פרידות, מצב רוח ירוד, דימוי עצמי נמוך, קושי ביצירת קשר זוגי... אלו הם רק חלק קטן מהאתגרים הרגשיים איתם אנו מתמודדים בתקופות חיים שונות. במרבית המקרים אנו משתמשים במשאבינו האישיים והסביבתיים ומצליחים להתמודד עם אתגרים אלו ואחרים בכוחות עצמנו, אך בחלק מהמקרים אנו חשים כי הקשיים אינם חולפים למרות ניסיונות ההתמודדות. במקרים אלו, אנשים רבים מחליטים לפנות אל טיפול נפשי.
המונח טיפול נפשי הוא למעשה שם כולל למגוון רחב ביותר של שיטות טיפול. מאות מחקרים אשר ניסו לבחון את יעילותן של שיטות טיפול שונות הצביעו על כך שלאף אחת משיטות הטיפול אין עדיפות ביחס לשיטת אחרות: הגורמים אשר השפיעו על יעילות הטיפולים נגעו לאיכות הקשר הטיפולי שנוצר בין המטפל למטופל ולהסכמה בין המטופל סביב מטרות הטיפול והדרך להשיגן, ולא לשיטת הטיפול בפני עצמה. כלומר, שיטות שונות של טיפול נפשי יכולות לסייע במגוון מצבים.
באופן כללי ניתן לומר כי ישנם ארבעה מודלים טיפוליים מרכזיים: טיפול נפשי בגישה פסיכודינמית, טיפול נפשי בגישה קוגניטיבית התנהגותית, טיפול באמנויות וטיפול נפשי אקלקטי, המבוסס על שילוב בין שיטות טיפוליות.
טיפול נפשי בגישה הדינמית הוא שיטת הטיפול הנפשי הקלאסית אשר שורשיה בפסיכואנליזה הפרוידיאנית. טיפול נפשי בגישה הדינמית מתבסס על כך שסימפטומים רגשיים (חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, התמכרויות וכד'), קונפליקטים וקשיים בין אישיים נובעים מהאזורים הלא מודעים בנפשנו: טיפול נפשי בגישה זו יצא מהנחה כי חסכים, קונפליקטים ורגשות לא מודעים מוצאים את ביטויים דרך קשיים אלו. בהתאם להנחות אלו, מטפל המציע טיפול נפשי בגישה הדינמית יסייע למטופל לחקור לעומק את מקור הקונפליקטים שלו, לעבד חוויות וקשרים בין אישיים אשר הטביעו עליו חותם משמעותי ולהכיר יותר ויותר את חוויתו הרגשית.
חשוב לציין כי גם המונח טיפול נפשי בגישה פסיכודינמית הוא שם כולל למגוון שיטות טיפוליות אשר מציעות פיתוחים והתאמות ייחודיות על בסיס עקרונות הגישה הדינמית.
כאשר אנו חושבים על אישיותנו, אנו חושבים על מכלול של תכונות ומאפיינים. אחד המאפיינים המרכזיים של מכלול זה הוא אופן החשיבה שלנו: האמונות, ההנחות והתפיסות שלנו, והאופן בו הם גורמים לנו לחוות ולפרש את עצמנו, את ההתרחשות סביבנו ואת התנהגותם של האנשים סביבנו. בהתאם לתפיסה זו, טיפול נפשי בגישה הקוגניטיבית התנהגותית הוא טיפול אשר מדגיש את הקשר החזק בין דפוסי החשיבה וההתנהגות שלנו לבין קשיים רגשיים והתנהגותיים איתם אנו מתמודדים. כך, למשל, טיפול נפשי בגישה קוגניטיבית התנהגותית יצא מהנחה כי סגנון חשיבה נוקשה ופרקציוניסטי הוא שעומד פעמים רבות בבסיס חרדת בחינות, וכי דפוס חשיבה דיכוטומי הנוטה להקצנה יכול להוות בסיס לתחושות של דיכאון, חרדה חברתית ודימוי עצמי נמוך ("אם זה לא ילך איתה זה מראה איזה אפס אני... בחיים אני לא אמצא זוגיות"). בהתאם להנחה זאת, טיפול נפשי בגישה קוגניטיבית התנהגותית הוא טיפול המתמקד בזיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות אשר מביאים להיווצרות, התקבעות והחמרת קשיים רגשיים. במסגרת טיפול נפשי בגישה הקוגניטיבית התנהגותית המטופל לומד לזהות דפוסים מסוג זה, לנטרל אותם ולהיחשף באופן הדרגתי מסיטואציות והתנסויות מהן הוא נמנע באופן שמגביל את תפקודו.
הטיפול הנפשי בגישה הקוגניטיבית התנהגותית היווה גם הוא בסיס למגוון רחב ביותר של מודלים טיפוליים המותאמים להפרעות וקשיים ספציפיים.
טיפול נפשי באמצעות אמנויות הוא טיפול המבוסס על עקרונות הגישה הדינמית ויוצא מהנחה כי ביטוי רגשי ועיבוד חוויות רגשיות מסייע בהתמודדות עם סימפטומים רגשיים שונים. אלא שבניגוד למסגרת של טיפול נפשי בגישה פסיכודינמית אשר מתבסס על שיח מילולי, טיפול נפשי באמצעות אמנויות מתבסס על שימוש בכלים אמנותיים במטרה לאפשר למטופלים אשר המדיה המילולית אינה המדיה המועדפת עליהם להביע את עצמם ולעבד את רגשותיהם.
תחת הקטגוריה של טיפול נפשי באמצעות אמנויות נכללים טיפול בתנועה, טיפול במוסיקה, טיפול באמנות חזותית, פסיכודרמה וביבליותרפיה.
טיפול נפשי אקלקטי אינו שיטת טיפול בפני עצמו אלא גישה טיפולית אשר משלב עקרונות טיפוליים שונים, בהתאם לצרכי המטופל. בעוד שבעבר מטפלים נטו לשייך את עצמם באופן מוחלט לאחד הזרמים הטיפוליים, כיום מרבית המטפלים אינם דבקים באופן חד משמעי באחד הזרמים אלא משלבים עקרונות טיפוליים משיטות הטיפול השונות. חלק מהמטפלים ייטו לשיטת טיפול מסוימת וישלבו כלים טיפוליים הנובעים משיטות טיפול אחרות רק במידת הצורך, ואילו מטפלים אחרים מציעים שיטת טיפול אקלקטית בבסיסה.
יעניין אותך גם: פסיכולוגיה, טיפול פסיכולוגי, פסיכולוג מומלץ, פסיכולוג תל אביב