תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול לקהילה הגאה

במשך עשורים רבים נחשבו נטייות מיניות הומוסקסואליות, לסביות ובי-סקסואליות, כמו גם הזדהות עם מגדר שאינו המין הביולוגי, לנטייה המבטאת בעיה נפשית שבה יש לטפל. בהתאם, טיפול לקהילה הגאה היה פעמים רבות טיפול המתמקד בניסיון להבין את הגורמים ל"סימפטום" המיניות או המגדר ולשנות אותם באופן שיאפשר לאדם לקיים אורח חיים "הטרונורמטיבי". אך זהו העבר האפל של הפסיכולוגיה. כיום, כמובן - המצב השתנה מאוד ומיניות ומגדר נתפסים בצורה שונה מאוד על ידי הפסיכולוגיה. כיום, טיפול בקהילה הגאה נועד על מנת לעזור למטופלות ומטופלים לקבל את המיניות והמגדר שלהם ולהתמודד עם סביבתם סביב נושאים אלו, כמו גם כמובן על מנת להתמודד עם בעיות שאינן קשורות למיניות ולמגדר.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול לקהילה הגאה

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול לקהילה הגאה

טיפול לקהילה הגאה
זוגיות בקהילה הגאה - ראיון עם ד"ר ריבי אפרת
טיפול לקהילה הגאה
"אמא, אני הומו": יציאה מהארון כהתמודדות משפחתית
טיפול לקהילה הגאה
כיצד ניתן להקל על נוער להט
כיצד ניתן להקל על נוער להט"ב מניסיונות אובדניים?
טיפול לקהילה הגאה
דיספוריה מגדרית: איך זה מרגיש ומה עשוי להקל על המצוקה?
טיפול לקהילה הגאה
טרנסג'נדר: לא מילה גסה
טיפול לקהילה הגאה
לרגל מצעד הגאווה: מיתוסים ועובדות על הקהילה הגאה
לרגל מצעד הגאווה: מיתוסים ועובדות על הקהילה הגאה

טיפול בקהילה הגאה כיום אמור לסייע למטופל לקבל את נטייתו המינית ואת המגדר שלו, להתמודד עם קשיים רגשיים, חברתיים ובין אישיים המקשים עליו לקבל אותם, ולבנות אורח חיים מספק בהתאם להעדפותיו.

טיפול בקהילה הגאה – איך זה עובד?

טיפול לקהילה הגאה הוא במובנים רבים טיפול פסיכולוגי "רגיל": טיפול המכוון להתבוננות בקשיים הרגשיים, ההתנהגותיים והבין אישיים המטרידים את המטופל, זיהוי הגורמים שהביאו להיווצרותם והשגת שינוי נפשי אשר יסייע למטופל בהיבטים אלו. עם זאת, טיפול לקהילה הגאה מחייב את המטפל לעמדה של מודעות ורגישות להיבטים ייחודיים למפגש הטיפולי עם מטופלים מהקהילה הגאה. מטופלים רבים מהקהילה הגאה, למשל, חוו לאורך חייהם סיטואציות רבות של דחייה וחוסר קבלה ורגישים מאוד למידה בה המטפל אכן מקבל את נטייתם המינית ואת המגדר שלהם.

מעבר לכך, ישנם נושאים ייחודיים המעסיקים מטופלים מהקהילה הגאה ונוטים לעלות בטיפול. חשוב להדגיש כי נושאים אלו הם אמנם נושאים שכיחים בטיפול בקהילה הגאה, אך כמובן שאינם עולים בטיפול אם אינם רלוונטיים עבור המטופל. בין נושאים אלו:

התלבטויות לגבי הנטייה המינית או המגדר: מטופלים רבים פונים לטיפול על רקע סוגיות הנוגעות לנטייתם המינית או המגדר שלהם, אשר מלוות בחששות, התלבטויות ואמביוולנטיות. טיפול לקהילה הגאה מסייע למטופל לחקור ולגבש נטייה מינית כמו גם תפיסת מגדר ולאפשר למטופל/ת לנהל את חייו באופן התואם את תחושתו והעדפותיו.

