צוות בטיפולנט
כתב על מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 14/20
נראה כי התא המשפחתי והזוגי הוא אחת מן הזירות המאתגרות ביותר בימים אלו של משבר הקורונה. ילדים שוהים בבית באופן שוטף, ללא מסגרות חינוך או פעילויות חברתיות. הורים הוצאו לחל"ת או עובדים מהבית, ללא עזרה נוספת מצד סבים וסבתות ומבלי להתאוורר במפגשים חברתיים. על אף שיש משהו נעים בקרבה המתאפשרת עקב העצירה הפתאומית של שגרת החיים, הדבר גם יוצר חוויה של "סיר לחץ משפחתי". בגיליון הנוכחי, ריכזנו עבורכם מאמרים העוסקים בעבודה הטיפולית והמאתגרת עם ילדים, זוגות ומשפחות במציאות החדשה של נגיף הקורונה, כאשר חלקם מתכתבים גם עם חוויית המטפל והכלים העומדים לרשותו.
נפתח עם מאמרן המקיף והחשוב של פרופ' אסתר כהן ועדית סתר-רונן אודות התמודדות אנשי טיפול במציאות טראומטית משותפת. במסגרת המאמר, מציעות פרופ' כהן וסתר-רונן סקירה אינטגרטיבית של ממצאים מחקריים לגבי התמודדותם של אנשי טיפול באירועי טראומה ציבוריים קודמים. בהמשך, הן מציגות כלים רלוונטיים לעבודה הטיפולית הנוכחית עם ילדים, הורים ומטופלים בכלל.
נמשיך עם המאמר המרתק זוגיות בימי קורונה והתמודדות עם פחד קיומי: פרספקטיבה פסיכואנליטית אותו כתבה ד"ר עירית קליינר-פז. באופן רגיש ומעורר מחשבה מתארת ד"ר קליינר-פז את ההתמודדות של זוגות עם מצבי פחד וסכנה, תוך שילוב של תיאורי מקרה קליניים. היא דנה בתהליכי פיצול, השלכה, רגרסיה ותגובות חרדה, ומציגה את האופן בו ניתן לעבוד עמם בחדר הטיפול.
מאמר מצוין נוסף אותו כתבה ד"ר נעמי אפל עוסק בסיר לחץ המשפחתי בימי הקורונה ומציג את מודל ה"נמנם" לעבודה עם כעסים והתפרצויות זעם במשפחה. בכתיבתה, מתארת ד"ר אפל את הטריגרים והלחצים המרובים הפועלים על המערכת המשפחתית בתקופת הקורונה, ומציעה אסטרטגיות יישומיות להתמודדות עם לחצים אלו אותן ניתן ללמד הורים וילדים.
ד"ר שרה איוניר מתבוננת גם היא במלאכת הטיפול הזוגי בימי הקורונה ומביאה את נקודת מבטה על טיפול זוגי במרחב המסך הטיפולי. בטקסט אנושי וכנה קוראת ד"ר איוניר למטפלים להפוך רגעים בלתי צפויים, המרבים להתרחש בטיפול המקוון, לידי הזדמנויות לעבודה טיפולית, תוך שהיא מתארת את אתגרי הסטינג והסינכרוניזציה בטיפול מרחוק.
מאמר נוסף הרלוונטי במיוחד לתקופה הנוכחית הוא מגע בימי הקורונה אשר נכתב על ידי מיכל ניר. במסגרת הטקסט כותבת ניר על ההיבטים הקונקרטיים והסימבוליים שבמגע, מנקודת מבט פסיכודינמית, ובוחנת את הסוגיות השונות המתעוררות במרחב הגופני-נפשי בעקבות היבטים אלו בימים הנוכחיים.
נמשיך עם מאמרו של ד"ר דרור אורן אשר כותב על עבודה טיפולית עם הורים ומשפחות בימי הקורונה. לאורך המאמר, פורש ד"ר אורן את הסוגיות השונות עמן מתמודדות משפחות במציאות של שינויים דרמטיים בסטינג המשפחתי, ומציע חשיבה טיפולית על העבודה עם הורים כסוכנים טיפוליים מרכזיים, כמו גם על פניותו של המטפל.
נסיים עם טקסט קצר שכתב עמית וולק כחלק משיח עמיתים ובתגובה למאמרו של ד"ר עמית פכלר שהתפרסם בכתב העת שלנו בשבוע שעבר. במסגרת הטקסט, כותב וולק מנקודת מבטו האישית על שאלת המעבר לפגישות מרחוק, סוגיית מחיר הפגישה ושאלת הפסקת הטיפול בצל משבר הקורונה.