תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול משפחתי

המשפחה בה אנו גדלים היא הקבוצה החברתית המשמעותית ביותר בחיינו, וככזו, יש לה השפעה רחבה על האופן בו אנו מתפקדים בעולם. הנחת המוצא של הטיפול המשפחתי הינה כי קשיים רבים עמם מתמודדים פרטים בתוך המשפחה יכולים להיות תוצאה של דפוסי תקשורת והתנהגות משפחתיים, ולכן טיפול המערב את כלל בני המשפחה יכול להיות יעיל במיוחד. הטיפול המשפחתי יסייע לבני המשפחה לזהות ולשפר דפוסים בעייתיים אשר פוגעים ביכולתה של המשפחה להוות תא תומך ומשמעותי עבור כל אחד מבני המשפחה. מה זה טיפול משפחתי? איך נראה טיפול משפחתי? ומתי טיפול משפחתי יכול לעזור?

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול משפחתי

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול משפחתי

טיפול משפחתי
כסף ומשפחה בחגים: יחסים מסוכנים?
טיפול משפחתי
התמודדות עם גירושים
התמודדות עם גירושים
טיפול משפחתי
בלב הקושי שוכנת הזדמנות: חוסן משפחתי בימי הבידוד
בלב הקושי שוכנת הזדמנות: חוסן משפחתי בימי הבידוד
טיפול משפחתי
התמכרות היא מחלה משפחתית
טיפול משפחתי
התמודדות עם גירושים
טיפול משפחתי להפרעות אכילה בגיל ההתבגרות
טיפול משפחתי
"אמא, אני הומו": יציאה מהארון כהתמודדות משפחתית

מה זה טיפול משפחתי?

התא המשפחתי בו אנו חיים הוא הקבוצה החברתית המשמעותית ביותר בחיינו. המשפחה היא המקום הראשון והמשמעותי בו אנו למדים כיצד לנהל מערכות יחסים, כיצד להתמודד עם קונפליקט, וכיצד לחיות לצד אנשים אחרים. בני המשפחה מתמודדים יחד עם מגוון אתגרים לאורך החיים: שינויי חיים, אתגרי בריאות, קשיים כלכליים, מריבות ועוד. לפיכך, התא המשפחתי יכול להיות קרקע פוריה לשלל קשיים והתמודדויות, אשר עלולים להיות מלווים במצוקה נפשית משמעותית.

טיפול משפחתי הוא שם כולל למגוון שיטות טיפול, אשר המשותף להן הוא השתתפות של כל או חלק מבני המשפחה בטיפול. הטיפול המשפחתי יוצא מתוך ההנחה כי חיזוק או שיפור דפוסי הקשר במערכת המשפחתית יכול לתרום לרווחה הנפשית של בני המשפחה, כיחידים וכתא משפחתי. הנחת העבודה היא כי הטיפול צריך להתמקד במשפחה כולה, גם כאשר הסיבה הנקודתית לפנייה לטיפול נראית כאילו היא נוגעת רק לחלק מבני המשפחה (למשל, גירושין או הפרעת אכילה אצל אחד הילדים). במסגרת טיפול משפחתי, בני המשפחה יכולים לזהות דינמיקות וקשיי תקשורת אשר פוגעים ביכולת המשפחה לתפקד כתא תומך ומשמעותי, ולפעול יחד עם המטפל כדי לשפר את המצב.

איך טיפול משפחתי נראה?

טיפול משפחתי הינו לרוב טיפול קצר יחסית, אשר כולל בדרך כלל בין 5 ל-20 פגישות. במרבית הפגישות ינכחו כל משתתפי הטיפול, אך ייתכנו גם שבועות בהם רק חלק מבני המשפחה יוזמנו לפגישה. הטיפול יתמקד בדרך כלל בדפוסי הקשר שבין בני המשפחה, באופן בו הם פותרים קונפליקטים, מדברים זה עם זה, ומבטאים את רגשותיהם אחד כלפי השני. בטיפול המשפחתי תינתן הזדמנות לכל אחד מבני המשפחה להביע את עצמו, ולהקשיב ליתר בני המשפחה. לעיתים קרובות, טיפול משפחתי מתקיים במקביל לטיפול פסיכולוגי פרטני או טיפול תרופתי, במידת הצורך.

מתי טיפול משפחתי יכול לעזור?

טיפול משפחתי מתאים הן למשפחות אשר מתמודדות עם קשיים במערכות היחסים התוך-משפחתיות (למשל, סכסוך בין אחים), והן למשפחות המתמודדות עם קשיים חיצוניים (למשל, משבר כלכלי). בהתאם, טיפול משפחתי יכול להתאים במגוון מצבים. לדוגמה:

קשיים בדינמיקה המשפחתית: מריבות, תחרותיות, התפצלות ל"קואליציות" בתוך המשפחה, ניכור והיעדר תקשורת - אלו רק חלק מהדוגמאות לקשיים משפחתיים אשר עשויים לשקף את הצורך בפנייה אל טיפול משפחתי. במילים אחרות, כאשר התחושה הבסיסית היא ש"משהו לא בסדר" במשפחה, ושהקשר המשפחתי אינו מספק, נינוח וחיובי כפי שאמור היה להיות, ייתכן שיש צורך בפנייה אל טיפול משפחתי בו ניתן יהיה לבחון לעומק את מוקדי הקושי ולבסס דפוסי קשר חיוביים יותר.

חולי של בן משפחה: התמודדות פיזית או נפשית של בן משפחה היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לפנייה אל טיפול משפחתי. במצבים אלו המשפחה חווה טלטלה משמעותית ונאלצת להסתגל למציאות חיים חדשה. בהתאם, גם משפחות חזקות ובעלות קשרים משפחתיים חיוביים יכולות להיעזר בפנייה לטיפול משפחתי כדי להתגבר יחדיו על הקושי.

משבר: בדומה למצב בו נדרשת התמודדות עם חולי, התמודדות עם משברים שונים עשויה לטלטל את המשפחה ולהצריך התארגנות מחודשת. כך, טיפול משפחתי מתאים למשפחות המתמודדות עם משברים במגוון תחומים: קושי כלכלי, הגירה, הולדת ילד פגוע, פיטורים של אחד ההורים, וכדומה.

השתנות התא המשפחתי: משפחות רבות חוות שינויים משמעותיים בתא המשפחתי אשר מצריכות הסתגלות והתארגנות מחודשת. טיפול משפחתי יכול לסייע לתא המשפחתי להתגבש מחדש לאחר נישואי פרק ב', פטירה של בן משפחה, "יציאה מהארון" של אחד ההורים, וכן הלאה.