04.09.16
צוות בטיפולנט
השאלה איך מתמודדים עם מוות היא אחת השאלות הקשות והמורכבות ביותר. מוות של אדם קרוב ויקר נחשב לאחד מגורמי המצוקה הקשים ביותר איתם מתמודדים בני אדם, מאחר והוא מפגיש אותנו עם חוויות קשות ביותר.
מוות הוא אובדן לא רק של אדם אלא של חלק מאיתנו ושל חיינו. אובדן של ילד, בן זוג, חבר או קרוב משפחה הם במובן מסוים אובדן של האדם שהיינו עם אותו אדם שנפטר: אובדן של עצמנו כבני זוג, כהורים, כחברים. מוות מפגיש אותנו גם עם תחושות קשות של חוסר אונים והיעדר שליטה אשר מלוות בתורן בכאב ובתחושות חרדה, ועם עובדת היותנו בני תמותה. כאשר לאובדן נלוות חוויות רגשיות קשות נוספות, כתחושות אשמה ("אולי יכולתי לעשות יותר?") ההתמודדות עם מוות עשויה להפוך קשה עוד יותר.
התמודדות עם מוות
על אף שהתמודדות עם מוות היא אחת ההתמודדויות הקשות ביותר, מרבית האנשים החווים מוות של אדם קרוב מצליחים לשוב ולקיים חיים נורמטיביים ומספקים, גם אם מלווים בגעגועים וכאב.
ההתמודדות עם מוות שונה מאדם לאדם אך במרבית המקרים התמודדות עם מוות מתרחשת במספר שלבים, בהם האדם נע מהכחשה ("זה לא יכול לקרות"), לכעס ("למה דווקא לחבר שלי זה קרה..!"), לתחושת דיכאון ואבל ולבסוף- להשלמה. ההתמודדות עם שלבים אלו מלווה בכאב, אך כאשר האדם שאיבד אדם יקר זוכה לתמיכה חברתית ולהכרה באובדנו, וכאשר מדובר באדם אשר יש לו די שורשים ועוגנים במציאות (עבודה משמעותית, קשרים בין אישיים מספקים, תחושת ערך עצמי יציבה)- הזמן בדרך כלל עושה את שלו והאדם מצליח לחזור ולמצוא טעם ומשמעות בעולם למרות האובדן.
לצד זאת, מאחר והתמודדות עם מוות מהווה התמודדת קשה ודרמטית כל כך, אנשים רבים המתמודדים עם אובדן נתרמים מטיפול פסיכולוגי המספק למטופל צרכים רבים אשר לא מתמלאים בחיי היום היום. לפעמים מדובר במתן מקום לאבל ולכאב אשר מוסווים ביום יום מאחורי חזות חזקה ומתפקדת. במקרים אחרים הטיפול מאפשר לעבד רגשות קשים של אשמה, בושה או כעס הנלווים לאובדן. בחלק גדול מהמקרים הטיפול מסייע למטופל לחזור ולמצוא משמעות בעולם ובקשרים מהם נסוג עקב האובדן והאבל. גם קבוצות תמיכה להתמודדות עם אובדנים ספציפיים (תאונות דרכים, התאבדות וכן הלאה) יכולות לסייע באופן משמעותי בהתמודדות.