זוגיות היא לא דבר פשוט. מציאת הזוגיות הנכונה ושמירתה לאורך זמן, התמודדות עם קונפליקטים ופערים, הצליחה המשותפת של אתגרי ושינויי החיים איתם מתמודדים בני הזוג ביחד ולחוד... על רקע כל אלו, לא מפתיע כי אנשים רבים מוצאים עצמם מנהלים מערכת יחסים אשר רחוקה (יותר או פחות) מזו שהיו מאחלים לעצמם. אימון זוגי הוא אימון ליחידים וזוגות המעוניינים לשפר את חייהם, תפקודם והתנהלותם בתחום הזוגי, וכך לאפשר לעצמם לנהל קשר זוגי קרוב הרבה יותר לקשר שהיו מאחלים לעצמם. בכתבה זו נתאר מהו אימון זוגי, מתי מומלץ לפנות אל אימון זוגי וכיצד אימון זוגי כיול לסייע בהקשרים זוגיים שונים. כמו כן, נתאר באילו מקרים מומלץ לפנות אל טיפול זוגי ולא אל אימון זוגי.
כמעט כל מי שנמצא בזוגיות ממושכת יוכל להעיד על כך ששימור זוגיות טובה לאורך זמן היא משימה הדורשת לא מעט מאמץ, השקעה ותשומת לב. כל זוגיות, טובה וחזקה ככל שתהיה, ניצבת לאורך הזמן מול אתגרים כקונפליקטים ופערים, שינויים חיים (לידה, מעבר דירה, אבטלה), שחיקה ולחצים כספיים וסביבתיים הנובעים מנסיבות חיים שונות. אתגרים אלו עשויים להוות נקודות משבר הפוגעות באיכות הקשר הזוגי, אך גם נקודות מפנה המהוות בסיס לצמיחה והתפתחות.
אימון זוגי הוא התערבות ייעוצית ממוקדת אשר מכוונת לסיוע לזוגות אשר מתמודדים עם אתגרים זוגיים שונים. בדומה לעקרונות המנחים את התחום של אימון אישי, גם אימון זוגי מושתת על תפיסת עולם המדגישה את הכוחות, היכולות והמשאבים הפנימיים של הפונים לאימון: אימון אישי יוצא מהנחה שלזוגות הפונים אל אימון אישי יש ידע פנימי ומשאבים אישיים וזוגיים היכולים לסייע בהתמודדות עם אתגרים שונים, וכי מטרת האימון יא לסייע לזוג לגלות משאבים אלו ולהשתמש בהם באופן בונה ומקדם.
בהתאם לתפיסת עולם זו, אימון זוגי מציע התערבות ייעוצית קצרה הממוקדת בהתמודדות פרקטית המכוונת לעשייה והתמודדות עם אתגרים שונים. כפי שיתואר בהרחבה בהמשך, אימון זוגי אינו מיועד לזוגות המתמודדים עם קונפליקטים וקשיים אקוטיים, אלא לזוגות אשר הקשר ביניהם טוב בבסיסו, אך מתמודדים עם אתגרים נקודתיים ו/או קשיים ספציפיים.
הצעד הראשון הנעשה במסגרת אימון זוגי הוא זיהוי ההיבטים בהם בני הזוג היו רוצים לשפר את יחסיהם, והגדרת מטרותיו של האימון. המטרות שיוגדרו במסגרת אימון זוגי יהיו בחלק מהמקרים מטרות המכוונות לשפר היבטים בקשר הזוגי עצמו. למשל, בני זוג עשויים להחליט כי הם מעוניינים להקדיש את האימון הזוגי לשיפור התקשורת ביניהם, הרחבת זמן האיכות הזוגי, שיפור היכולת לנהל קונפליקטים ומריבות, התמודדות עם קונפליקט זוגי נקודתי (פערים בתפיסות הכלכליות, קבלת החלטה לגבי רי-לוקשיין או פתיחת עסק עצמאי) וכן הלאה. במקרים אחרים, המטרות שיוגדרו במסגרת אימון אישי יגעו לאתגרי חיים ספציפיים איתם הזוג מתמודד. מטרות מסוג זה עשויות להיות הכנה לרי-לוקיישן, סגירת המינוס בבנק, אימוץ אורח חיים משפחתי בריא יותר, קניית דירה, התמודדות עם קשיים הנלווים ליצירת זוגיות פרק ב' עם ילדים מנישואים קודמים, פתיחת עסק זוגי משותף וכן הלאה.
