דנה תור-זילברשטיין
הפרק השלישי "קנאה פאלית וקנאה נשית" מתוך הספר "קנאה: קריאה לאקאניאנית בספרות נשית" מובא לפניכם כאן במלואו באדיבות המחברת והוצאת הספרים רסלינג. הספר ראה אור גם בשפה האנגלית בהוצאת פלגרייב מקמילן, סדרת לאקאן, תחת הכותר "Jealousy, Femininity and Desire: A Lacanian Reading".
פרק זה מציע הבחנה בין שני סוגי קנאה: פאלית ונשית. ההבחנה מתבססת על התיאוריה של פרויד אודות המיניות הנשית אותה המשיך לפתח הפסיכואנליטיקאי ז'אק לאקאן, והצרין אותה באמצעות נוסחאות לוגיות של התענגות פאלית והתענגות נשית במסגרת הסמינר ה-20 שלו: 'עוד: על המיניות הנשית (1972-1973)'. הפרק מפתח את המושג "קנאה נשית" כמקורה של הקנאה הפאלית, זו שכונתה על ידי פרויד "קנאת פין", תוך שהוא עוקב גם אחר המחשבה המקורית של הפסיכואנליטיקאית מישל מונטרליי, תלמידתו של לאקאן, שכתבה על קנאה אצל נשים. לבסוף, הפרק מתאר את המונח "ravage" (אסון) – אותו טבע לאקאן כמייצג את מערכת היחסים בין אם לבת – כמאפיין עיקרי של קנאה נשית והלוקוס שלה.
ספרה של דנה תור-זילברשטיין הוא עבודת חקר על קנאה מתוך המפגש שבין פסיכואנליזה לבין ספרות נשית. במסגרתו, המחברת עוסקת בקריאה פסיכואנליטית בנובלה "שעת היופי" של אוליביה שייקספיר ורומניה של מרגריט דיראס, "שבי הקסם של לול ו. שטיין" ו"המאהב", יחד עם כתביהם של פרויד, לאקאן ומישל מונטרליי ביחס לקנאה. למקרא יצירותיהן של סופרות יוצאות דופן אלה, התאוריה הפסיכואנליטית אשר עוסקת בקנאה מתנסחת מחדש בספר זה.
מתוך נוסחאותיו של לאקאן ב"סמינר ה-20", המחברת מציעה הבחנה בין מה שמכונה קנאה "נשית" וקנאה "פאלית", כמו גם מיפוי של סוגי קנאה נוספים המופיעים בכתבי הפסיכואנליזה, כגון קנאה סקופית, אורלית ודליוזנליות. זאת ועוד, הספר מציג התבוננות על הקשר אשר לא ניתן לפרימה בין יחסי אם ובת לבין קנאה ומיניות.
מעבר לשיח התיאורטי והאקדמי המתפתח בספר זה, הוא גם מקיים דיון שוקק וחי ברגשות האדם, ובתוך כך עוסק באתגר אשר מציבה צורת ההתענגות המיוחדת של הקנאה והגורלות שלה.
הספר 'קנאה' מבקש לטעון כי למרות שבכוחה של חווית הקנאה להיות הרסנית, היא גם מספקת הזדמנות לסובייקט לבחון מחדש את יחסו לאיווי – מושג בהגותו של לאקאן המבטא רצון (אהבה) המצוי מעבר לתשוקה אבל לא בלתי קשור אליה – ובכך לחוות שינוי נפשי משמעותי. במובן הזה הספר מעניק נקודת מבט חדשה על הקנאה ככזו אשר מחוברת הן לנשיות והן לאיווי, ובתוך כך הוא חושף את אופייה המורכב ואת חיוניותה בהקשר פסיכואנליטי-לקאניאני.
דנה תור-זילברשטיין עוסקת בפסיכואנליזה לקאניאנית; חברת הקבוצה הישראלית של האסכולה הלקאניאנית Giep-Nls, ומעורכי כתב-העת של הקבוצה. בעלת תואר שני בספרות אנגלית ותואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב ובסיום לימודי תואר שני קליני בביבליותרפיה מסמינר הקיבוצים.