עמיר פירני
הפרק השלישי מתוך הספר 'טראומה, התמכרות וטראומה: תיאור מעגל הסבל בהתמכרויות' מובא לפניכם כאן באדיבות המחבר עמיר פירני והוצאת הספרים המכללה האקדמית עמק יזרעאל. הפרק הנוכחי מתייחס לקשר אשר בין טראומה לבין שימוש בחומרים ממכרים.
הפרק פותח בסקירת ספרות מקצועית המתייחסת אל הגדרות של טראומה וסוגיה, כמו גם מתארת את מורכבותן של חוויות הפחד והחרדה המוכלות בטראומה והכאב הנפשי הממושך אשר חווים נפגעי טראומה הפונים לטיפול. במרכז הפרק מתואר כיצד סימפטומים אשר נראים לעין כשימוש בסמים נחשפים בתהליך הטיפולי כשרידים סומאטיים, רגשיים או התנהגותיים, של פגיעה טראומתית. חלק מהמטופלים אשר מגיעים לטיפול בהתמכרויות, כך טוען המחבר, למעשה מתמודדים עם טראומה מוקדמת ומשתמשים בחומרים ממכרים כ"Self-Medication" על מנת להקל על סבלם הנפשי. ההתמכרות הופכת בעצמה לגורם אשר מסבך ומחמיר את רווחתם הנפשית של המטופלים. הפרק כולל התייחסות על השפעתם של קבוצות חומרים שונות על מערכת העצבים, כמו כן מספק הסבר על האופן שבו השפעה זו קשורה לסימפטומים טראומטיים מסוימים. תהליכים אלו מודגמים באמצעות תיאורי מקרה של מצבים טראומטיים שונים מתוך קבוצה טיפולית לאנשים המתמודדים עם שימוש בחומרים אשר הוקמה ונוהלה על ידי המחבר, עמיר פירני, במרכז הטיפולי 'רוטשילד 2' בעיר תל אביב.
הספר 'טראומה, התמכרות וטראומה: תיאור מעגל הסבל בהתמכרויות' עוסק בקשר שבין טראומה נפשית בעברם של מתמכרים להתמכרותם המאוחרת לסמים. במסגרת הספר, המחבר מתאר כיצד המפתח להצלחות טיפוליות במקרי התמכרות נעוץ בשימוש במודלים חדשניים להתמודדויות בטיפול בנפגעי ההתמכרויות ובשיקומם, כאשר בבסיס הדברים עומד זיהוי מעגל הסבל שהם חגים במסילותיו שנים ארוכות.
במרכזו, הספר מציג את מודל "מעגל הסבל" המתאר מסלול של ילדות לצד התעללות (לרוב מדובר בהתעללות מינית), המובילה כאירוע טראומטי לפיתוח הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD). הספר ראה אור בישראל בשנת 2010 ויצא לאור בתרגום לאנגלית השנה (2016). הספר מגולל תיאורי מקרה, טכניקות התערבות וטיפול וסקירת מחקרים ותאוריה.
עו״ס בעל תואר שני (MSW), מומחה המטפל 23 שנים בנפגעי התמכרויות והתעללות, קב"ן במילואים ובעל קליניקה פרטית.