לאחר הגדרת המטרות, אימון זוגי יתמקד בשני אלמנטים מרכזיים. היבט אחד יתמקד בהבנת הקשיים והגורמים המעכבים את השגת המטרות הרצויות: התנהלות כלכלית בלתי מאורגנת המונעת השגת מטרות כלכליות מוגדרות (חיסכון, קניית דירה, יציאה מהמינוס), השקעת משאבים מצומצמת ביותר בזוגיות אשר מביאה לשחיקה זוגית, מיומנויות תקשורת לקויות המביאות לאי הבנות, עימותים ותסכולים בלתי מדוברים, וכן הלאה. כחלק מתהליך זה, ההתבוננות תהיה הן בקשיים שמביא עמו כל אחד מבני הזוג והן בקשיים הנוצרים במסגרת הדינמיקה הזוגית. למשל, כאשר בני הזוג פונים אל אימון זוגי על רקע שחיקה זוגית ההתייחסות עשויה להיות הן לגורמים אישיים של כל אחד מבני הזוג התורמים להיווצרות השחיקה (וורקוהוליות, התמסרות מוחלטת לגידול ילדים) והן לדינמיקות או תפיסות זוגיות כמו "קודם כל הילדים-ורק אחר כך אנחנו" או "אין מה לחפור, גם ככה לא נצליח לשנות אחד את השני". כלומר, במסגרת אימון זוגי נעשית עבודה שיטתית של זיהוי והמשגת הגורמים אשר מונעים מבני הזוג לנהל את מערכת היחסים ביניהם באופן שתואם את ציפיותיהם וצורכיהם.
הגדרת המטרות הזוגיות לצד זיהוי הגורמים הפנימיים והחיצוניים אשר מעכבים את השגתן מאפשרים התקדמות פרקטית ועריכת ניסיונות אקטיביים לשינוי המצב. במסגרת מפגשי האימון בני הזוג יכולים להגיע להסכמות לגבי נקיטת שינויים קונקרטיים שיקדמו את השגת המטרה (קביעת זמן איכות קבוע, שיתוף בתחושות שליליות ותסכולים) וכמו כן - לתרגל בהנחיית המאמן טכניקות של הקשבה הדדית, ניהול קונפליקטים ויצירת תקשורת אפקטיבית. במרבית המקרים, אימון זוגי יכלול גם מתן "שיעורי בית" לגבי צעדים מקדמים שעל בני הזוג לנקוט. לדוגמה, במסגרת אימון זוגי המכוון לשיפור המצב הכספי המאמן עשוי לסכם עם בני הזוג כי עד למפגש האימון הבא יערך רישום מדויק של ההוצאות, יזוהו המצבים בהם בוצעו הוצאות כספיות לא מתוכננות (למשל, לחץ של ילד על קניית צעצוע יקר) ותתקיים שיחה עם הבן המתבגר על שינוי הגישה הכספית במשפחה.
באופן טבעי, חלק מהתהליך של אימון זוגי כולל ם מעקב אחר התקדמות התהליך: בני הזוג משתפים את המאמן בחוויות והקשיים שנלוו להתמודדות עם המטלות והאתגרים הזוגיים איתם בחרו להתמודד, ויזהו במסגרת השיחה את הגורמים המעכבים את ההתקדמות אל המטרה (למשל, התנגדות הילדים ליציאת הורים לבילוי זוגי בלעדיהם) ומחפשים יחד איתו דרכי התמודדות ומשאבים פנימיים- וזוגיים שיסייעו בקידום השגת המטרות הזוגיות.
