19.11.24
צוות בטיפולנט
כשמדובר בדיכאון, התחושות הן לעיתים כה כבדות עד שהשאלה "איך לצאת מדיכאון?" נראית רחוקה או אפילו בלתי ניתנת להשגה. עבור אנשים רבים, הדיכאון מתבטא בייאוש מתמשך, תחושת כישלון מתמדת, אובדן עניין בדברים שבעבר עוררו שמחה, עניין או משמעות. כפי שתיארה פעם הסופרת והמשוררת סילביה פלאת', דיכאון הוא "כמו לשבת בתחתית הבאר השחורה ביותר, כשמעליך יש מכסה של ברזל ואין אף אחד ששומע את הצעקות שלך".
החוויה של פלאת' משקפת את התחושות של רבים אשר סובלים מדיכאון קליני – התחושה שאין דרך החוצה, שהכאב בלתי נראה לאחרים. עבור אלו הסובלים מדיכאון, עצב, ריקנות, חוסר מוטיבציה או ייאוש, המשפט "איך לצאת מדיכאון" עלול להישמע פשטני, אפילו כמשהו בלתי נגיש. אף על פי שאין פתרון "קסם", מטרת כתבה זו היא לנסות ולהבין את הדיכאון טוב יותר, ולהציע כלים שיעזרו לצאת ממנו, בתהליך שדורש סבלנות ותמיכה.
מהו דיכאון?
דיכאון קליני הוא הפרעה נפשית המאופיינת בתסמינים שונים: ירידה ניכרת במצב הרוח, אובדן עניין או הנאה, קשיים בתפקוד יומיומי, עייפות ושינויים בתיאבון ובשינה. בניגוד לתחושות זמניות של עצב, המאפיינות כל אדם באשר הוא, ובמיוחד לאחר אובדן וסביב מחלות או שימוש בחומרים, דיכאון קליני הוא מצב מתמשך שדורש התייחסות רצינית ופנייה לאנשי מקצוע מומחים. על מנת לאבחן דיכאון ולהתאים טיפול, על התסמינים המתוארים מעלה (או חלקם) להופיע במשך שבועיים לפחות. חשוב לציין, כי לעיתים הדיכאון יבוא לידי ביטוי בפגיעה משמעותית בתפקוד, אך לעיתים נראה מצב של "דיכאון מתפקד", הדורש גם הוא סיוע ותמיכה מקצועית.
רבים מאיתנו היו רוצים "פשוט" לצאת מדיכאון, אך האם זה כל כך פשוט? מדובר במסע, ואחת התובנות הראשונות שיש לקבל היא שדיכאון אינו מעיד על כישלון אישי, אלא על מצב נפשי מורכב שמחייב תמיכה הולמת. לכן, הצעד הראשון הוא לקבל ולהכיר במצב, ובהמשך לפנות לסיוע וטיפול מותאם.
לצאת מדיכאון – חשיבות התמיכה המקצועית
ככל שמצב הסימפטומים יותר חמור והדיכאון נמשך לאורך זמן, כך לרוב גוברת גם המצוקה של האדם וסביבתו, וכן נפגעת גם יכולת התפקוד שלו. במצבים שכאלה הפנייה לטיפול בדיכאון מומלצת במיוחד, הן לשם מניעת הדרדרות נוספת והן כדי להקל על האדם הסובל ועל סביבתו הקרובה.
הצעד החשוב ביותר בהתמודדות עם דיכאון הוא פנייה לאנשי מקצוע מוסמכים. פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלים רגשיים המתמחים בטיפול בדיכאון יכולים לספק כלים מותאמים אישית וליווי משמעותי לאורך התהליך. שילוב של טיפול בדיבור, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), טיפול פסיכודינמי או תרפיה בין אישית לדיכאון (IPT), בשילוב טיפול תרופתי מותאם נמצא כיעיל ביותר. כמו כן, קיימות גישות נוספות, המותאמות למצבי דיכאון שונים, כמו דיסתימיה, דיכאון עמיד, הפרעה דו-קוטבית, דיכאון אחרי לידה או דיכאון עונתי. למשל, טיפול בנזעי חשמל (ECT) נמצא יעיל במיוחד למצבים בהם מטופלים אינם מגיבים לתרופות. כך או כך, גישות הטיפול השונות אינן מהוות פתרונות מידיים, אך הן מהוות בסיס לעבר החלמה והתמודדות.
גישות משלימות להתמודדות עם דיכאון
לצד הטיפול המקצועי, ישנם מספר כלים אשר עשויים לתמוך בתהליך ולסייע ביציאה מדיכאון. בין הגישות המומלצות ניתן למצוא:
1. פעילות גופנית ואקטיבציה התנהגותית – פעילות גופנית משחררת אנדורפינים ומשפרת את מצב הרוח. גם תרגול יומיומי של משימות קטנות שדורשות פעולה נמצא כמסייע בהפחתת תחושת הריקנות ובהחזרת תחושת השליטה על החיים.
2. מיינדפולנס ומדיטציה – טכניקות אלה מבוססות על התמקדות בהווה ועל פיתוח מודעות עצמית לרגשות ולמחשבות, תוך קבלתן מבלי לשפוט. מחקרים הראו שמיינדפולנס, בדגש על MBCT עשוי להקל על תסמיני דיכאון ולשפר את תחושת הרוגע.
3. שינויים באורח החיים – תזונה מאוזנת, שינה מספקת והפחתת צריכת חומרים מזיקים כמו אלכוהול וקפאין עשויים לתרום לשיפור משמעותי במצב הנפשי, וספציפית במצב הרוח.
4. תמיכה חברתית – לצאת מדיכאון לבד זו משימה קשה. תמיכה מחברים, בני משפחה או קבוצות תמיכה יכולה להקל על המסע. הקשרים החברתיים מהווים עוגן ומזכירים לנו שאנחנו לא לבד. יש מישהו שמקשיב, שמבין את הכאב ויכול לעזור לחוות רגעי אור גם בתקופות הקשות ביותר.
סיכום
דיכאון ותסמיניו השונים עלולים לשתק, להביא לפסימיות ואף להרגשה שאין למה להילחם – אך זו רק נקודת המוצא, לא הסוף. לפנות לעזרה מקצועית, לקבל תמיכה חברתית ולהתחיל בתהליכים קטנים של שינוי – כמו יצירת הרגלים יומיומיים חדשים – הם צעדים הכרחיים, גם אם קשים. הרעיון הוא לא להישאר לבד בתחתית הבאר, אלא לנסות למצוא קולות אחרים שמבינים אותך, ולהיאחז בנתיבים של אור ואפשרות לתקווה.
לסיכום, לצאת מדיכאון הוא תהליך מורכב הדורש אמפתיה, תמיכה והבנה. אין פתרון אחד לכל אדם ואין הבטחות להחלמה מהירה. אבל עם הכוונה מקצועית, כלים מתאימים וסביבה תומכת, יש דרך החוצה – לא בהכרח "מהירה" או "קלה", אך בהחלט אפשרית.
מקורות
Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1979). Cognitive Therapy of Depression. Guilford Press
Segal, Z. V., Williams, J. M. G., & Teasdale, J. D. (2018). Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Depression. Guilford Press
American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed.)
Cuijpers, P., et al. (2021). "Psychotherapy for Depression in Adults: A Meta-Analysis of Comparative Outcome Studies." Journal of Consulting and Clinical Psychology