פרופ׳ מרואן דוירי
הפרק ״פסיכותרפיה בראייה בין-תרבותית״ מתוך הספר ״מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה: טיפול רגיש תרבות למטופלים מתרבויות מסורתיות״ מובא כאן לפניכם במלואו באדיבות הוצאת מכון מופ״ת והמחבר מרואן דוירי. הפרק עוסק במגבלות יישום הפסיכותרפיה המערבית בקרב מטופלים מתרבויות מסורתיות. בחברות מסורתיות הדרמה המשמעותית היא התוך-משפחתית, והיא עשויה להיות אף חמורה מזו התוך-נפשית. פסיכותרפיה לפי הרוח המערבית חושפות תכנים מודחקים שלרוב אסורים בתרבות, ומעודדות מימוש עצמי בתרבות המעודדת צייתנות והסתגלות לקולקטיב על חשבון העצמי. כך למעשה יישום ״עיוור״, ללא רגישות תרבותית, של מטרות הפסיכותרפיה המערבית וההנחות התיאורטיות על בסיסן היא פועלת להטיב עם המטופל, עלולות להוביל להרעה במצבו של המטופל ואף לתוצאות טרגיות.
המחבר, מרואן דוירי, מדגים בעזרת תיאור מקרה את ההתנגשות האפשרית בין טיפול נפשי ברוח ערכים ליברליים ואינדיבידואלים לבין הצורך של המטופל לחיות ולהסתגל בתוך תרבותו ובמשפחתו. המחבר מביא לדיון את הקולות הליברליים, ומשיב להם על השאלות העולות מתוך תיאור המקרה. המחבר מציג את טענתו כי מקומם של פוליטיקה וחינוך לערכים הם מחוץ לחדר הטיפול. בהמשך הפרק, המחבר מתייחס אל כמה עקרונות ותהליכים טיפוליים אשר עשויים להתבטא באופן ייחודי עם מטופל המגיע מתוך תרבות מסורתית, כמו העברה והתנגדות, ומציע כיצד ניתן ליישמם תוך חשיבה על התרבות וערכיה.
הספר ״מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה: טיפול רגיש תרבות למטופלים מתרבויות מסורתיות״ מיועד לאנשי מקצוע המטפלים המונחים על ידי תאוריות אינדיבידואליסטיות, מערביות וערכים ליברליים, אשר חווים לעיתים קשיים בטיפול, כאשר מטופליהם מגיעים מרקע תרבותי קולקטיבי או מסורתי כמו מזרחים, ערבים, חרדים, אתיופים וקבוצות אתניות אחרות. הספר חושף את מגבלותיהן של שיטות הטיפול המבוססות על התאוריות המערביות, ומזהיר מפני שימוש בהן ללא התחשבות בתרבות הקולקטיבית והמסורתית של המטופלים.
בספר זה מוצע מודל המעודד מטפלים בגישות המערביות לאמץ רגישות לתרבות הקולקטיבית בעבודה הטיפולית. המחבר מציע את שיטת ה"תרבות-אנליזה" פרי פיתוחו, כשיטת טיפול המגמישה ומרככת את מערכת הערכים של המטופל על מנת לאפשר שינוי ולסלול את הדרך לטיפול פסיכודינמי או אחר. בספר מוצע גם הטיפול המטפורי כדרך טיפול מעמיקה הנוקטת זהירות מפני חשיפה ישירה של תכנים מודחקים. מודלים אלו שואפים לעקוף את ההתנגדות הפנימית של המטופלים ומפחית עימותים קשים עם משפחתו וסביבתו של המטופל. הספר מדגים את יישום דרכי ההתערבות האלה דרך חמישה מקרים טיפוליים במטופלים המגיעים מתוך חברות קולקטיביות ומסורתיות שונות בישראל.
מרואן דוירי הוא פרופסור מן המניין במכללה האקדמית אורנים, הוא מומחה בפסיכולוגיה חינוכית, רפואית והתפתחותית וכן מומחה בפסיכולוגיה קלינית. הוא פרסם עשרות מאמרים, ספרים, פרקי ספרים ואנציקלופדיות בנושא הפסיכולוגיה הבין-תרבותית ובריאות הנפש שבהם הוא הציג את המודלים ואת התאוריות שלו בנושא הטיפול רגיש-התרבות. בשנת 2008 נבחר בין עשרת החוקרים הפוריים ביותר בתחום רב-תרבותיות בפסיכולוגיה. על פי דוח אוניברסיטת Stanford לשנת 2021, פרופ' דוירי נמנה עם שני אחוזים מהחוקרים הטובים בעולם בכל תחומי המחקר.
מחבר הספר ״מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה: טיפול רגיש תרבות למטופלים מתרבויות מסורתיות״ מתוכו מובא לפניכם כאן פרק לקריאה.