ד״ר מרית גורן
הפרק "דונלד ויניקוט" מתוך הספר "פסיכואנליזה של הרוע" מובא כאן לפניכם במלואו באדיבות הוצאת רסלינג והמחברת מרית גורן. בפרק הנוכחי, מתרכזת המחברת בתרומתו של דונלד וינקוט לדיון על שאלת הרוע. הפרק כולל התייחסות מעמיקה אודות גישתו והגותו של ויניקוט בנוגע להתפתחות נפש האדם, התפתחות התוקפנות וההשלכות על האישיות והעצמי הנובעות מתהליכים אלו.
במטרה לדון בשאלת הרוע, תחילה מתייחסת המחברת לתפיסתו של ויניקוט על תוקפנות והרסנות כהישג של התפתחות תקינה. בתוך כך, היא מרחיבה על שני כוחות המניעים את האדם אשר מתוכם מתקיימים שורשי התוקפנות – אימפולס האהבה הפרימיטיבית ואימפולס הנייעות (motility). בלב הפרק, עוסקת המחברת במנגנונים והתהליכים אשר קשורים אל התפתחות לא תקינה; כאשר סביבה פוגענית מאלצת את התינוק להפעיל את מאגר התוקפנות האלימה שבו כדי להרגיש חי וקיים. בכיוון התפתחות זה, מתייחסת המחברת להתפתחות הנטייה האנטי-חברתית, למנגנונים סאדו-מזוכיסטיים הן של יחסי המין והן של הקשר הבין-אישי, וכן למושגו של מסעוד חאן 'טראומה מצטברת' אשר מתבסס על הגותו של ויניקוט. מתוך הדיון התיאורטי העשיר, מנתחת המחברת את הרובד הסמוי מתוך כתביו של ויניקוט ומחלצת את מושג הרוע על פי התפיסה הויניקוטיאנית. לאורך הפרק, שוזרת המחברת ציטוטים מתוך מאמרים וספרים מכוננים של ויניקוט, כמו 'חסך ועבריינות' (2014), כמו גם מדגימה את התיאוריה בעזרת תיאור מקרה מתוך הקליניקה.
הספר 'פסיכואנליזה של הרוע' מאת מרית גורן נכתב מתוך היעדר עיסוק מעמיק ומפורש במושג הרוע בחשיבה והספרות הפסיכואנליטית. לקונה זו, לטענת המחברת, היא בעלת השלכות תיאורטיות, כמו גם השלכות קליניות פרקטיות. בספר הנוכחי, מחלצת המחברת את מושג הרוע מתוך מתודת חקירה טקסטואלית של טקסטים פסיכואנליטיים.
בדיון על מושג הרוע, מתבססת מרית גורן על ארבע פסיכואנליטיקאים. הפרק הראשון מתמקד בפרויד דרך הגותו על התוקפנות, ההרסנות והפרוורסיה; הפרק השני מתמקד בקליין דרך מושגי ההשלכה ההזדהותית, צרות-העין, נטירת הטינה, השָד הטוב והשָד הרע. הפרק השלישי מתמקד בויניקוט (מושגי הנייעות [motility]), התוקפנות וההרסנות, הקדם-רחם, הללא-רחם, הדיסוציאציה, והעצמי האמיתי לעומת העצמי הכוזב; הפרק הרביעי והאחרון מתמקד בקוהוט דרך מושגי האמפתיה, הזעם הנרקיסיסטי והעצמי הווירטואלי.
ספרה של מרית גורן 'פסיכואנליזה של הרוע' הוא תוצר של עמל ארוך שנים במסגרת עבודת דוקטורט אשר עסקה בניתוח פילוסופי ופסיכואנליטי של הרוע. במקריות מצערת, הספר ראה אור זמן קצר לאחר ה-7 באוקטובר, כאשר רבים חשו זעזוע עמוק ממעשי הזוועה המצמררים שביצעו מחבלי החמאס. המפגש עם המציאות הקשה מדגישה את החשיבות של העיסוק ברוע במרחבים הטיפוליים.
ד"ר מרית גורן היא פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית.