עבודה סוציאלית היא תחום טיפולי אשר מתמקד בבעיות חברתיות ובמחקר, אבחון, התערבות וטיפול בפרטים, זוגות, קבוצות ומשפחות אשר תפקודם החברתי לקוי ו/או שקשייהם קשורים בין היתר לבעיות חברתיות ותרבותיות. במסגרת תחום העבודה הסוציאלית התפתחו ענפי התמחות שונים, כאשר עובד סוציאלי קליני הוא איש המקצוע אשר זוכה להכשרה המקיפה והמעמיקה ביותר בהיבט של הגשת סיוע נפשי והתערבויות פסיכו-תרפויטיות.
עובד סוציאלי קליני הוא איש מקצוע אשר סיים תואר ראשון בעבודה סוציאלית ותואר שני לפחות בעבודה סוציאלית במגמה הקלינית. עובד סוציאלי קליני אשר בוחר במסלול התמחות זה זוכה במהלך לימודיו להכשרה תאורטית ומעשית המקנה לו הבנה בתחום בריאות הנפש ומאפשרת לו להציע התערבויות טיפוליות פרטניות, זוגיות ומשפחתיות. בין היתר, לימודיו של עובד סוציאלי קליני כוללים את לימודי הגישה הפסיכודינמית, הכשרה טיפולית, והכרות עם מגוון קשיים ודרכי התערבות רלוונטיות לטיפול בהם כהפרעות אכילה, טראומה, אלימות, פגיעה מינית וכן הלאה. כמו כן, לימודיו של עובד סוציאלי קליני כוללים התמחות מעשית בה הוא מתנסה במתן טיפול נפשי תחת הדרכתו של עובד סוציאלי קליני בכיר. לימודי התואר השני מקנים לכל עובד סוציאלי קליני את הזכות להציע שירותי פסיכותרפיה במסגרת פרטית, אך עובדים סוציאליים קליניים רבים מרחיבים את השכלתם ואת הכשרתם באמצעות לימודי פסיכותרפיה מתקדמים, המעמיקים ומרחיבים את הידע התיאורטי שלהם ואת יכולתם להציע טיפול נפשי איכותי.
עובד סוציאלי קליני עשוי להשתלב במגוון רחב של מסגרות שביניהן מוסדות הרווחה וחסות הנוער, פנימיות, מסגרות שיקומיות לאסירים או מכורים לסמים, בתי חולים כלליים, בתי חולים פסיכיאטריים, צה"ל וכן הלאה. כמו כן, כאמור, עובד סוציאלי קליני עשוי להציע גם שירותי פסיכותרפיה באופן פרטי. בהתאם למגוון המסגרות בהן עובד סוציאלי קליני יכול להציע את שירותיו, תחומי העיסוק שלו הם מגוונים ביותר ועשויים לכלול היבטים מערכתיים, שיקומיים ופרטניים. עם זאת, עובד סוציאלי קליני הוא בדרך כלל איש מקצוע אשר הכשרתו ומוקד העניין שלו הוא בהענקת שירותי פסיכותרפיה פרטניים, זוגיים, משפחתיים וקבוצתיים. במסגרת זו, עובד סוציאלי/ קליני יכול להציע מענה לאנשים המתמודדים עם קשיים שונים שביניהם:
הפרעות נפשיות ורגשיות: בדומה לפסיכולוג קליני, עובד סוציאלי קליני הוא בעל הכשרה המאפשרת לו להציע טיפול נפשי לאנשים המתמודדים עם מגוון רחב של הפרעות נפשיות ורגשיות שביניהן חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות התנהגות, התמכרויות, הפרעות פסיכוטיות וכן הלאה.
קשיים על רקע מצב סוציו-אקונומי: לצד היכרותו עם תחום בריאות הנפש של הפרט, עובד סוציאלי קליני הוא בעל הכרות וזיקה לקשר שבין בעיות חברתיות לבין רווחתו הנפשית של הפרט. בהתאם, עובד סוציאלי קליני יכול להציע שירותים טיפוליים המתאימים לאנשים שקשייהם קשורים באופן עמוק למצבי עוני, הזנחה סביבתית, אפליה חברתית וכן הלאה.
בעיות זוגיות ומשפחתיות: כאמור, עובד סוציאלי קליני הוא בעל ידע וזיקה לקשר ההדוק שבין רווחתו הנפשית של הפרט לבין הסביבה החברתית-תרבותית בה הוא חי. בהתאם, עובדים סוציאליים קליניים רבים בוחרים ללמוד ולהתמחות גם בתחום של טיפול זוגי או טיפול משפחתי.
עובד סוציאלי קליני נתפס על ידי רבים כ"איש רווחה" אך בפועל, עובד סוציאלי קליני בעל ניסיון בתחום הפסיכותרפיה, ובפרט עובד סוציאלי קליני אשר הרחיב את השכלתו התיאורטית והמעשית בתחום הטיפול הנפשי- אינו שונה ביכולותיו הקליניות מפסיכולוג קליני.