עבודה סוציאלית היא תחום אקדמי ומקצועי אשר מכוון לשיפור רווחתם של פרטים וקהילות באמצעות מחקר, פיתוח שיטות התערבות ומתן התערבויות פרטניות, זוגיות, משפחתיות וקבוצתיות. במסגרת ענפיו השונים של תחום העבודה הסוציאלית אשר התפתחו בעשורים האחרונים התפתח גם ענף המתמקד בחיי המשפחה ובמתן סיוע והדרכה למשפחות המתמודדות עם קשיים שונים.
עובד סוציאלי משפחתי הוא עובד סוציאלי אשר סיים תואר שני לפחות בעבודה סוציאלית, במסלול המתמקד בהבנת התא המשפחתי ובהגשת התערבויות משפחתיות. מסלול לימודי זה אינו קיים כיום במרבית האוניברסיטאות, כך שאיש מקצוע הנושא את התואר עובד סוציאלי משפחתי הוא בדרך כלל איש מקצוע אשר סיים את לימודיו האקדמיים לפני השינוי בתכניות הלימוד.
בדומה להכשרתם של עובדים סוציאליים אחרים, הכשרתו של עובד סוציאלי משפחתי כוללת לימודים תיאורטיים המקנים לו ידע בתחומי הפסיכולוגיה, הסוציולוגיה, המשפט והכלכלה, כאשר תחומי ידע מגוונים אלו תורמים להבנתו את מערכת היחסים בין הפרט לבין הסביבה החברתית בה הוא חי, ופרט להבנתו את הקשר בין מערכת יחסים זו לבין רווחתו הנפשית של הפרט. כמו כן, הכשרתו של עובד סוציאלי משפחתי כוללת הכרות עם סוגי אישיות ופתולוגיה ועם שיטות התערבות הרלוונטיות להתמודדות עם קשיים רגשיים, נפשיים, התנהגותיים וחברתיים. מעבר להכשרתו הכללית בתחום של עבודה סוציאלית, עובד סוציאלי משפחתי זוכה להכשרה המתמקדת בהבנת התא המשפחתי, שלבי התפתחותו, דינמיקות משפחתיות בריאות ופתולוגיות, דפוסי תקשורת משפחתיים, והאופן בו הוא משפיע על ומושפע מהפרטים החברים בו. בנוסף, הכשרתו של עובד סוציאלי משפחתי כוללת התלמדות מעשית המאפשרת לו להציע התערבויות משפחתיות תחת ליווי ופיקוח של עובד סוציאלי משפחתי בכיר.
על אף שלימודי עבודה סוציאלית במסלול המשפחתי מקנים לעובד הסוציאלי ידע בתחום, עובדים סוציאליים משפחתיים רבים בוחרים להרחיב את הידע והיכולות הקליניות שלהם באמצעות לימודי טיפול זוגי ומשפחתי מתקדמים. עובד סוציאלי משפחתי אשר סיים לימודים מתקדמים אלו ואת שעות ההתמחות הנדרשות, יכול לכנות את עצמו מטפל משפחתי וזוגי.
הכשרתו של עובד סוציאלי משפחתי מאפשרת לו להציע מגוון התערבויות טיפוליות לפרטים, זוגות וקבוצות, אך במרבית המקרים עבודתו תתמקד במתן שירותי יעוץ וטיפול למשפחות. הפנייה אל עובד סוציאלי משפחתי נעשית בדרך כלל במצבים הבאים:
קשיים בתקשורת ו/או בדינמיקה המשפחתית: סיבה שכיחה לפנייה אל עובד סוציאלי משפחתי היא דינמיקות משפחתיות המאופיינות ב"קואליציות" בין תתי קבוצות במשפחה, דפוסי תקשורת לקויים, היעדר גבולות, מריבות תכופות, אלימות משפחתית פיסית או מילולית, ניכור והיעדר תקשורת וכן הלאה.
חולי של בן משפחה: קשיים רגשיים, מחלה פיסית אקוטית או כרונית ומחלות נפשיות של אחד מבני המשפחה משפיעים על המערכת המשפחתית כולה ובהתאם, במצבים אלו מומלץ לפנות אל עובד סוציאלי משפחתי אשר יסייע בחיזוק היכולת המשפחתית להתמודד עם המחלה והשפעותיה.
משברים ושינויים בחיי המשפחה: משפחות נורמטיביות ובעלות קשרים חיוביים, ועל אחת כמה וכמה משפחות המתמודדות עם קשיים בתקשורת ובדינמיקה המשפחתית, עשויות להתקשות להתמודד עם שינויים ומשברים בחיי המשפחה או אחד מחבריה. בהתאם, משפחות רבות פונות לטיפול אצל עובד סוציאלי משפחתי על רקע שינויים שליליים (אובדן של בן משפחה, פיטורים, משבר כלכלי) או חיוביים (גיוס של ילד, הולדת ילד ראשון, מעבר דירה, נישואי פרק ב').
סביב קשיים אלו ואחרים, עובד סוציאלי משפחתי מציע למשפחות התערבות טיפולית אשר מייצרת מרחב בו ניתן לזהות ולעבד דינמיקות הפוגעות ברווחת המשפחה והחברים בה, לפתח מיומנויות תקשורת טובות יותר, לשנות דפוסי אינטראקציה בלתי יעילים ולחזק את התא המשפחתי.