צוות בטיפולנט
כתב עת לפסיכותרפיה - גיליון 46/17
סוגיות בפסיכואנליזה בת-זמננו: הרצאתו של פרופ' קרנברג בישראל | למה לדבר על הדרה? | פסיכואנליזה התייחסותית והגל השלישי ב-CBT | היבטים בפסיכואנליזה הצרפתית בעבודה עם המטופל הפסיכוסומטי | חידושים באבחון ובטיפול בהפרעות נפשיות בגיל הינקות
ימי עיון וכנסים הינם אחת הדרכים הטובות ביותר להעמיק בנושאים תיאורטיים שונים, ללמוד ולהתפתח מקצועית. לשמחתנו, בישראל מתקיימים בכל חודש עשרות כנסים וימי עיון במגוון נושאים בתחום הטיפול הנפשי. על מנת לסייע לקדם את אוצר הידע המקצועי הטמון בהם, אנו מבקשים להביא עד אליכם את עיקרי הרעיונות והמידע מכנסים אלו.
בתחילת חודש נובמבר סקרה מור בר את הרצאתו המונומנטלית של פרופ' קרנברג בישראל: On Kernberg Today, אשר עסקה בדיון ביקורתי בפסיכואנליזה בת-זמננו. קרנברג, אחד מהתיאורטיקנים המשפיעים ביותר בהיסטוריה הפסיכואנליטית, דן במעמדם האידיאולוגי של מוסדות החינוך הפסיכואנליטיים ובליקויים במערך ההכשרה של מטפלים. בדבריו הדגיש את הצורך הדחוף לשלב בין מחקר לתיאוריה וכן בחידוד עקרונות היסוד של הטכניקה האנליטית. בסיום ההרצאה, זכתה פרופ' רחל בלס להפנות אל פרופ' קרנברג מספר שאלות, אשר פתחו צוהר לתפיסתו את עתידה של הפסיכואנליזה.
זאת ועוד, יום העיון המרתק מגשר וקשר לאינטגרציה מאחדת: פסיכואנליזה התייחסותית וה"גל השלישי" ב-CBT, אשר נערך במכון מפרשים במכללה האקדמית תל-אביב יפו ונסקר על ידי ג'ני גוטמן, התמקד בנקודות הממשק שבין שתי תיאוריות טיפוליות המהוות אסכולות פורצות דרך בשדה פעולתן. יום העיון התקיים במתכונת ייחודית, ובה כל זוג מרצים התייחסו לנושא ספציפי, האחד מנקודת מבט התייחסותית והשני מזו הקוגניטיבית-התנהגותית. הרצאותיהם של אלעד לבנה, אהובה ברקן, ד"ר דני חמיאל, ד"ר רן אלמוג, ד"ר שרון זיו-ביימן, ד"ר יפעת כהן וד"ר רוני באט בחנו לעומק את האפשרות לאינטגרציה בין הגישות, הן באופן תיאורטי במחקר והן באופן מעשי בקליניקה.
לאחרונה סקרה שיר דרור את יום העיון השנתי של העמותה הישראלית לבריאות הנפש של התינוק, אשר ביקש להציג חידושים ועדכונים במדריך ה-DC 0-5 לאבחון ולטיפול בהפרעות נפשיות בגיל הינקות. ד"ר מירי קרן סקרה באופן מקיף את השינויים שהוכנסו במדריך בהתבסס על מחקר וניסיון קליני רב שנים, בעוד ד"ר מרים פסקין התמקדה ביישומים הקליניים המתבססים עליו. כמו-כן, הילה חכלילי כהן שפכה אור בהרצאתה על האבחנה המורכבת של הפרעות אכילה בגיל הרך, ועל הקשר הדו-כיווני בינן לבין הכלה הורית.
יום העיון למה לדבר על הדרה, אשר נערך מטעם המכון הישראלי לאנליזה קבוצתית ונסקר על ידי ליאת ורהפטיג ארן, ביקש להתבונן בתופעת ההדרה בחיינו ובתוך חדר הטיפולים. בין היתר, עסקו הרצאותיהם של הרב דניאל אפשטיין, ד"ר רובי פרידמן, חביבה פדיה, סמדר אשוח, תמי אלעד ואורן לוי במשמעויות האתיות של ההדרה, במקומה בבניית הזהות של החברה הישראלית, ואף בחיוניותה בחיי הנפש שלנו. ולסיום, בסקירת יום העיון היבטים תיאורטיים וקליניים על פי הפסיכואנליזה הצרפתית בעבודה עם המטופל ה(פסיכו)סומטי, מאת ד"ר אבישג פלוסי, ניתן להעמיק ביסודותיה של גישה עכשווית לטיפול בהפרעות פסיכוסומטיות. מריליה איזנשטיין, אורחת הכבוד, סקרה בהרצאותיה היבטים תיאורטיים מרתקים בשדה הפסיכוסומטי, ותיארה את עבודתה הייחודית במכון הצרפתי לפסיכוסומאטיקה, המתמקד בקשר גוף-נפש באמצעות בעבודה קלינית פסיכואנליטית. לאחר כל הרצאה, התקיים דיון מעמיק בהנחייתן של עירית המאירי ולדרסקי, חיותה גורביץ, ואלינה שלקס.