צוות בטיפולנט
מרבית המחקרים העוסקים בקשר בין מצב משפחתי לסיכון אובדני אינם מייחדים תשומת לב ספיציפית ל'פרודים' (Separated): במרבית המקרים נכללים אנשים הנמצאים בסטטוס משפחתי זה בקבוצת הגרושים או הנשואים.
כיום קיים קונצנזוס לגבי המצוקה הנפשית שגורם פעמים רבות משבר הגירושין, אך נתון זה אינו מתייחס לעובדה שגירושין הם בדרך כלל קצהו של תהליך פרידה ממושך. מחקר שפורסם לאחרונה ב-Journal of Affective Disorders בחן את הסיכון האובדני בו מצויים פרודים ביחס לסטטוסים משפחתיים אחרים.
במסגרת המחקר הושוו אחוזי האובדנות בקרב אנשים נשואים, גרושים, פרודים, רווקים, אלמנים ובני זוג שאינם נשואים אך חיים יחד כזוג נשוי לכל דבר.
ממצאי המחקר הצביעו על כך שגברים באופן כללי מצויים בסיכון גבוה יותר להתאבדות (פי ארבע מנשים) וכי פרודים נמצאו בסיכון האובדני הגבוה ביותר, גם בהשוואה לגרושים: אחוז המתאבדים בקרב הפרודים היה גבוה פי ארבע!
תקופת הפירוד מהווה, כנראה, תקופה מלחיצה במיוחד בה מתמודד הפרוד לראשונה עם הצורך בארגון מחודש של חייו (מבחינה חברתית, תעסוקתית וכלכלית) ועם תחושות בדידות, אשמה ופגיעה בדימוי וההערכה העצמית, אשר עלולים להביא להתנהגות האובדנית. את הפער המשמעותי באחוזי האובדנות של נשים וגברים ניתן להסביר, בין השאר, בעובדה שגברים מאופיינים בדרך כלל ברשת חברתית עשירה פחות מזו של נשים.
ממצא זה תואם לממצאים מחקריים נוספים שפורסמו ב-2009. על פי ממצאים אלו, חולי סרטן אשר היו פרודים בעת קבלת האבחנה היו בעלי סיכויי החלמה נמוכים יותר ביחס לזוגות נשואים או גרושים. זאת, כנראה, מאחר ותהליך הפרידה וסטטוס ה'פרוד' מהווים גורם לחץ משמעותי אפילו יותר מגירושים סופיים, ולחץ זה משפיע על עמידות המערכת החיסונית.
ממצאים אלו מצביעים על הצורך במתן תשומת לב מיוחדת לקבוצת הפרודים הן מבחינה מחקרית והן מבחינה טיפולית. הגברת המודעות לפגיעותה הגבוהה של קבוצה זו, לסיכון האובדני הממשי בו היא מצויה ולמאפיינים ייחודיים נוספים תאפשר זיהוי צרכים והבניית תוכניות התערבות מתאימות.
Separation as a suicide risk factor, Wyder, Marianne; Ward, Patrick; De Leo, Diego, Journal of Affective Disorders. Vol 116(3), Aug 2009, 208-213.
Patterns: Cancer is hardest on separated patients, Rabin, Roni Caryn, The New York Times;Sep 1, 2009; 158(54,785) [New York Times Company].