תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

שיקום וטיפול בנפגעי נפש

נפגעי נפש הוא שם כולל לאנשים אשר מתמודדים עם הפרעות נפשיות הפוגעות בתפקודם. על אף שבאופן פורמלי המונח כולל מגוון רחב של הפרעות נפשיות, בשפה השגורה בישראל המונח נפגעי נפש מתייחס בעיקר לאנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות קשות המלוות בתסמינים פסיכוטיים ופגיעה אקוטית ביכולתו של האדם לתפקד ולהשתלב בחברה באופן סטנדרטי. כלומר, בפועל מרבית העונים להגדרה של נפגעי נפש הם אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות דומות.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום שיקום וטיפול בנפגעי נפש

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום שיקום וטיפול בנפגעי נפש

שיקום וטיפול בנפגעי נפש
מי יציל את המציל?
שיקום וטיפול בנפגעי נפש
כל מה שרציתם לדעת על פסיכוזה - מיתוסים, מציאות וטיפול
כל מה שרציתם לדעת על פסיכוזה - מיתוסים, מציאות וטיפול
שיקום וטיפול בנפגעי נפש
מהפרעה נפשית לעצמאות: מכון סאמיט לשיקום פסיכו-סוציאלי
מהפרעה נפשית לעצמאות: מכון סאמיט לשיקום פסיכו-סוציאלי
שיקום וטיפול בנפגעי נפש
מה עוצר אנשים מלפנות לטיפול נפשי? על ההשלכות של בושה וסטיגמות
שיקום וטיפול בנפגעי נפש
כל מה שרציתם לדעת על פסיכוזה - מיתוסים, מציאות וטיפול
לשמר את התקווה לנוכח משבר נפשי
שיקום וטיפול בנפגעי נפש
כיצד לסייע לבן משפחה הסובל מהפרעה נפשית?
כיצד לסייע לבן משפחה הסובל מהפרעה נפשית?

אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה מתמודדים במרבית המקרים לא רק עם סימפטומים פסיכוטיים אלא גם עם ירידה כוללת ביכולות המאפשרות ניהול אורח חיים תקין. כך, למשל, רבים מהמתמודדים עם סכיזופרניה סובלים מירידה בעניין ובמוטיבציה, חוסר ריכוז, נטייה למוזרות, קשיים בתחום הבין אישי ונטייה להסתגרות. על רקע קשיים אלו, נפגעי נפש רבים נזקקים לשירותים טיפוליים מגוונים אשר יסייעו בהתמודדות עם קשיים מסוגים שונים.

שיקום וטיפול בנפגעי נפש הוא תחום רחב המתייחס למגוון התערבויות שיקומיות וטיפוליות המכוונות להפחתת מצוקתו של פגוע הנפש ולשיפור איכות חייו ורווחתו הנפשית. בהתאם למגוון ההתערבויות המוצעות במסגרת התחום של שיקום וטיפול בנפגעי נפש, מגוון רחב של אנשים מקצוע יכולים להציע את שירותיהם בתחום זה. בין אנשי המקצוע המציעים שירותי שיקום וטיפול בנפגעי נפש נכללים פסיכולוג קליני, פסיכותרפיסט, פסיכיאטר ועוד.

בין ההתערבויות הנכללות בתחום של שיקום וטיפול בנפגעי נפש ניתן להצביע על מספר התערבויות ושיטות טיפול מרכזיות:

טיפול תרופתי: טיפול תרופתי הוא התערבות טיפולית בולטת בתחום של שיקום וטיפול בנפגעי נפש, מאחר הסימפטומים הפסיכוטיים מהם סובלים מרבית נפגעי הנפש אינם ניתנים לטיפול באמצעים אחרים. עם זאת, טיפול תרופתי אינו מהווה בדרך כלל מענה מספק לקשיים התפקודיים, הרגשיים והחברתיים איתם מתמודדים נפגעי נפש, ועל כן נהוג לשלב בין טיפול תרופתי לבין התערבויות טיפוליות נוספות מהתחום של  שיקום וטיפול בנפגעי נפש.

שיקום וטיפול בנפגעי נפש באמצעות טיפול פסיכולוגי: במשך שנים ארוכות טיפול פסיכולוגי נחשב לבלתי יעיל עבור אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות קשות, אך מחקרים עכשוויים מצביעים על כך שנפגעי נפש נתרמים בצורה משמעותית מטיפולים פסיכולוגיים אשר מתמקדים בהיבטים כשיפור מיומנויות בין אישיות, השלמה עם קיום ההפרעה הנפשית, שימור המוטיבציה לקבלת הטיפול התרופתי, מתן תמיכה, סיוע בהתמודדות עם הפרעות נלוות למחלת הנפש (למשל, דיכאון או חרדה חברתית), והקניית מיומנויות המסייעות בזיהוי סימנים מקדימים לפריצת משבר פסיכוטי ובשליטה במחשבות דלוזיוניות.

שיקום וטיפול בנפגעי נפש במסגרת קבוצתית: טיפול קבוצתי לנפגעי נפש הוא התערבות טיפולית יעילה אשר מספקת תמיכה, אפשרות ללמידה מאחרים המתמודדים עם קשיים דומים, תחושת שייכות, הזדמנות ליצירת אינטראקציות בין אישיות והזדמנות לתרגול מיומנויות חברתיות כיצירת ושימור קשר, ניהול שיחה וכן הלאה.

ליווי סוציאלי: נפגעי נפש זכאים לזכויות רבות שביניהן תמיכה כספית, שילוב תעסוקתי, מגורים או סיוע במגורים עצמאיים, חונכות וליווי אישי, שילוב חברתי במסגרות מתאימות וכן הלאה. במסגרת שיקום וטיפול בנפגעי נפש המטפל יכול לסייע למטופל ללמוד על זכויותיו ולסייע לו לבחור ולהשיג את הזכויות הרלוונטיות עבורו (למשל, ליווי בתהליך הגשת בקשה לסל שיקום, השמה בהוסטל, ליווי בחיפוש עבודה).

שיקום וטיפול בנפגעי נפש באמצעות ריפוי בעיסוק: ריפוי בעיסוק הוא תחום המכוון במהותו לשימור, שיקום ושיפור התפקוד במטרה לאפשר למטופל אורח חיים עצמאי ככל האפשר. בהתאם, ריפוי ועיסק הוא התערבות טיפולית בולטת ושכיחה בתחום של שיקום וטיפול בנפגעי נפש. ריפוי בעיסוק לנפגעי נפש יותאם באופן אישי לרמת התפקוד ולצרכיו האישיים של המטופל, אך באופן כללי ההתערבויות יתמקדו בשיפור התפקוד היומיומי (שמירה על היגיינה, ארגון תקציב), ניהול שגרה יומית תקינה (הליכה לעבודה, פעילות ספורטיבית) ויצירת עניין ומחויבות לפעילויות פנאי וחברה אשר המטופל מגלה בהן עניין.

לסיכום, ניתן לומר כי שיקום וטיפול בנפגעי נפש הוא תחום כוללני אשר כולל מגוון רחב של שירותים והתערבויות טיפוליות. במקרים רבים, אדם הפונה לקבלת שירותי שיקום וטיפול בנפגעי נפש יופנה למספר התערבויות בו זמנית, מתוך מטרה לשפר ולקדם את תפקודו ואת רווחתו הנפשית במגוון רחב של היבטי חיים משמעותיים.