באופן טבעי, כאשר אנו חושבים על הרצון לשינוי אספקטים של הקשר הזוגי אנו חושבים על תהליך בו לוקחים חלק שני בני הזוג. בהתאם, כאשר אנו חושבים על פנייה על אימון זוגי אנו חושבים בדרך כלל על אימון זוגי משותף, המכוון לחזק את שיתוף הפעולה שיקדם את מטרותיהם הזוגיות המשותפות של שני בני הזוג. למרות זאת, אימון זוגי עשוי להתקיים גם כאימון פרטני המכוון להשגת מטרות בתחום הזוגי. אימון מסוג זה מכוון לסייע לאנשים אשר נמצאים בזוגיות אך מעוניינים לשפר את תפקודם בתחום הזוגי ו/או להתמודד עם קשיים המתעוררים במסגרת זוגיות קיימת.
רבים מהפונים אל אימון זוגי בהקשר זה הם אנשים אשר חוו קשיים במערכות יחסים קודמות ומבקשים לשפר את יכולתם לנהל מערכת יחסים מספקת ויציבה. כך, למשל, חלק מהפונים אל אימון זוגי פרטני מבקשים לשנות היבטים כקושי ביצירת איזון בין קריירה לזוגיות, שתלטנות, פסיביות, היעדר השקעה בקשר הזוגי וכן הלאה. במקרים אלו אימון זוגי ישמש כמסגרת הן להתבוננות בקשיים ובגורמים ההרסניים לקשר והן כמסגרת עבודה בה המתאמן יוכל ליזום ולהתנסות בחוויות ודפוסים זוגיים חדשים. לדוגמה, אדם אשר פונה אל אימון זוגי על רקע תלונות חוזרות של בנות זוג קודמות על כך שאינו משקיע בזוגיות עשוי ליזום במסגרת אימון זוגי התנסויות כקניית מתנה לבת הזוג, הקשבה אקטיבית והתמקדות בבת הזוג, שינוי סדר היום כך שיאפשר הקצאת זמן רב יותר לקשר הזוגי וכן הלאה.
גורם נוסף המביא חלק מהאנשים המצויים בזוגיות לפנות אל אימון זוגי פרטני הוא היעדר שיתוף פעולה של בן/בת הזוג. במקרים מסוימים בני הזוג מעוניינים בשינוי בהיבטים זוגיים אך אחד מהם אינו מעוניין או אינו מאמין באפשרות להפיק תועלת מהתערבות מקצועית. במקרים אלו ניתן לפנות אל טיפול זוגי פרטני אשר יאפשר לפונה לקחת אחריות על חלקו בדינמיקה הזוגית הבעייתית ולפעול בדרכים שיסייעו גם לבן/בת הזוג להניע תהליך של שינוי. בחלק מהמקרים, השינוי שיחול בבן/בת הזוג אשר פונה אל אימון אישי יעורר מוטיבציה לשינוי גם בבן הזוג השני.
כלומר, אימון זוגי הנערך במתכונת פרטנית מהווה אמצעי לשיפור התפקוד במסגרת הזוגית גם מבלי שבן/בת הזוג יקח חלק בתהליך.
