פסיכולוגיה רפואית היא תחום ההולך ומתפתח בשנים האחרונות, העוסק בהשפעה ההדדית של גורמי בריאות וחולי ושל גורמים פסיכולוגיים. זאת, מתוך הנחה כי הגוף והנפש משפיעים זה על זה באופן תמידי, וכי התערבות פסיכולוגית מותאמת יכולה להשפיע משמעותית על ההתמודדות עם מצבים רפואיים שונים.
פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית הוא פסיכולוג אשר סיים לימודי תואר שני ומעלה בתחום של פסיכולוגיה רפואית, ונמצא במהלך או לאחר התמחותו המעשית בתחום. פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית עדיין לא ניגש לבחינת המומחיות המקנה לו תואר של פסיכולוג רפואי מומחה, אך מציע שירותים אבחוניים וטיפוליים זהים לאלו שמציע פסיכולוג רפואי מומחה. הכשרתו של פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית מבוססת הן על לימוד תחומי הפסיכולוגיה הקלאסיים (אישיות, פסיכופתולוגיה, תהליכים התפתחותיים וכד') והן על רכישת ידע על תהליכים ביולוגיים ורפואיים והשפעתם על היבטים נפשיים. כתוצאה מכך, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול להציע מגוון התערבויות טיפוליות המכוונות להתמודדות עם אספקטים פסיכולוגיים המשפיעים על הבריאות הפיסית ועם התערבויות רפואיות המהוות אתגר פסיכולוגי למתמודדים עמן.
פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית עשוי להציע את שירותיו במסגרת פרטית, אך במרבית המקרים ישתלב במוסדות רפואיים כבתי חולים, מוסדות שיקומיים וכן הלאה. השירותים המרכזיים אותם מציע פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית הם:
הכנה לפרוצדורות רפואיות: חלק ניכר מהפרוצדורות הרפואיות מלוות בכאבים ובחוסר ודאות לגבי השפעתן על התפקוד העתידי ובהתאם, אנשים רבים חווים חרדה, מתח ומצוקה לקראת פרוצדורות אלו. פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית מציע התערבויות המכוונות להשגת הקלה ולהשגת מוכנות פסיכולוגית אופטימלית לפרוצדורה הרפואית. כך, למשל, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול ללמד את המטופל טכניקות הרגעה עצמית ושליטה בחרדה, לסייע לו לרכוש מיומנויות לוויסות כאבים פיסיים אשר מחזקות את תחושת השליטה והיכולת, ולשנות תפיסות בלתי אדפטיביות המביאות להגברת החרדה (למשל, חיזוק אמונתה של אישה הרה ביכולתה להתמודד עם כאבי הלידה או עיבוד תחושות חוסר אונים והשפלה אשר אדם חווה לקראת ניתוח אשר עלול לפגוע בתפקודו באופן זמני או קבוע). כחלק מתהליכי הכנה לפרוצדורות רפואיות, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול גם לאבחן ולקבוע את מידת מוכנותו הפסיכולוגית של האדם להתמודדות עם פרוצדורות רפואיות רצוניות. למשל, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית עשוי לבחון האם אדם המעוניין לבצע ניתוח קיצור קיבה מבין את השלכות ההתערבות הרפואית, והאם אדם המעוניין לתרום כליה בשל ובעל משאבים אישיים וסביבתיים אשר יאפשרו לו להתמודד עם הכאב הכרוך בתהליך.
התמודדות עם מחלות מסכנות חיים: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית עשוי להציע התערבויות פסיכולוגיות ממוקדות או ממושכות לאנשים אשר מתמודדים עם מחלות מסכנות חיים ולבני משפחותיהם. התערבויות מסוג זה מכוונות להרחבת יכולת ההתמודדות של המטופל עם החרדה וחוסר הוודאות, לשיפור תפקודה של המערכת המשפחתית לאור המצב המשברי ולעיבוד הקשיים הרגשיים הנלווים למצב (למשל, טיפול במצב דיכאוני המתפתח בעקבות קבלת אבחנה של סרטן).
התמודדות עם מחלות כרוניות: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול לסייע באופן לילדים, מתבגרים ובוגרים אשר מתמודדים עם מחלות כרוניות המשפיעות על חייהם בצורה משמעותית. כחלק מהליך זה, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול לסייע למטופל לזהות את הגורמים הרגשיים המקשים עליו לנהל אורח חיים המותאם למגבלותיו ולעבד ולהשלים עם מגבלות שילוו אותו לאורך חייו ולשפר. כמו כן, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול לסייע למטופל לחזק את שליטתו במיומנויות הקריטיות לשמירה על אורח חיים בריא. כך, למשל, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול לסייע לחולה סכרת לשפר את שליטתו העצמית ואת יכולת דחיית הסיפוקים שלו כך שיצליח להימנע מצריכת מזונות המזיקים לו, וללמד חולה לב כיצד לווסת מצבי מתח, חרדה וכעס המשפיעים על מצבו הלבבי.
התמודדות עם כאבים: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית מציע פעמים רבות התערבויות טיפוליות ממוקדות המכוונות להגברת יכולותו של המטופל להתמודד עם כאב פיסי. התערבויות אלו מתאימות הן לאנשים המתמודדים עם כאבים כרוניים (למשל, כאבי פרקים או כאבים הנובעים מפיברומיאלגיה) והן לאנשים המתמודדים עם כאבים אקוטיים בעקבות פציעה, התערבות רפואית וכן הלאה.
התמודדות עם בעיות פסיכוסומטיות: בין היתר, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה רפואית יכול להציע טיפול נפשי המכוון להתמודדות עם הפרעות פסיכוסומטיות- מצבים בהם האדם סובל מכאבים ובעיות רפואיות אשר לא נמצא להן הסבר רפואי-פיסיולוגי.