התמודדויות הנוגעות לחוסר קבלה של הנטייה המינית או המגדר: רבים מחברי הקהילה הגאה מתמודדים עם חוסר קבלה של הנטייה המינית או המגדר שלהם על ידי בני משפחה, חברים ומכרים. חוסר הקבלה מהווה גורם לחץ מרכזי עבור רבים מחברי הקהילה מאחר והוא מביא הן לאובדן מערכות תמיכה משמעותיות והן לחוויה של לחץ עז. בהתאם, טיפול לקילה הגאה מהווה מקור תמיכה, אמצעי לעיבוד החוויה והכוונה בשיקום הקשרים שנפגעו.

סימפטומים רגשיים הפורצים על רקע הנטייה המינית או המגדר: על רקע הקשיים המתעוררים פעמים רבות סביב ההתמודדות האישית והסביבתית עם הנטייה המינית או המגדר, חברי הקהילה הגאה נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחותן של מגוון הפרעות רגשיות שביניהן דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, התמכרויות, אובדנות ועוד. טיפול לקילה הגאה מציע סיוע בהתמודדות עם קשיים אלו.

יצירת זוגיות: חברי הקהילה הגאה מתמודדים לא פעם עם קשיים ביצירת ושימור קשרים זוגיים. קשים אלו עשויים לנבוע ממגוון גורמים שביניהם עבר של חוויות בין אישיות קשות ומאכזבות, קונפליקטים פנימיים הנוגעים לנטייה המינית ו/או המגדר, חשש ממחיריה הסביבתיים של מימוש הזוגיות שלהם ועוד. בהתאם, טיפול בקהילה הגאה מסייע למטופל לזהות את הגורמים הלא מודעים לקשייו הזוגיים ולבנות בהדרגה את היכולת לבניית זוגיות מספקת, ואף טיפול מיני.

בניית תא משפחתי: עבור חלק מהזוגות הגאים, הרחבת התא המשפחתי כרוכה באתגרים רגשיים, כלכליים (תרומת זרע, פונדקאות, אימוץ), זוגיים (למשל, מי מביאה ילד קודם מבין זוג נשים?), הוריים (איך מסבירים לילד למה אין לו אבא? איך לסייע לילדה להתמודד עם הטרדות חברתיות על רקע היותה בת לזוג הומוסקסואלי?) וסביבתיים (למשל, איך גורמים לאמא של בן הזוג להכיר בכך ששני האבות הם אבות לכל דבר גם אם בנה הוא האב הביולוגי בפועל?). בהתאם, זוגות גאים עשויים לפנות לטיפול כדי לקבל סיוע והכוונה בסוגיות אלו ואחרות.

טיפול בטראנסג'נדרים: טראנסג'נדרים נחשבים לאוכלוסייה החשופה במיוחד לקשיים נפשיים. זאת, עקב הקושי הרגשי הנלווה לפער בין חווית העצמי לבין החוויה הגופנית ("גבר כלוא בגוף של אישה") ועקב הדחייה החברתית הקשה אליה חשופים רבים מהטראנסג'נדרים הן מכלל האוכלוסייה והן מהאוכלוסייה הגאה. בהתאם, טיפול בטראנסג'נדרים יכלול בדרך כלל עיבוד רגשי של חוויות אלו, סיוע בהתמודדות עם סימפטומים נפשיים המתעוררים סביב נסיבות החיים המורכבות (למשל, סימפטומים של דיכאון או דימוי עצמי נמוך) ובמידה והמטופל מעוניין בכך - ליווי בתהליך של קבלת החלטה לשינוי מין.

כלומר, בשורה התחתונה ניתן לראות כי טיפול בקהילה הגאה הוא טיפול המתמקד הן בקשיים, חוויות ותחושות אשר אינם קשורים לנטייתו המינית ו/או המגדר של המטופל והן לחוויות והאתגרים איתם הוא מתמודד עקב נטייתו המינית או המגדר, והתגובות הסביבתיות להם.