ריפוי בעיסוק הוא תחום שיקומי-טיפולי אשר מכוון לסייע למטופלים המתמודדים עם קשיים ומגבלות שונים לשמר, לשקם ולשפר את מיומנויותיהם באופן שיאפשר להם למצות את הפוטנציאל התפקודי שלהם, ולנהל אורח חיים עצמאי, אוטונומי ומספק ככל האפשר. בהתאם, מרפאה בעיסוק עשויה להציע שירותי ריפוי בעיסוק לאנשים המתמודדים עם מגבלות מוטוריות (מולדות או נרכשות), מגבלות קוגניטיביות (למשל, במקרים של פיגור שכלי או דמנטיה) ומגבלות רגשיות-נפשיות. ריפוי בעיסוק לפגועי נפש הוא תחום ספציפי של ריפוי בעיסוק אשר מכוון לקדם את יכולותיהם התפקודיות של פגועי נפש. ריפוי בעיסוק לפגועי נפש מיועד במרבית המקרים לאנשים המתמודדים עם הפרעות פסיכוטיות המביאות לפגיעה משמעותית בתפקוד (למשל, במצבי סכיזופרניה) אך עשוי לסייע גם לאנשים המתמודדים עם הפרעות אישיות חמורות, מצבי דיכאון חמורים וכרוניים או מצבים פוסט טראומטיים הפוגעים ביכולתו של האדם להשתלב במסגרות תעסוקתיות-חברתיות העונות על צרכיו ומאפשרות לו לנהל אורח חיים מספק.
שירותי ריפוי בעיסוק לפגועי נפש יכולים להינתן במסגרות שונות: החל ממסגרת אשפוזית, דרך הוסטלים ומסגות טיפוליות נוספות ועד למסגרת הפרטית, המציעה שירותי ריפוי בעיסוק לפגועי נפש החיים בקהילה.
בכל אחד מהמקרים, ריפוי בעיסוק לפגועי נפש יפתח בראיון ואבחון מקיף של יכולותיו וקשייו של המטופל. בניגוד למקרים בהם הפנייה לשירותי ריפוי בעיסוק נעשית על רקע קושי נקודתי (למשל, צורך בשיקום התפקוד המוטורי על רקע פציעה בכף היד, או שיפור אסטרטגיית כתיבה על רקע קשיים באחיזת עיפרון), מרבית הפונים אל ריפוי בעיסוק לפגועי נפש מתמודדים עם קשיים כוללניים ומקיפים. קשיים אלו פוגעים ביכולות ההתארגנות, ההנעה לפעולה, שימור המוטיבציה והיכולת להשתלב ולתפקד באופן תקין במסגרות חברתיות ותעסוקתיות. כך, למשל, רבים מפגועי הנפש מתמודדים עם קשיי התארגנות בבוקר, קשיים בשמירה על היגיינה אישית וקשיים בשימור המוטיבציה לאורך זמן. כמו כן, רבים מהם הם בעלי מיומנויות בין אישיות וכישורים חברתיים ירודים, אשר מקשים עליהם להשתלב במקום עבודתם ולהתמיד בו, וליצור קשרים חברתיים מספקים. במסגרת ריפוי בעיסוק לפגועי נפש קשיים אלו מזוהים, והמרפאה בעיסוק מסייעת למטופל להגדיר ציפיות ומטרות תפקודיות ריאליות (למשל, הגעה סדירה למסגרת התעסוקתית או למועדון החברתי, הקפדה על מקלחת יומית וכן הלאה).
לאחר שהקשיים והמטרות מוגדרים ומוסכמים על המטופל ועל המרפאה בעיסוק, נבנית תכנית פעולה המכוונת לשיקום ושיפור הדרגתי של היכולות התפקודיות. בשלב זה של הטיפול, ריפוי בעיסוק לפגועי נפש יכול להתבסס על מגוון אסטרטגיות שביניהן:
הדרכה קונקרטית: בחלק מהמקרים, ריפוי בעיסוק לפגועי נפש כולל הדרכה פרקטית וקונקרטית המקנה למטופל מיומנויות קונקרטיות בהן הוא מתקשה. הדרכה מסוג זה יכולה לכלול, למשל, ארגון תקציב, לימוד מיומנויות בסיסיות של בישול וניקיון, וכן הלאה.
ארגון סדר יום: רבים מהפונים אל ריפוי בעיסוק לפגועי נפש אינם מתקשים בביצוע פעולות ספציפיות, אלא בהתארגנות כללית, בניית סדר יום והיצמדות לשגרה מעשירה ומספקת. בהתאם, ריפוי בעיסוק לפגועי נפש עשוי לסייע באיתור פעילויות רלוונטיות ובבניית סדר יום, תוך התייחסות להתמודדות עם קשיים כבעיות שינה וקימה, חוסר מוטיבציה וכן הלאה.
חיבור למסגרות רלוונטיות: כחלק מהמסגרת של ריפוי בעיסוק לפגועי נפש, המטופל עשוי לקבל הדרכה, הכוונה ועזרה פרקטית ביצירת קשר עם מסגרות פנאי, תעסוקה וחברה שעשויות להתאים לו ולהעשיר את חייו.
תרגול מיומנויות בין אישיות: כאמור, חלק ניכר מהפונים לקבלת שירותי ריפוי בעיסוק לפגועי נפש הם אנשים המתמודדים עם קשיים בין אישיים וחסר בכישורים חברתיים אשר מקשים על השתלבותם החברתית והתעסוקתית ועל אפשרותם ליצור קשרים בין אישיים מספקים. בהתאם, ריפוי בעיסוק לפגועי נפש יכול לסייע בזיהוי ואיתור מוקדי הקושי החבריים ובתרגול מיומנויות וכישורים בסיסיים של יצירת ושימור קשר, יוזמה אקטיבית של אינטראקציות חברתיות והתנהלות חברתית מסתגלת.