צוות בטיפולנט
הוצאת צו אשפוז לקטין מתבצע כאשר עולה חשש כי מצבם הנפשי של נערים ונערות מצריך אשפוז אך הם מסרבים לטיפול בהסכמה. במקרה כזה, על מטפלים לפנות לעובדת סוציאלית לחוק נוער (בעבר נקראה 'פקידת סעד') שתפתח בהליך בקשה לאשפוז כפוי לבית המשפט לנוער.
כאשר לקטין טרם מלאו 15 שנים, האחראי עליו (הורה, הורה מאמץ או אפוטרופוס חוקי אחר) יכול להסכים בשמו לטיפול ולאשפוז. לאחר שמלאו לקטין 15 שנים, לא ניתן לאשפז קטין בהסכמת האחראי עליו בלבד. מכאן כי יש צורך לפנות לעובדת סוציאלית להליך של הוצאת צו אשפוז במקרים בהם ההורה או הנער\ה בגילי 15-18, אינם נותנים את הסכמתם לאשפוז בהתאם להמלצות הצוות הטיפולי.
לכל דרכי ההתקשרות עם עובדת סוציאלית לחוק הנוער (פקידת סעד)
1. הנער הקטין נמצא במצב פסיכוטי או מצב נפשי שעלול לגרום נזק להתפתחותו התקינה (למשל: אנורקסיה).
2. כתוצאה ממצבו של הקטין קיימת סכנה לאדם עצמו (אובדנות) או לאנשים סביבו (תקיפה).
3. הקטין סירב לאשפוז.
במידה שהתקיימו התנאים שהוזכרו, תפנה פקידת הסעד לבית המשפט לנוער בבקשה להוציא צו בדיקה או צו לטיפול במרפאה או אשפוז כפוי.
• חוות דעת של ועדה פסיכיאטרית מחוזית לילדים ונוער שמורכבת מפסיכיאטר מומחה לילדים ונוער, פסיכולוג קליני, פסיכולוג חינוכי, פקיד סעד ומשפטן
• עמדתו של הקטין. בית המשפט נותן משקל גבוה יותר לעמדתו של קטין מעל גיל 15 מאשר לעמדתו אם הוא מתחת לגיל 15.
על סמך זאת, מגבש בית המשפט החלטה ויכול להורות על אשפוז כפוי של הקטין.
למידע נוסף והבהרות, ניתן לקרוא כאן את לשון החוק - חוק טיפול בחולי נפש, תשנ"א, 1991 וחוק הנוער (טיפול והשגחה), תש"ך-1960. במידה שיש סתירה בין הכתוב להלן לבין החוק נוסח החוק והתקנות הנגזרות וממנו הם הקובעים.