סוג נוסף של אימון זוגי פרטני הוא אימון זוגי המכוון לסיוע במציאת זוגיות. לא מעט אנשים מתמודדים כיום עם קושי במציאת זוגיות ראשונה, יצירת זוגיות שניה לאחר גירושים או שימור הזוגיות לאורך זמן, כאשר קשיים אלו עשויים לנבוע ממגוון רחב של גורמים חיצוניים ופנימיים. גורמים אלו עשויים להיות תפיסות נוקשות בנוגע לזוגיות ("רק הגבר צריך ליזום ולחזר", "אם אין התאהבות מידית זה כנראה לא זה"), ציפיות לא ריאליות, קושי בנקיטת יוזמה (פתיחת כרטיס באתר הכרויות, הזמנה לדייט), היעדר אסרטיביות וביטחון עצמי הפוגעים ביכולת להתנהל בדייטים, קושי בהפנמת קודים חברתיים רלוונטיים וכן הלאה. במסגרת אימון זוגי המכוון למציאת זוגיות, המאמן יסייע למתאמן למקד את קשייו ולזהות מהם הגורמים הפנימיים והחיצוניים המונעים ממנו ליצור קשרים משמעותיים. כאשר קשיים אלו מזוהים וזוכים להתייחסות, המאמן והמתאמן יכולים לבנות יחד תכנית פעולה אשר תסייע בהיבטים כהרחבת המעגל החברתי, חיזוק הביטחון העצמי, שיפור המיומנויות הבין אישיות וכן הלאה, בהתאם לצרכיו וקשייו הספציפיים של המתאמן. בדומה למסגרת אימון זוגי סטנדרטית, גם אימון זוגי זה מושתת למעשה על יצירת מסגרת פעולה אליה המתאמן מחויב: עצם ההגעה למפגשי האימון ומסירת ה"דין וחשבון" על ההתקדמות האישית מסייעת במקרים רבים לחיזוק ושימור המוטיבציה לפעולה, ולתחושת המתאמן כי יש לו "גב" שמסייע לו בנושאים מולם הוא מתקשה. במידת הצורך, אימון זוגי המכוון למציאת זוגיות יכלול גם ליווי צמוד ותרגול של מיומנויות החיוניות ליצירת קשר זוגי. לדוגמה, במסגרת אימון זוגי המאמנת יכולה לסייע למתאמן ליצור כרטיס אישי אטרקטיבי באתר הכרויות, לבצע איתו סימולציות של דייטים ראשונים ולהיערך למצבים זוגיים ספציפיים מהם הוא חושש או בהם הוא נקלע לקשיים בעבר.
לסיכום, אימון זוגי אמנם מתקיים במרבית המקרים בהשתתפות שני בני הזוג, אך עשוי לסייע גם לאנשים אשר מרגישים כי הם זקוקים לעזרה בתחום הזוגי עם או בהיעדר מערכת יחסים קבועה. יש לציין כי פנייה אל אימון זוגי בקשר זה מצריכה מחשבה לגבי מקור הקשיים בתחום הזוגי: אימון זוגי פרטני מיועד לאנשים בריאים ומתפקדים אשר קשייהם בתחום הזוגי אינם אקוטיים. לעומת זאת, טיפול פרטני הממוקד בתחום הזוגי מתאים לאנשים אשר קשייהם בתחום הזוגי נובעים מקשיים רגשים (למשל, דיכאון הפוגע ביכולת ליזום וליצור קשרים), בעיות בתפקוד המיני, קונפליקטים מהותיים לגבי התחום הזוגי והבין אישי, חוויות עבר טראומטיות בתחום הבין אישי וכן הלאה. על ההבחנה בין מצבים בהם ניתן להיעזר במסגרת של אימון זוגי לבין מצבים בהם מומלץ לפנות אל טיפול זוגי או אל טיפול נפשי ניתן לקרא בהמשך.
זוגות רבים מתלבטים בין פנייה אל אימון זוגי לגבי פנייה אל טיפול זוגי, כאשר התלבטות זו נובעת במרבית המקרים מחוסר הבנה והכרות עם ההבדלים שבין שתי ההתערבויות.
