ד"ר רוני אלפנדרי
הפרק הראשון בספר החדש בסדרת הפרשנות והתרבות של הוצאת כרמל – "גלות והתגלות: עיון פסיכואנליטי ביצירתו של לורנס דארל רביעיית אלכסנדריה" מאת ד"ר רוני אלפנדרי מתפרסם בפורטל בטיפולנט באדיבות הוצאת כרמל (carmelph.co.il/shop) ובאדיבות המחבר.
הספר רביעיית אלכסנדריה, שבו עוסק "גלות והתגלות", אינו מוכר בדרך כלל בישראל, אך נחשב לאחת מיצירות המופת של הספרות המערבית. קשה לתמצת את עלילתו ואף חבל קצת לעשות כך, אך ניתן לומר באופן כללי כי הספר עוסק בצעיר אנגלי הנקלע למבוך אנושי, שמטלטל אותו בין תהומות ייאוש לפסגות אושר, כשהוא נקרע בין פרשיות אהבה לתככים פוליטיים, הנוגעים לפעילות המחתרת היהודית בפלשתינה של תחילת שנות ה-40 במאה הקודמת.
מחברה של רביעיית אלכסנדריה, לורנס דארל היה סופר ומשורר גולה, מועמד לפרס נובל, ובילה את חייו בחיפוש אחרי מולדת בדיונית.
הספר "גלות והתגלות" הוא הביטוי של המאמץ שהשקעתי בשנים האחרונות להבנת הקשר בין מושג הגלות למושג ההתגלות בטקסטים ספרותיים שונים. ניסיוני האישי הוליך אותי לגלות עניין בסופרים שחיו במרחק מהמקום לו-קראו-בית. שלושה סופרים שאת עבודתם אני אוהב משנות נעורי הגיחו על אופק זה: הנרי מילר, חוליו קורטאסר ולורנס דארל.
לכל אורך חיי עסקתי בכתיבה של פרוזה, שירה ובשנים האחרונות גם חומרים עיוניים. במקביל, אני עובד כפסיכותרפיסט פסיכואנליטי ומלמד באוניברסיטת בר אילן. אני חושב שניתן למצוא עניין בספר זה גם כמטפלים, שהרי כולנו עושים שימוש בשפה בתקשורת. אך גם באופן רחב יותר – כולנו עסוקים, במידה כזו אחרת, ביודעין או שלא-ביודעין, בשאלת השתייכיותינו למשפחה, לחברה ולעולם כולו. ספר זה מהווה חוליה אחת בשרשרת הנפלאה של המסע האנושי לחיפוש אחר משמעות.
בספר אני מעניק לרביעיית אלכסנדריה פרשנות פסיכואנליטית חדשנית, חושף את הקשרים הסבוכים שבין היסודות הביוגראפיים ליסודות הבדיוניים המניעים את היצירה הגדולה הזאת, ומראה שבסופו של דבר – מולדתו האמיתית של דארל הייתה הכתיבה עצמה, שרק בה הגלות הופכת להתגלות. אני מאמין שניתן להנות מספרי גם ללא הכרה קודמת של יצירתו של דארל, אך כמובן ממליץ בחום לקרוא יצירה זו, בשפת המקור.
לקריאת הפרק הראשון בספר לחצו כאן
ד"ר רוני אלפנדרי הוא עובד סוציאלי קליני ומרצה באוניברסיטת בר אילן. בין ספריו הקודמים, הרומן "אהבה זה לא עונש" מ-2000 וקובץ השירה "בזכות הספק" מ-2004.