צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 24/20
"אנוש הנני, וכל דבר אנושי אינו זר לי" כתב המחזאי טרנטיוס כמעט מאתיים שנים לפני הספירה. בזמן שהיא מבקשת להכיר ולחקור את כל טווח החוויה האנושית, דומה כי הפסיכואנליזה מגלמת הלך רוח זה במיוחד. כאסכולה, היא שואפת להתקרב ולהעמיק את ההבנה של המציאות הפנימית, גם אל מול מציאות חיצונית מורכבת ומשונה. בהתאם לכך, אין זה מפתיע כי המציאות החיצונית העוצמתית של ימי הקורונה, היוותה כר פורה לחשיבה פסיכואנליטית אודות המציאות הנפשית ובגיליון הנוכחי אנו מביאים לכם מספר הרצאות המציגות חשיבה זו.
נפתח עם שיחה מרתקת שהתקיימה בין קלאודיה קוגן לבין ד"ר דונה אורג' אודות היבטים טרנספורמטיביים של משבר הקורונה. ד"ר אורנג' שפכה אור על עמדתה הטיפולית-אתית הקוראת להתייצבות רדיקלית של האדם למען זולתו, אותה היא מכנה "פסיכואנליזה הומניסטית". עמדה זו, לדבריה, קריטית במיוחד בימי הקורונה ובתקופות של משבר.
נמשיך עם הרצאתה המצוינת של יעל חנין, אשר ניתנה במסגרת סדרת הרצאות לימי קורונה של התכנית לפסיכותרפיה של המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה באוניברסיטת תל אביב. בהרצאה שכותרתה "מציאות חיצונית, מציאות פנימית וקיר שנופל בשעה הטיפולית" הציגה חנין, שמגיעה מתוך החשיבה הקלייניאנית, את האופנים בהם הקשבה ספירלית למתרחש במציאות החיצונית ובעולמות הפנימיים, יכולה לסייע למטפלים במלאכה הטיפולית של ימי הקורונה.
נסיים עם ד"ר הילית ברודסקי אשר הרצתה מטעם התכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית של בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר אילן. ד"ר ברודסקי הציגה דיון פסיכואנליטי עשיר שהתמקד בעבודה הטיפולית בסטינג של תקופת הקורונה, כמו גם באופנים בהם ניתן לחשוב את המצב הבלתי ניתן לחשיבה.