עד לעשורים האחרונים, מרבית האנשים נותרו מחויבים לתחום הקריירה ואפילו למקום העבודה הראשוני בהם בחרו עם יציאתם לשוק העבודה. אלא שבעשורים האחרונים חל שינוי משמעותי ביותר בהיבט זה, ואנשים רבים נהנים מחופש רב יותר למעבר בין מסלולי קריירה שונים גם לאחר שעסקו מספר לא מבוטל של שנים במקצועם. הסיבות להרחבת החופש בתחום של הסבת מקצוע קשורות הן בריבוי האלטרנטיבות בחברה המודרנית והן בעובדה שהחברה המערבית מדגישה יותר ויותר ערכים כמימוש עצמי, הגשמה עצמית וסיפוק הן בחיים הפרטיים והן בחיים התעסוקתיים.
למרות זאת, הסבת מקצוע אינה מהלך פשוט. בין אם מדובר בהסבת מקצוע בגיל צעיר יחסית ובין אם מדובר בהסבת מקצוע בגיל מבוגר, מרבית האנשים השקיעו ברכישת המקצוע הראשון בו בחרו משאבים רבים של זמן, כסף ומאמץ, ולעתים אף הגיעו לסטטוס מקצועי עליו לא קל לוותר לטובת עתיד מקצועי חדש ובלתי ידוע. כמו כן, חלק ניכר מהאנשים החשים שהם מעוניינים בהסבת מקצוע אינם בטוחים לגבי הכיוון המקצועי החדש אליו היו רוצים לפנות. על רקע קשיים אלו ואחרים פותח התחום של ייעוץ בהסבת מקצוע.
ייעוץ בהסבת מקצוע הוא התערבות קצרת מועד וממוקדת המתבצעת בדרך כלל על ידי פסיכולוג תעסוקתי, יועץ קריירה או פסיכותרפיסט אשר מתמחה בליווי תהליכים אישיים בתחום הקריירה.
ייעוץ בהסבת מקצוע מתאים לאנשים השוקלים שינוי תחום מקצועי מסיבות שונות שביניהן:
* תחושות היעדר עניין וחוסר סיפוק בתחום הקריירה הנוכחי
* היעדר אפשרויות קידום והתפתחות אישית במסלול הקריירה הנוכחי
* שחיקה ומיצוי
* היעדר אפשרות להמשיך לעסוק בתחום הקריירה הנוכחי עקב נסיבות שונות שביניהן מחלה, מגבלה פיסית, משכורת בלתי מספקת, קושי בהשתלבות במקצוע לאחר פיטורים, היעדר אפשרות לשלב בין הקריירה נוכחית להיבטי חיים נוספים (הורות, למשל) וכן הלאה.
ראשית, ייעוץ בהסבת מקצוע מתמקד בהבנת מצבו של הפונה לייעוץ ובזיהוי צרכיו: ייעוץ בהסבת מקצוע יוכל להתחיל בבניית תהליך ההסבה רק לאחר שלפונה וליועץ יהיה ברור כי הפונה אכן מעוניין בשינוי ולא, למשל, פונה אליו עקב קשיים איתם ניתן להתמודד גם ללא הסבת מקצוע. לדוגמה, במסגרת ייעוץ בהסבת מקצוע הפונה עשוי לגלות כי יותר משהוא מעוניין בוויתור על תחום הקריירה בו בחר, הוא מעוניין בשינוי סביבת העבודה הנוכחית שלו או בפיתוח מיומנויות אישיות ובין אישיות (ביטחון עצמי, אסרטיביות, כישורים חברתיים) אשר יאפשרו לו להגיע להישגים אליהם הוא שואף בתחום בו בחר. עם זאת, במרבית המקרים יתברר כי הפונים אל ייעוץ בהסבת מקצוע אכן מעוניינים בשינוי.
לאחר בירור ראשוני זה, אופיו של הייעוץ ישתנה בהתאם לדילמות וההתלבטויות איתן מתמודד הפונה. בחלק מהמקרים, ייעוץ בהסבת מקצוע יתמקד בשלב זה בסיוע בבחירת הכיוון המקצועי החדש. כאמור, חלק ניכר מהפונים אל ייעוץ בהסבת מקצוע חשים בלתי מסופקים במקצוע בו בחרו אך מתקשים להצביע על המסלול החדש בו הם מעוניינים. במקרים אלו, ייעוץ בהסבת מקצוע מסייע לפונה לזהות מה הם הגורמים החסרים לו בתחום הנוכחי (תחושת משמעות והשפעה? יותר מגע וקשרים עם אנשים? גיוון?) ואילו גורמים יכולים, לדעתו, להפוך כיוון קריירה חדש למספק עבורו. במקביל, במסגרת שלב זה של הייעוץ היועץ יסייע לפונה להתייחס לכישוריו, יכולותיו ומגבלותיו ולבחון כיצד אלו רלוונטיים למסלולי הקריירה החדשים העולים על הפרק. מתוך תהליך זה מתגבשת בדרך כלל החלטה לגבי תחומי הקריירה הרלוונטיים, והייעוץ יוכל לפנות לבחינת האפשרויות העומדות בפני הפונה. ייעוץ בהסבת מקצוע עשוי להסתיים בשלב זה, אך בחלק מהמקרים הוא יתמקד גם בפחדים, החששות וההיסוסים הנלווים לעשיית הצעדים לשינוי.
היבט משמעותי בו ייעוץ בהסבת מקצוע מסייע לפונים הוא התמודדות עם החששות הנלווים להתכוננות לשינוי. שלב זה עשוי להגיע לאחר תהליך ייעוץ המתמקד בבחירת מסלול הקריירה החדש המתאים לפונה, או כבר בתחילת הייעוץ, במקרים של פונים אשר יודעים מהו המסלול בו הם מעוניינים אך חוששים לפעול למימוש של בחירתם.
בשלב זה, ייעוץ בהסבת מקצוע יסייע לפונה לזהות את הגורמים המעכבים אותו. גורמים אלו עשויים לכלול חששות כלכליים, ספקות עצמיים, היעדר תמיכה סביבתית בתהליך השינוי, פחד מאובדן הסטטוס וכן הלאה. במסגרת ייעוץ בהסבת מקצוע היועץ יסייע לפונה להתמודד עם היבטים אלו הן ברמה הרגשית והן ברמה הפרקטית (למשל, ארגון של תהליך ההסבה כך שיאפשר שמירה על רמת הכנסה סבירה). במידה והיועץ יתרשם כי עיקר הקושי בתהליך ההסבה נובע מגורמים רגשיים, ובמידה והוא עצמו אינו מתמחה גם בתחום של פסיכותרפיה, הוא יוכל להפנות את הפונה להמשך טיפול אצל פסיכולוג קליני או פסיכותרפיסט המתמחה במתן טיפול נפשי.