בעשורים האחרונים חלו התפתחויות רבות בתחומי הפסיכותרפיה, הטיפול והשיקום הנפשי, כאשר אחד הזרמים החדשים בתחום מכוון להוצאת הטיפול מהקליניקה החוצה, אל הטבע. זאת, מתוך תפיסה לפיה השהות בטבע, המפגש עם רכיביו (צמחים, בעלי חיים) וההתמודדות עם האתגרים שהוא מזמן- מהווים הזדמנות ייחודית לפיתוח יכולות רגשיות ובין אישיות שונות. כחלק מזרם זה התפתחו מספר תחומים שביניהם:
גינון טיפולי: מודל שיקומי המשתייך לתחום של ריפוי בעיסוק ומכוון לשיפור מיומנויות תפקודיות, קוגניטיביות, מוטוריות ובין אישיות באמצעות עבודות גינון קבועות, המתווכות על ידי איש צוות טיפולי.
טיפול הנעזר בבעלי חיים: תחום שיקומי-טיפולי המכוון לחיזוק מיומנויות תפקודיות (אחריות אישית, עמידה בלוחות זמנים, דחיית סיפוקים), בין אישיות (אמפתיה, דאגה לאחר, סבלנות לתהליכים, יצירת ושמירת קשר) ורגשיות (למשל, יכולת לפתח מודעות עצמית ויכולת ביטוי רגשית דרך הזדהות עם חיה).
טיפול אתגרי: טיפול קבוצתי המבוסס על התמודדות עם אתגרים שמציבה הסביבה הטבעית (המדבר, למשל). הטיפול מכוון לחיזוק מיומנויות חברתיות, פיתוח יכולת התמודדות עם קונפליקטים, גיבוש קבוצתי, העצמה אישית, חיזוק הביטחון העצמי ותחושת היכולת ועוד.
מודל נוסף אשר מבוסס על מפגש עם הטבע הוא המודל של טבע תרפיה אשר פותח על ידי ד"ר רונן ברגר. טבע תרפיה היא שיטת טיפול אינטגרטיבית המבוססת על תחומים שונים שביניהם פסיכותרפיה, טיפול באמנויות, אקו-פסיכולוגיה, תרפיית גשטאלט, טיפול נרטיבי ושמאניזם. עם זאת, במוקדה של טבע תרפיה עומד הניסיון לייצר מרחב טיפולי המתקיים בטבע: מפגשי הטיפול מתקיימים במרחב טבעי וכוללים פעילויות שונות המבוססות על מגע עם הטבע: פעילות אתגרית לנוכח אתגרי הסביבה הטבעית, הדלקת מדורה, בניית מחסה וכן הלאה.
הנחת הבסיס העומדת בבסיס טבע תרפיה היא שעצם הקשר בין האדם לבין הטבע מהווה מקור לריפוי, העצמה אישית וצמיחה נפשית, וכי המרחב הטיפולי המתקיים בטבע מספק הזדמנות ייחודית לגדילה והתפתחות אישית. מתוך תפיסה זו, טבע תרפיה פותחה כמודל טיפולי המתקיים בטבע: במרחב פתוח וטבעי אשר אינו נמצא בשליטתו או בבעלותו של המטפל (בניגוד למרחב הטיפולי הקלאסי), ומאפשר מגע ראשוני עם חוויות אותנטיות. טבע תרפיה מניחה כי היציאה מהסביבה היומיומית אל מרחב טיפולי המתקיים בטבע מרככת את מנגנוני ההגנה וכך מאפשרת לאדם לחוות, להרגיש ולעבד את תחושותיו הפנימיות באופן פתוח ובלתי אמצעי. כך, טבע תרפיה מציעה מסגרת טיפולית בה הדגש הוא על החוויה העכשווית ועל הרחבת התנסויותיו של המטופל באופן שיאפשר לו גם להרחיב את זווית הראייה על הנושאים המעסיקים אותו. כך, למשל, ד"ר ברגר מתאר כיצד השהות בטבע סיפקה למטופל אשר התמודד עם בעיות בריאותיות על רקע לחץ התנסות ייחודית ב"פשוט להיות", וכיצד אם ובת ששכלו את אבי המשפחה יכלו להתנסות בשיתוף פעולה מקרב ומחבר דרך פעילות משותפת בטבע.
מעבר לעקרונותיה הבסיסיים, טבע תרפיה עושה שימוש במודלים שונים, בהתאם לצרכיו של המטופל. בין מודלים אלו נכללים אתגר בטבע, הבעה ויצירה בטבע, משחקים בחול, בית בטבע (בניית ושימור "בית" קבוע במרחב הטבעי) וטיפול בעזרת שמירת טבע. כל אחד ממודלים אלו מותאם לצרכים טיפוליים שונים. כך למשל, מודל האתגר בטבע יכול לתרום רבות לגיבוש לכידות קבוצתית והעצמה אישית בעוד שמשחקים בחול ובית בטבע הם מודלים המספקים לפרט מרחב ייחודי לביטוי היבטים מעולמו הפנימי, עיבוד שלהם והתנסות חוויתית אשר תאפשר הגמשה של דפוסי חשיבה והתנהגות. בהתאם למודלים השונים הנכללים תחת הכותרת של טבע תרפיה, הטיפול באמצעות טבע תרפיה עשוי להינתן במסגרת פרטנית, דיאדית (הורה-ילד), משפחתית או קבוצתית, ולהיות מותאם לאוכלוסיות שונות שביניהן נוער בסיכון, ילדים ונוער על הספקטרום האוטיסטי, הורים וילדיהם המתמודדים עם קשיים רגשיים שונים ובוגרים נורמטיביים המרגישים כי טבע תרפיה יכולה להציע להם מענה מתאים יותר מתרפיות "רגילות".