תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול בדרמה

טיפול בדרמה (Drama Therapy) הוא גישה טיפולית המשלבת אלמנטים תיאטרליים ומשחקי תפקידים בתהליך טיפולי כדי לעודד ביטוי רגשי, פיתוח מיומנויות בין אישיות ושינוי דפוסים נפשיים. טיפול בדרמה משלב בין יצירתיות וחוויה לבין תובנות פסיכולוגיות עמוקות, ומאפשר למטופלים חוויה רגשית מעצימה בתוך סביבה תומכת ומוגנת. מהם העקרונות של טיפול בדרמה? כיצד נראה טיפול בדרמה? למי מתאים טיפול בדרמה?

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול בדרמה

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול בדרמה

טיפול בדרמה
אז מה אם לא כל יום פורים: תחפושות ככלי לביטוי עצמי
טיפול בדרמה
מה זה טיפול באמנויות ואילו סוגי טיפול קיימים?
מה זה טיפול באמנויות ואילו סוגי טיפול קיימים?

מהו טיפול בדרמה? עקרונות ומטרות

טיפול בדרמה הוא תחום טיפולי מבוסס-מחקר, המתמקד בעבודה עם מטופלים באמצעות תהליכים דרמטיים. הוא משלב עקרונות מתחומי התיאטרון והפסיכולוגיה כדי לאפשר חקירה וביטוי של רגשות, קונפליקטים ודינמיקות פנימיות. גישה זו מבוססת על הרעיון שמשחק תיאטרלי מאפשר למטופלים לחוות את עולמם הפנימי בצורה חווייתית ובטוחה, ובכך לייצר תובנות ושינויים משמעותיים.

טיפול בדרמה משמש למגוון מטרות: עיבוד טראומות, ביטוי רגשי, חקירת זהויות וחלקים שונים באישיות, פיתוח ביטחון עצמי, שינוי דפוסי חשיבה ושיפור מערכות יחסים. שכן, תהליכים דרמטיים מסייעים למטופלים לתת ביטוי לרגשות שקשה להם לבטא במילים, לחקור צדדים שונים באישיותם ולגלות חלקים חדשים בעצמם. כמו כן, כיוון שטיפול בדרמה מתקיים לרוב בסטינג קבוצתי, נראה כי עבודה בקבוצה מטפחת אמפתיה, תקשורת ושיתוף פעולה, התורמים בין היתר לפיתוח מיומנויות חברתיות. כמו כן, התנסות בסיטואציות דרמטיות עוזרת למטופלים לשנות פרספקטיבות ולפתח דרכי פעולה חדשות, כמו גם לחוות הצלחה ולהתמודד עם אתגרים בסביבה מוגנת.

על מנת לענות על מטרות אלו, טיפול בדרמה מתבסס על העקרונות הבאים:

1. משחק תפקידים – יצירת הזדמנות להתנסות בזהויות ותפקידים חדשים או לחקור מערכות יחסים קיימות. לפי עיקרון זה, המטופל מוזמן להתנסות בזהויות ותפקידים שונים, שמאפשרים חקירה של דפוסי פעולה ורגש. לדוגמה, אדם יכול לגלם דמות משמעותית בחייו, וכך לחוות מחדש סיטואציות רגשיות ולבחון דרכי תגובה חדשות.

2. חקירת נרטיבים אישיים – בניית סיפורים או סצנות המסייעים לעיבוד חוויות חיים. עיקרון זה מסייע למטופלים לעבד חוויות ולגלות זוויות חדשות על חייהם.

3. מרחב משחקי בטוח – היכולת "לשחק" מאפשרת למטופלים לגעת בנושאים רגישים תוך שמירה על תחושת שליטה. לפי עיקרון זה, המשחק הדרמטי יוצר חיץ בין החוויה הרגשית לבין המציאות, מה שמאפשר למטופל להתמודד עם סוגיות רגישות ללא תחושת איום.

כיצד נראה טיפול בדרמה? מהלך הטיפול

לרוב, טיפול בדרמה יתבסס על שלבים מובנים:

1. שלב החימום – יצירת סביבה נינוחה המעודדת ביטחון ופתיחות. שלב זה כולל פעילויות קצרות שמטרתן לעורר מעורבות, ליצור ביטחון ולבנות דינמיקה קבוצתית. לדוגמה, תרגילי תנועה פשוטים, משחקי אלתור או יצירת סיפורים משותפים.

2. שלב הפעולה – שימוש בטכניקות כמו אלתור, משחק תפקידים וכתיבת סצנות לחקר נושאים רגשיים. זהו החלק המרכזי שבו מתבצעת 'העבודה הדרמטית'. בשלב זה, המטופל עשוי להשתמש בטכניקות כמו "Sculpting" (עיצוב סצנות עם הגוף), "Role Reversal" (החלפת תפקידים) ו"Projective Techniques" (שימוש באובייקטים דרמטיים לייצוג רגשות).

3. שלב הרפלקציה – עיבוד חוויות מהפעולה באמצעות שיח או יצירה. לאחר הפעולה מתקיימת שיחה רפלקטיבית, שבה המטופלים מעבדים את החוויה, משווים אותה לחייהם האישיים ומדברים על תובנות שעלו. שלב זה מאפשר חיבור בין החוויה הדרמטית לבין המציאות היומיומית של המטופל.

למעשה, לאורך התהליך הטיפולי כולו, הדגש הוא על חוויה רגשית ומעשית, ולא רק על ניתוח קוגניטיבי.

למי מתאים טיפול בדרמה?

טיפול בדרמה מתאים לאנשים המתמודדים עם מגוון אתגרים: קשיים רגשיים כמו דיכאון, חרדה או טראומה; בעיות חברתיות, כמו קושי בתקשורת או ביישנות; אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים וסביבות חינוכיות ושיקומיות, בהן יצירתיות משחקת תפקיד מרכזי.

מחקרים בתחום הראו את היעילות של טיפול בדרמה, במיוחד בכדי לסייע בעיבוד חוויות קשות, חיזוק הביטחון העצמי ושיפור מיומנויות חברתיות. שכן, נראה כי החוויה הדרמטית, לצד ההרחקה (בניגוד לפסיכודרמה, בה התהליכים הדרמטיים מתרחשים לרוב על החוויות האישיות של המטופל, בטיפול בדרמה מתקיימת הרחקה מסוימת), מאפשרים למטופלים עבודה מעשית עם אתגרים ומרחב בטוח להתנסות.