צוות בטיפולנט
כתב עת מקצועי לפסיכותרפיה - גיליון 29/19
בגיליון זה אנו מביאים לכם את צילומי ההרצאות מן הכנס השנתי של איגוד ישראלי רב תחומי לפסיכותרפיה. הכנס אשר התקיים בחודש מאי האחרון נערך תחת הכותרת - פסיכותרפיה ותרבות ה'פייק ניוז', אמיתי וכוזב במפגש הטיפולי. נושא הכנס התכתב עם אחד ממאפייניה הבולטים ביותר של התרבות הפופוליסטית – הפצת ידיעות מוטעות בתקשורת ובמדיה החברתית. סוגיה שהייתה מרכזית ביותר במערכי הבחירות האחרונים בארץ ובעולם. ההרצאות השונות ביקשו לבחון כיצד במקביל לעידוד ושימור הפלורליזם בעולם הפסיכותרפיה, ניתן לקדם גם זהירות מפני תהליכים של השטחה, פסבדו-מדע או פתולוגיזציה, בעקבות חדירת היבטי 'פייק ניוז' לשיח הטיפולי. הכנס הביא נקודות מבט מגוונות אשר בחנו את הנושא דרך פרדיגמות שונות ותוכלו לצפות בכל ההרצאות ממנו על ידי לחיצה על הלינק בתחתית העמוד.
נפתח עם הרצאתה של ד"ר אורנה ראובן אודות אהבה במרחב הטיפולי – בין האמיתי לאמיתי יותר. ההרצאה הציעה התבוננות מרתקת וחשובה על אהבה ותשוקה המתעוררות בחדר הטיפול, באמצעות דיון בספר "המכתב" אשר כתבה ד"ר ראובן במשותף עם יאיר אלדן, ומגולל חלופת מיילים בין מטפלת ומטופל לשעבר. בעזרתם של פרויד, ברויר, יונג, פרנצי וויניקוט, ביקשה ד"ר ראובן להתבונן באהבת ההעברה בתור מרחב מעברי, אשר צורות שונות של חוויה אמיתית המתקיימות בו במקביל, מעניקות לנו הזדמנויות לעבודה יצירתית ועמוקה.
נמשיך עם הרצאתה של ד"ר ניצה ירום אשר עסקה ב'פייק ניוז' בשיח הטיפולי: הטיה בראיית המטופל ובהתייחסות להיבטי הגוף והמיניות בזמננו. לאור נושא הכנס ביקשה ד"ר ירום לבחון מה עלול להיות 'פייק' בז'רגון המקצועי-טיפולי. בהרצאתה טענה כי שימוש בדוגמאות מן העבר כדגם, הארת אישים מן העבר בסגידה והצמדות מקצועית למושגים ומטאפורות - עלולים לשבש את השיח הטיפולי ולהפריע ליכולתנו להקשיב למטופל באופן מלא.
הרצאה מעניינת נוספת עסקה בפסיכולוגיה של האינטרנט וניתנה ע"י ד"ר לירז מרגלית, המתמחה בניתוח התנהגויות גולשים והבנת תהליכי קבלת החלטות בעולם הדיגיטלי. הרצאתה הציעה התבוננות מעמיקה על דור המסכים כדור החווה את עצמו באמצעות מה שהוא משתף ברשת. ד"ר מרגלית ביקשה לבחון את השינוי בייעוד שעבר המרחב הווירטואלי, מפלטפורמה שתפקידה לקשר בין אנשים לידי עולם המגשים פנטזיות וצרכים לא מודעים.
נסיים עם הרצאתו של מר דן שאכטר אודות שאלת המהימנות של הגוף כמקור מידע בראי גישת ההתמקדות. במהלך ההרצאה הציע מר שאכטר התבוננות ביקורתית, שאינה נובעת מעמדה של קבלה או דחייה, על ההסתמכות על גופנו כמקור למידע. את הבחינה של שאלה זו עשה באמצעות גישת ההתמקדות וההבנות העמוקות שבבסיסה.