אימון זוגי, כאמור, הוא אימון המתאים לזוגות מתפקדים אשר הקשר ביניהם הוא בסך הכל קשר יציב ובריא. זוגות אלו יכולים להפיק את המרב מהמסגרת של אימון זוגי מאחר וקונפליקטים רגשיים ובין אישיים עמוקים אינם מונעים מהם להתאחד ולפעול להשגת מטרותיהם הזוגיות. לדוגמה, זוג בריא ואוהב אשר מתקשה לייצר חלוקת תפקידים נוחה אשר מאפשרת לשני הצדדים למצות את עצמם הן כהורים והן כאנשי קריירה עשויים להיתרם משמעותית ממסגרת של אימון זוגי אשר תאפשר להם לנהל דיאלוג פתוח ואפקטיבי, לזהות את מוקד הקושי ולבנות חלוקת תפקידים מאוזנת יותר מתוך עמדה של פרגון ושיתוף פעולה. לעומת זאת, זוג המתמודד עם קונפליקט דומה על רקע תחושות (מודעות ובלתי מודעות) של קנאה, תחרות וחשש מניצול על ידי בן הזוג השני- יתקשה להיעזר במסגרת של אימון אישי, מאחר והגמישות ושיתוף הפעולה הנדרשים לשימוש יעיל באימון יחסמו עקב הקונפליקטים הרגשיים. כלומר, אימון אישי מתאים ויכול להועיל לזוגות אשר לצד קשייהם הפנימיים או הנסיבתיים נהנים מקרקע זוגית יציבה וטובה, בסך הכל.
מתי, אם כן, מומלץ לפנות אל טיפול זוגי ולא אל אימון אישי? באופן כללי ניתן לומר כי טיפול זוגי מתאים לזוגות אשר מתמודדים עם מערכת יחסים סבוכה ומורכבת ו/או עם קונפליקטים נרחבים ועוצמתיים. כמו כן, מומלץ לפנות אל טיפול זוגי ולא אל אימון זוגי כאשר אחד מבני הזוג או שניהם מתמודדים עם קושי רגשי, נפשי או התנהגותי. הסיבה לכך שבמצבים אלו מומלץ לפנות אל טיפול זוגי ולא אל אימון זוגי היא הכשרתו של מאמן אינה כוללת רכישת ידע וכלים לאבחון וטיפול במצבים רגשיים-נפשיים מורכבים, בעוד שהכשרתם של מטפלים המציעים טיפול זוגי (פסיכולוג קליני, פסיכותרפיסט, מטפל זוגי וכד') מקנה להם הבנה עמוקה של מצבים אלו ושל האופן בו הם משפיעים על הקשר הזוגי.
בהתאם, במקרים הבאים מומלץ לפנות אל טיפול זוגי ולא אל אימון זוגי:
* אחד מבני הזוג או שניהם מתמודדים עם הפרעה רגשית משמעותית (הפרעות אכילה, דיכאון, חרדה), מחלה נפשית או התמכרויות לחומרים פסיכואקטיביים, הימורים, מין וכן הלאה.
* קיימת במשפחה בעיה של אלימות פיסית, מינית או רגשית
* אחד מבני הזוג או שניהם סובלים מקושי בתפקוד המיני שאינו נובע מגורמים כשחיקה זוגית או היעדר זמן איכות זוגי
* בני הזוג מתמודדים עם קונפליקטים חמורים ומתמשכים המלווים במאבקי כוחות, חוסר אמון, בגידות, מריבות עוצמתיות ותכופות, פרידות חוזרות, איומי גירושים וכן הלאה
באופן דומה, במקרים הבאים מומלץ לפנות אל טיפול נפשי ולא אל אימון זוגי:
* הקשיים ביצירת זוגיות נובעים מקושי רגשי כסימפטומים של דיכאון או חרדה
* קיים רקע של חוויות טראומטיות או קשות בקשרים בין אישיים בעבר (לאו דווקא בתחום הזוגי)
* קיים קושי משמעותי בתחום המיני
* מערכות יחסים קודמות נכשלו עקב דפוסים רגשיים/התנהגותיים חוזרים (למשל, כל מערכת יחסים הסתיימה בבגידה או שמערכות היחסים מגיעות שוב ושוב למבוי סתום עקב סירוב להעמיק את הקשר או למסד אותו)
* היסטוריה של היעדר קשרים בין אישיים או זוגיים קרובים ו/או היסטוריה של קשרים בעיתיים והרסניים