צוות בטיפולנט
מטופלים הסובלים מסימפומים גופניים ללא ממצא רפואי מתארים פעמים רבות את כאבם למשמע אמירות כמו: "אין לך כלום, זה רק בראש שלך!", ואת העלבון והבושה שהם חווים דווקא בקונטקסט של פנייה לקבלת עזרה. מעבר לחוויה שהסבל שלהם לא נתפס כ"אמיתי" ובכך לא מקבל הכרה, הם נאלצים להתמודד גם עם הסטיגמה השלילית שעדיין קיימת על תופעות פסיכוסומטיות. בגיליון זה נביא בפניכם לקט מאמרים על השפה הסודית של הגופנפש, המתגלה בשדה הפסיכוסומטי, ובתקווה לתרום להפחתת הסטיגמה על מטופלים שסובלים מגופם.
מהו תחום הפסיכוסומטיקה? על אילו יסודות פילוסופיים ופסיכואנליטיים הוא מושתת? במאמרו - כשהגוף מגיע לקליניקה: מבט פילוסופי ופסיכואנליטי על פסיכוסומטיקה - אנדרס קונצ'יזקי שופך אור על תחום הפסיכוסומטיקה, ומתייחס לבעיה הפסיכו-פיזית, כפי שהגדיר אותה ישעיהו לייבוביץ', ולקשר מחויב המציאות אך המקרי בין הגוף והנפש. כמו כן, קונצ'יזקי מחדד את ההבדל בין תופעה קונברסיבית ותופעה פסיכוסומטית, ומתייחס לאופן הטיפול המומלץ בטיפול במטופלים הסובלים מתופעות אלו.
מה הקשר בין הסימפטום הפסיכוסומטי ותשוקה? מהו היחס בין הליבידו ודחף המוות בשדה הפסיכוסומטי? בסקירתה של ד"ר אבישג פלוסי את יום העיון - היבטים תאורטיים וקליניים על פי הפסיכואנליזה הצרפתית בעבודה עם המטופל ה(פסיכו)סומטי - תוכלו להתרשם מהשפע הרעיוני של הפסיכואנליזה הצרפתית ותרומתה לטיפול במטופלים פסיכוסומטיים. יום העיון התקיים ביוזמת התכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, והשתתפו בו מרילה איזנטשיין (בסקייפ), אלינה שלקס, עירית המאירי-ולדרסקי וחיותה גורביץ.
בהזדמנות זו נברך על הקמתה של האגודה הישראלית לפסיכוסומטיקה, ונביא בפניכם את סקירתה של עדי כהן את כנס היסוד של האגודה - מפגישים בין גוף לנפש - שמדגיש את החשיבות בהתייחסות מולטי-דיספלנרית לתופעת הפסיכוסומטיקה, ועבודה משותפת במטרה לתת טיפול מיטיבי. הכנס התקיים ביוזמת האגודה ובשיתוף המכללה האקדמית ת"א-יפו, וכלל הרצאות מתחומי הפסיכולוגיה הרפואית, חקר המוח ורפואה, פילוסופיה ופסיכואנליזה בהשתתפות שני יו"רי האגודה: ד"ר יעקב עזרא (נוירולוג מומחה) ואורן להק (פסיכולוג רפואי), כמו גם אנשי מקצוע מגוונים מתחומי הפסיכולוגיה והרפואה: אנדרס קונצ'יזסקי, ד"ר איתן אברמוביץ, בועז שטרן, ד"ר מוטי רטמנסקי, פרופ' גילי גולדצויג, ופרופ' רבקה יעקובי. המפגש בין הגוף והנפש בתצורת כנס היסוד של האגודה היה מרגש ומשמח מתמיד!
ולסיום, נביא בפניכם שני מאמרים, שמציגים מודלי עבודה עכשווים עם מטופלים שסובלים מגופם. הראשון הוא מודל טראנס-דיאגנוסטי לטיפול בחרדת בריאות וסימפטומים גופניים לא מוסברים, שהוצג על ידי ד"ר מיכאל זיו-אור בכנס השנתי של החטיבה הרפואית. השני הוא מודל של טיפול פסיכולוגי ברפואה ראשונית, המאופיין בגישה אינטגרטיבית ובהנגשת שירותים פסיכולוגים (מודל IAPT), כפי שעולה מהראיון עם אורן להק - "ד"ר, כואבת לי הנפש!".