עכשיו בזמן משבר הקורונה בו רבים בבידוד, והסגר הולך ומצטמצם סביבנו, טיפול אונליין חשוב יותר מתמיד. התפשטות המגיפה מביאה לתחושה של חוסר שליטה, יחד עם המצב הכלכלי המעורער והילדים שנמצאים יחד איתנו בבית, רמות החרדה והתשישות הנפשית עולות. בעזרת טיפול אונליין ניתן להתחיל או להמשיך טיפול בצורה נוחה בלי לצאת מהבית, ומבלי לפגוע ביעילות או איכות הטיפול.
כאשר אנו חושבים על טיפול פסיכולוגי אנו מדמיינים בדרך כלל מפגש פנים אל פנים המתקיים בקליניקה המותאמת למפגשים מסוג זה. ואכן, במשך עשרות שנים טיפולים פסיכולוגיים התקיימו במתכונת זו. אלא שבעשרים השנים האחרונות, האינטרנט אשר הפך לאמצעי תקשורת ומידע מרכזי בחיינו חלחל גם אל התחום הטיפולי.
כבר זמן רב שיותר ויותר מטפלים מציעים שירותים של טיפול דרך האינטרנט ומחקרים רבים מצביעים על יעילותו של הטיפול.
אחד מיתרונותיו המרכזיים של טיפול דרך האינטרנט הוא שבכך שהוא הופך את הטיפול לנגיש גם לאנשים אשר המסגרת הטיפולית הסטנדרטית אינה מתאימה להם. מצבים מרכזיים בהם מטופלים יכולים להיתרם מקבלת טיפול דרך האינטרנט הם:
שהייה בחו"ל: טיפול דרך האינטרנט מתאים לאנשים אשר מתגוררים בחו"ל לאורך תקופות ארוכות, אך מעוניינים בקבלת טיפול בשפת האם שלהם.
קטיעת טיפול: טיפול דרך האינטרנט הוא לעתים הפתרון היחיד המאפשר למטופלים שלא לקטוע טיפול קיים גם במצבים של מעבר דירה, מחלה או רי-לוקיישן.
חוסר ניידות: מחלות, נכויות, מצבי חיים מסוימים ומגבלות נפשיות מסוימות (למשל, אגורפוביה המתבטאת בחרדה המתעוררת עם כל יציאה מהבית) מונעים מאנשים רבים לפנות אל טיפול פסיכולוגי. טיפול דרך האינטרנט מאפשר את קבלת הטיפול גם כאשר המטופל מצוי בביתו, ובכך הופך לנגיש לאוכלוסיות שלא יכלו להיעזר בשירותים טיפוליים קודם לכן.
חרדה חברתית או קושי ביצירת קשר: אנשים רבים המעוניינים בקבלת טיפול פסיכולוגי על רקע בעיות כקושי ביצירת אינטימיות או חרדה חברתית חווים את הסיטואציה הטיפולית כמאיימת ביותר עקב הצורך בחשיפה ומפגש אינטימי עם המטפל. כך, נוצר מצב פרדוקסלי בו הסימפטום ממנו המטופל סובל הוא גם הסימפטום שמונע ממנו לקבל טיפול לבעייתו. טיפול דרך האינטרנט הוא אלטרנטיבה יעילה במיוחד למטופלים המתמודדים עם קשיים מסוג זה מאחר והוא מציע מסגרת הנחווית כמאיימת פחות ומזמינה יותר: אנשים רבים המתמודדים עם ביישנות וקשיים באינטימיות מצליחים להיחשף ולהיפתח יותר כאשר המפגש מתקיים באופן וירטואלי ולא פנים אל פנים.
יש לציין כי חלק מאנשי המקצוע מתנגדים לרעיון של טיפול דרך האינטרנט דווקא מתוך תפיסה לפיה הגעה לקליניקה של המטפל מעודדת ומקדמת תפקוד, עצמאות, אקטיביות ויציאה מ"אזור הנוחות" הפיסי והרגשי. כמו כן, יש הטוענים כי טיפול דרך האינטרנט אינו מאפשר את יצירתו של קשר טיפולי אינטימי ומעמיק כמו טיפול פנים אל פנים, אך טענה זו שנויה במחלוקת, ויש מטפלים הטוענים כי טיפול דרך האינטרנט מלווה דווקא ברמות גבוהות יותר של חשיפה ואינטימיות.
לאורך השנים התפתחו מודלים שונים של טיפול דרך האינטרנט אשר מציעים שימוש במתודות שונות. מודלים מסוימים של טיפול דרך האינטרנט מתבססים על כתיבה: חלקם על טיפול בהתכתבות בו המטפל והמטופל מחליפים ביניהם מיילים בתדירות וזמנים קבועים, וחלקם באמצעות התכתבות 'און ליין' בצ'ט. בשנים האחרונות התפתחו והחלו לתפוס תאוצה גם מודלים של טיפול דרך האינטרנט העושים שימוש במצלמות אינטרנט. מודלים אלו מדמים ככל האפשר את הטיפול הסטנדרטי, מאחר והמטופל והמטפל מקיימים את השיחה כאשר הם רואים זה את זה כל הזמן. מעבר למודלים השונים, חלק מהמטפלים המציעים טיפול דרך האינטרנט משלבים בין המתודות השונות ומציעים מסגרת טיפולית הכוללת הן "מפגשים" באמצעות צ'טים כתובים או מצלמת וידאו, והן תכתובת מיילים בין הפגישות.
לאור חדשנותו של התחום של טיפול דרך האינטרנט, בעשור האחרון נערכו מחקרים אשר ביקשו לבחון את יעילות הטיפול בפני עצמה ובהשוואה לטיפולים פסיכולוגיים הניתנים באופן סטנדרטי. המחקר בתחום עדיין סובל ממספר מגבלות מתודולוגיות, אך חלק ניכר מהמחקרים שנערכו בתחום הצביעו על יעילותו של טיפול דרך האינטרנט עבור מגוון רחב של סימפטומים רגשיים והתנהגותיים שביניהם דיכאון, חרדה, הפרעות שינה, הפרעות בתפקוד המיני, פוסט טראומה ועוד.