יעל פילובסקי בנקירר
ניתוחו של תיאור המקרה "איש הזאבים: תולדות הסצנה הראשונית" מתוך הפרק הראשון בספר "מילים ומילות", מובא כאן לפניכם במלואו באדיבות הוצאת רסלינג והמחברת יעל פילובסקי בנקירר.
בתת-פרק זה, מציעה יעל פילובסקי בנקירר זווית התבוננות חדשה בהמשגה של פרויד בדבר הסצנה הראשונית (Primal Scene) במסגרת פרסומו מ-1918 אודות האנליזה של "איש הזאבים". סרגיי פנקייב, המטופל אשר נודע בכינוי זה, התמודד עם חרדות גופניות, עיסוק רב בפעולות מעיים וביטויים פסיכוסומטיים נוספים והגיע לאנליזה אצל פרויד בראשית שנות ה-20 לחייו. תיאור המקרה של פרויד נסוב סביב נוירוזת הילדות של פנקייב ונרקם סביב "חלום הזאבים" שחלם המטופל טרם היותו בן 4, על זאבים היושבים על עץ אגוז מחוץ לחלון חדרו הפתוח.
בכתיבתה, דנה פילובסקי בנקירר בפרשנותו של פרויד את החלום, אשר לשיטתה טומן בחובו אפשרות לדיון מעמיק אודות הדימוי העוצמתי של הסצנה הראשונית. תחת זאת, היא גורסת כי בטקסט של פרויד, מופיעה ברית המילה כדימוי מרכזי אשר מסיט את המוקד מן האם אל הנרטיב האדיפלי ואל היחסים עם האב. ככזה, הוא נותר כמאובן מפתח, אשר מהווה סמן אמביוולנטי למקום בו נחסמת האפשרות לגעת במורכבות היחסים עם האם ומצטמצמת לעיסוק בהיעדרה.
פילובסקי בנקירר מרחיבה את הדיון בדבר האפשרויות הפסיכואנליטיות הגלומות בסצנה הראשונית, ולשם כך סוקרת גם את משנתם של פסיכואנליטיקאיים שהציגו דרכים נוספות להבנתה. היא מסמנת תנועה מחשיבתו של פרויד על הסצנה כאירוע טראומטי, בו נכפית על הילד הבנה בינארית, היררכית ואלימה של המיניות, אל חשיבה אודותיה כציר מארגן במערך יחסי האובייקט בהתפתחות. בתוך כך, מבקשת פילובסקי בנקירר להאיר את אפשרות היותה של הסצנה הראשונית פנטזיה נפשית הפותחת צוהר לחקירת הקשר עם האם ולמורכבות היחסים הטמונה במערך היחסים עימה, ולפיכך פותחת פתח למרחב טריאדי ומשחקיות ילדית-יצירתית.
בספרה, מבקשת יעל פילובסקי בנקירר לחקור את הלקונות בכתיבתו של פרויד ביחס לנשיות ואימהיות, דרך הפריזמה הייחודית של ברית המילה. היא מציגה את ההמשגה שהעניק פרויד לברית המילה כ"מאובן מפתח", כלומר מפתח אל הממדים הלא-מודעים בטקסט. הבנה זו של פרויד חושפת את ברית המילה כמאובן מפתח, המסמן בה בעת הן את רגע היווצרות הזהות הגברית והן את רצח האם האינהרנטי לו.
בכתיבתה, מחברת פילובסקי בנקירר מחדש את טקסט המקור לעושר האפשרויות הטמונות בו. ניתוחה התאורטי נשען על המשגותיהם של הוגים כמו קריסטבה, איריגארי, לאקאן, דרידה, באטלר וג'סיקה בנג'מין, לצד מגוון תאוריות פמיניסטיות, פילוסופיות ופסיכואנליטיות עכשוויות.
יעל פילובסקי בנקירר היא רופאה, משוררת, בעלת דוקטורט במגדר; פסיכואנליטיקאית חברה במכון The Site for Contemporary Psychoanalysis שבלונדון. עורכת בכתב העת Sitegeist למחשבה פילוסופית ופסיכואנליטית. גרסה אנגלית של ספרה זה - Psychoanalytic Explorations of the Masculine and the Maternal: Uncovering the Image of Circumcision in Freud’s Works - ראתה אור בהוצאת Routledge בשנת 2024.