תפריט נגישות

מדיטציה בתרגום: פרק לקריאה מאת אסף פדרמן

ז'וזה ברונר וגליה פלוטקין עמרמי

הקדמה

הפרק ״מדיטציה בתרגום: על המעבר של מדיטציית מיינדפולנס מהמנזר הבודהיסטי למרפאת בריאות הנפש״ מאת אסף פדרמן מובא כאן במלואו מתוך הספר 'מעבר לקליניקה: השיח הפסיכולוגי בתרבות העכשווית' באדיבות הוצאת רסלינג. הספר הינו אסופת מאמרים בעריכתם של ז'וזה ברונר וגליה פלוטקין עמרמי.

הפרק מתחקה אחר התהליך ההיסטורי אשר במסגרתו הגיעה המדיטציה הבודהיסטית מן המזרח הרחוק, ושרשרת התנאים והתופעות אשר התהוו ואפשרו את צמיחתה בבריאות הנפש בעולם המערבית. בתהליך זה, המחבר מבאר מושגים מרכזיים בבודהיזם ומציג את אנשי המפתח אשר תרמו להטמעתם בתרבות המערבית. כמו כן, המחבר מצביע על משמעויות אשר אבדו או השתנו בתהליך תרגום המושגים הבודהיסטיים אל התרבות המערבית.

על הספר

  • השיח הפסיכולוגי בתרבות העכשווית על חיינו – ילדות, הורות, זוגיות, זקנה, מיניות, אהבה, אושר, עבודה, סבל נפשי, אושר, חולי ובריאות – מעוצבים על בסיס מושגים שמקורם בתיאוריות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות שונות. 

    הספר "מעבר לקליניקה – השיח הפסיכולוגי בתרבות העכשווית" הינו אסופת מאמרים המבוססים על מגוון דיסציפלינות – פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, תקשורת, היסטוריה, חקר התרבות והקולנוע. הספר הנוכחי מקיף היבטים שונים של המפגש בין הגלובלי למקומי בתוך השיח הטיפולי בישראל, מתחקה אחר מעברים של מושגים פסיכולוגיים אל תחומי מדע שונים, ומצביע על כניסתם של מרכיבים תרבותיים-חיצוניים אל השיח הטיפולי המערבי, ועל הגירתן של תפיסות פסיכולוגיות של רווחה וחולי נפשי לאזורים לא-מערביים. מכאן, הספר מספק תמונה מגובשת של השיח הטיפולי בתרבות העכשווית, ומוסיף נדבך חשוב למחקר ולדיון הציבורי על מקומו של השיח הטיפולי בתרבות של ימינו מתוך מגוון הפרספקטיבות באסופה זו. 

על העורכים  

פרופ' ז'וזה ברונר מלמד במינוי משותף בפקולטה למשפטים ע"ש בוכמן ובמכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות באוניברסיטת תל אביב. מחקריו עוסקים בעיקר בהיסטוריה ופוליטיקה של הפסיכואנליזה ובתולדות מושג הטראומה, בפסיכולוגיה של הנאציזם, בהגות מדינית בת-זמננו ובהיסטוריה של הענקת הפיצויים האישיים לניצולי שואה בישראל ובגרמניה.

ד"ר גליה פלוטקין עמרמי מרצה במחלקה לחינוך באוניברסיטת בן גוריון בנגב; עוסקת במחקר על אודות הידע של אנשי בריאות הנפש מפרספקטיבה אנתרופולוגית-היסטורית; מתמקדת בזיקות בין השיח הפסיכולוגי לבין אתוס לאומי, מוסר ודת בשדות תרבותיים שונים.

לקריאת הפרק ״מדיטציה בתרגום״ מתוך הספר >>

למידע נוסף על הספר ורכישה