צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה 17/19
מרחב מעברי וטיפול בעזרת בעלי חיים
החיבור בין החוויה הסומטית לטיפול בעזרת בעלי חיים בראי התיאוריה של ויניקוט | מודל המשולשים הטיפוליים ותהליכים פסיכותרפויטים בעזרת בעלי חיים | טיפול בעזרת בעלי חיים: דולפין, סוס וחיות אחרות בטיפול
אחד המושגים המרגשים והמשפיעים ביותר שהגדיר הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט, הוא המרחב המעברי או המרחב הפוטנציאלי. מרחב זה מתקיים בין דמיון למציאות, בין אובייקטיביות לסובייקטיביות, ובתוכו יכול האדם לתת ביטוי לחלקים אותנטיים ומשחקיים שלו. בתקופות של התמודדות עם אתגרים, נפשיים ופיזיים כאחד, היכולת לשהות במרחב המעברי נפגעת ומצטמצמת. לעתים, אחת ממטרות הקשר הטיפולי תהיה לעודד את המטופל לשהות במרחבי ביניים מעבריים, תוך חקירה ביחד איתו מה מתאפשר בהם שלא בהכרח מתאפשר בחיי היום-יום. כמובן שנרצה כי למידה זו תתפתח ותוכלל אל מעבר לקשר הטיפולי. הטיפול בעזרת בעלי חיים למעשה עושה שימוש בעקרון המרחב המעברי באופן מעניין ביותר. ההנחה היא כי התהליך שנוצר בעזרת בעל החיים שונה מן התהליך שנוצר בין בני אדם ושונות זו היא שמקנה לו איכויות תרפויטיות. בגיליון זה אספנו עבורכם הרצאות ומאמרים שעוסקים בנושא, באדיבות ביה"ס להתערבויות טיפוליות בעזרת בעלי חיים, מכון מגיד מבית האוניברסיטה העברית, אשר דנים בין היתר גם במורכבות וברגישות הנדרשת כאשר עובדים עם בעלי חיים.
ראשית, נפתח עם הרצאתו של מרום גורין אודות החיבור בין החוויה הסומטית לטיפול בעזרת בעלי חיים . גורין מבצע סקירה על ההתייחסות לחיבור גוף-נפש בכתבים פסיכודינמיים ומחבר אותם אל העבודה בטיפול בעזרת בעלי חיים. בתוך כך, הוא מדגים בצורה מרתקת כיצד השקפה ויניקוטיאנית רלוונטית לטיפול בעזרת בעלי חיים ומביא ממצאים מחקריים אשר מלמדים על האיכויות שבטיפול זה.
נמשיך עם הרצאתו שלד"ר יוני יהודה על מודל המשולשים הטיפוליים ותהליכים פסיכותרפויטים בעזרת בעלי חיים. ד"ר יהודה מתייחס בהרצאתו לתהליך הטיפולי בעבודה בעזרת בעלי חיים כמו גם לאופן בחירת החיה המתאימה למטופל וצורת העבודה עמה. על אף שהוא מדגיש כי כליו האבחוניים של מטפל בעזרת בע"ח עשויים להיות מוגבלים, הוא מדגים דרך חווייתו האישית על כיסא גלגלים כיצד טיפול עם סוסים יצר עבורו מענה טיפולי ייחודי.
נסיים עם סקירת יום העיון, טיפול בעזרת בעלי חיים: דולפין, סוס וחיות אחרות בטיפול, מאת דודי רז. ביום העיון שהתקיים במכון מגיד ניתנו הרצאות מגוונות אשר נגעו בטווח נושאים רחב ודנו בסוגיות מקצועיות של התחום. ביניהן המשמעויות של עבודה עם חיה בטבע, בסביבתה הטבעית, לעומת המחירים הכבדים והיתרונות שבעבודה איתה כאשר היא מוחזקת במתקן טיפולי. הרצאות על כלבי תרפיה בבתי חולים ורכיבת סוסים טיפולית עם ילדים הסובלים מ-ADHD, המחישו בשנית את עקרון המשחקיות והמעבריות שמגולם בטיפול בעזרת בע"ח.