תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

תיאום הורי

שכיחות הגירושים הגבוה בחברה המערבית הביאה לכך שהורים רבים מתמודדים עם אתגר ההורות המשותפת שלאחר פירוק הקשר הזוגי. למרבה הצער, מצב זה מביא פעמים רבות לחדירת הקונפליקט בין ההורים ליחסי הורה-ילד באופן הפוגע הן בטובת הילד והן ברווחתם של ההורים (למשל, כאשר אחד ההורים מסית את הילד נגד ההורה השני או במקרים בהם הילד הופך ל"שליח" המעביר מסרים שליליים בין ההורים).

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום תיאום הורי

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום תיאום הורי

תיאום הורי
ילדים וצמצום מחיר הגירושין
תיאום הורי
מדריך מעשי להורות עכשווית: פרופ' רולידר מדבר על ספרו החדש
מדריך מעשי להורות עכשווית: פרופ' רולידר מדבר על ספרו החדש
תיאום הורי
פרק ד': מתי? מי? איפה? – תכנון פרקטי של שיחת הודעה על פרידה
פרק ד': מתי? מי? איפה? – תכנון פרקטי של שיחת הודעה על פרידה
תיאום הורי
איך בוחרים מגשר לגירושין?
תיאום הורי
מדריך מעשי להורות עכשווית: פרופ' רולידר מדבר על ספרו החדש
איך לספר לילדיכם שאתם נפרדים או מתגרשים? – המדריך המלא
תיאום הורי
פרק ה': שיקולים בבחירת המילים בהודעה לילדים על הפרידה
פרק ה': שיקולים בבחירת המילים בהודעה לילדים על הפרידה

תיאום הורי הוא תהליך של פתרון קונפליקטים המנוהל על ידי איש מקצוע מהתחום המשפטי (למשל, עורך דין או מגשר בעלי הכשרה בתחום) או על ידי אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי (פסיכולוג קליני, פסיכולוג חינוכי או פסיכותרפיסט). תיאום הורי מכוון לסייע להורים גרושים או להורים המצויים בתהליך של גירושים ליישב קונפליקטים הנוגעים להורות ולתכנן את ניהול ההורות המשותפת באופן שיאפשר לילד ליהנות מקשר תקין עם שני ההורים. חשוב להדגיש כי אמנם ההורים הם ה"קליינטים" של התהליך, אך תיאום הורי מכוון במהותו לטובת הילד. הפנייה אל תיאום הורי יכולה להיעשות ביוזמת ההורים אשר חשים כי הקונפליקט ביניהם פוגע או עלול לפגוע בילד, אך בחלק מהמקרים ההורים יופנו אל תהליך של תיאום הורי בהוראת בית משפט, כאשר תפקידו של איש המקצוע המנחה את התהליך יהיה לא רק ליווי של תהליך השגת ההסכמות, אלא גם מעקב אחרי הוצאתן לפועל (למשל, בדיקה שההורים אכן ממלאים אחר הסדרי המשמורת שנקבעו).

על רקע המורכבות הנלווית לא פעם לתהליך פתרון סכסוכים בין הורים גרושים, תיאום הורי עושה שימוש במגוון טכניקות התערבות שביניהן:

השכלה פסיכו-דידקטית: רבים מההורים הנתונים בקונפליקט עוצמתי אינם ערים למידה בה הקונפליקט ההורי פוגע בילד, ועד כמה הוא זקוק לקשר טוב עם כל אחד מהוריו. לכן, במסגרת תיאום הורי איש המקצוע יסביר להורים באופן ברור ומפורט מה הם צרכיו הרגשיים של הילד בהקשר זה  ומהן ההשפעות הרגשיות השליליות של הסתה, מאבקים כספיים, מניעת קשר עם אחד ההורים וכן הלאה. כך, לדוגמה, תיאום הורי עשוי לסייע לכל אחד מההורים "להיזכר" כי הסתה נגד ההורה השני אינה מהווה רק נקמה אלא גם פגיעה בתחושת הביטחון והערך העצמי של הילד, הקשורות בחוויה הבסיסית לפיה יש לו שני הורים טובים ואוהבים. כמו כן, תיאום הורי יכול לסייע להורים להכיר בפגיעה הרגשית הנגרמת לילד אשר נדרש להסתיר סודות ולהפעיל מניפולציות רגשיות בהנחיית אחד ההורים.

התמודדות עם קונפליקטים נקודתיים: מרבית ההורים המגיעים אל תיאום הורי מתארים קונפליקטים ספציפיים הנוגעים לנושאים כהשמת גבולות, התמודדות עם בני זוג חדשים, הוצאות כספיות, נסיעות לחו"ל, בחירת מוסדות חינוך וחוגים וכן הלאה. במסגרת תיאום הורי איש המקצוע המלווה את התהליך מסייע להורים לזהות את הגורמים הרגשיים העומדים בבסיס הקונפליקטים ולהגיע להסכמות אשר נובעות משיקולים הנוגעים לטובת הילד ולא לקונפליקט ההורי. כך, למשל, במסגרת תיאום הורי ההורים יכולים לזהות כיצד מאבק "אידיאולוגי" על החוג אליו הילד מנוע למעשה ממאבק הכוחות ביניהם, וכיצד הסירוב להרשות לאחד ההורים לקחת את הילד לחו"ל נובע יותר מקנאה ונקמנות מאשר מדאגה לשלום הילד. בנוסף, תיאום הורי מסייע להורים להשלים עם פערים בעמדותיהם החינוכיות, ולהתמודד איתם באופן אדפטיבי. כך, למשל, במסגרת תיאום הורי הורה יכול ללמוד כיצד להציב בביתו את הגבולות בהם הוא מאמין גם אם ההורה השני מציב גבולות רופפים יותר, אך מבלי לנקום על כך בהסתה ובהשמצת ההורה.

רכישת מיומנויות יישוב קונפליקטים: אחד ההיבטים המשמעותיים ביותר של תיאום הורי הוא הקניית מיומנויות יישוב קונפליקטים אשר ילוו את ההורים גם לאחר סיום תהליך התיאום ההורי. באופן טבעי, הורות משותפת תעורר כמעט תמיד קונפליקטים, התלבטויות ומחלוקות והמטרה היא שההורים יוכלו להתמודד עמם בכוחות עצמם לאורך השנים.