הנרי אברמוביץ
הפרק הרביעי בספר "אחים ואחיות - פסיכולוגיה, מיתוס, מציאות" - "הצד האפל של האחווה: קריאה צמודה בבראשית פרק ד'" מאת הנרי אברמוביץ מובא באדיבות המחבר והוצאת רסלינג.
אילו אבותינו הפסיכואנליטיקאים פרויד ויונג היו משתמשים בתנ"ך כמקור ההשראה שלהם, ולא בספרות היוונית הקדומה, הם היו מגלים בוודאי שחלק מהקונפליקטים הקשים, המתמשכים והכואבים אינם בין ילדים והורים אלא בין אחים ואחיות.
ספר חלוצי זה בוחן את פסיכולוגית המעמקים של מערכות היחסים בין אחים ואחיות, ומתעמק במיתולוגיות שלהם, במציאות הקשה, ובהשלכות הקליניות שלהם בעבודה עם מטופלים שהם עצמם אחים ואחיות, וזאת תוך כדי עיסוק בזהות האחאית של המטפל עצמו, בדמיון האחאי שלו, כמו גם בהעברה ובהעברה הנגדית הקשורים ביחסי אחים.
הספר בוחן את הזהות של האבות המייסדים של הפסיכואנליזה בהקשר האחאי שלה, ומדוע הם נמנעו באופן מובחן מלעסוק בנושא זה. הוא מתבונן בדינמיקה של שיתוף פעולה וחרות הנמצאת בליבו של ארכיטיפ האחים. הוא מתעמק בסיפורי אחים בתנ"ך, ואלה מייצגים שלבים או עמדות במודל התפתחותי, החל מ"סצינת אחים ראשונית" של קין והבל, דרך הכמיהה לאח האבוד, ועד סדרה של פתרונות אפשריים. מאברהם, דרך רחל ולאה, יוסף, ועד איוב. שני תרגילים של דמיון מודרך מעמתים את הקורא עם דימויי האחים האידיאליים שלו, ועם מצבים אחאיים אותם לא הכיר, כדרך להרחבת היכולת לחשיבה על אחים. כל זאת במטרה לפתח את יכולת הטיפול באנשים להם קשרי אחים ומצבים שאינם מוכרים למטפלים. הוא מכיל התייחסויות קליניות אשר נותנות אפשרות לפיתוח מושגים ומתווי דרך לעבודה עם מטופלים להם קושי עמוק ביחסי אחים, תוך כדי התייחסות להעברת נגד אחאית.
ספר זה הוא שער להבנה של העומק והחשיבות של אחים ואחיות בחיינו החברתיים, כמו גם בעולם הטיפולי.
הנרי אברמוביץ הוא פסיכולוג קליני, אנתרופולוג ומחנך רפואי; הנשיא הראשון של המכון הישראלי לפסיכולוגיה יונגיאנית; משמש כפרופ' בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.
לקריאת הפרק הרביעי בספר - הצד האפל של האחווה: קריאה צמודה בבראשית פרק ד' לחצו כאן