עד כמה אתם מודעים לאופן בו אתם משתמשים בקולכם? באופן טבעי, מרבית האנשים, ילדים ובוגרים כאחד, אינם מקדישים תשומת לב מיוחדת לאופן ולעוצמה בהם הם משתמשים בקולם. עם זאת בעיות קול כצרידות, עייפות קולית לאחר דיבור ממושך, כחכוחים ושיעולים וכאבי גרון בלתי מוסברים- עשויים להסב את תשומת ליבנו לכך שאיננו משתמשים נכון בקול.
טיפול לבעיות קול הוא טיפול הניתן על ידי קלינאי תקשורת או קלינאית תקשורת ומתאים לילדים, מתבגרים ובוגרים אשר מתמודדים עם בעיות קול שונות. טיפול לבעיות קול יפתח במרבית המקרים באבחון בו המטפל ילמד על הקשיים המטרידים את המטופל וימקד את מקורם. במרבית המקרים, תוצאות האבחון יצביעו על כך שבעיות הקול נובעות מכך שהאדם אינו משתמש נכון בקולו- בחלק מהמקרים יהיה מדובר בשימוש בטונים גבוהים/נמוכים מדי המאמצים את הגרון, בדיבור מאומץ או בדפוס נשימה לקוי המשפיע גם על השימוש בקול. במקרים אלו המטופל יוכל להיתרם מהתערבות קצרה של טיפול לבעיות קול.
עם זאת, בחלק מהמקרים האבחון הפותח את הטיפול יוביל למסקנה כי בעיות הקול נובעות מגורמים אורגניים המצריכים התערבות רפואית (למשל, אלרגיה או מחלה הפוגעת במיתרי הקול או במנגנונים אחרים הקשורים בהפקתו) או מגורמים רגשיים המצריכים פנייה אל טיפול פסיכולוגי (למשל, כחכוח המהווה טיק , ביטוי של חרדה או חלק מפעולה כפייתית על רקע הפרעה אובססיבית קומפולסיבית).
במידה ותוצאות האבחון מצביעות על הצורך בפנייה אל טיפול לבעיות קול, המטפל יציע תכנית טיפולית קצרה המכוונת לרכישת הרגלי דיבור טובים יותר אשר ימנעו את בעיות הקול השונות. בדרך כלל, אורכו של טיפול לבעיות קול לא יעלה על שלושה חודשים, אך משכו של הטיפול מושפע במידה רבה ממידת שיתוף הפעולה של המטופל ומהמידה בה יתרגל בין הפגישות את המיומנויות הנרכשות במסגרת טיפול לבעיות קול.
טיפול לבעיות קול של מבוגרים יתבסס בדרך כלל על הרחבת מודעותו של המטופל לאופן בו הוא משתמש בקולו: כאמור, אנשים רבים אינם מקדישים תשומת לב לאופן דיבורם ולעוצמת הטונים שלהם ובהתאם, חלק מהתהליך של טיפול לבעיות קול הוא הסבת תשומת הלב לתפקוד הקולי. כמו כן, במסגרת טיפול לבעיות קול המטופל לומד להשתמש בטונים מותאמים יותר ולווסת את עוצמתם, לנשום נכון בזמן הדיבור וכן הלאה.
טיפול לבעיות קול של ילדים מכוון למטרות דומות אך באופן טבעי, עושה שימוש באמצעים נגישים ומותאמים יותר לילדים. קלינאית התקשורת המטפלת תבנה תכנית טיפולית בעלת אופי משחקי אשר תותאם לקשייו של הילד, גילו ואופיו. זאת, במטרה ליצור ולשמר את שיתוף הפעולה של הילד ולגייס אותו לתהליך הטיפולי. כחלק מהתהליך של טיפול לבעיות קול של ילדים ההורים יודרכו ויונחו גם הם כיצד לסייע לילדם לתרגל את מיומנויות הדיבור והנשימה שנלמדו במסגרת המפגשים. היבט זה משמעותי ביותר מאחר ומרבית הילדים מתקשים לשמר מוטיבציה לתרגול בכוחות עצמם, ונזקקים לעזרתם של ההורים גם בהיבט זה וגם בהיבט של הפניית תשומת הלב והמודעות לאופן השימוש בקול. כך, למשל, במסגרת טיפול לבעיות קול של ילדים ההורים עשויים להיות מונחים לשים לב למקומות בהם הילד שקוע במשחק ואינו אינו שם לב שהוא צווחבהתלהבות ומאמץ את קולו באופן מוגזם.