תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

האם אתם סובלים מאלימות רגשית בתוך קשר?

האם אתם סובלים מאלימות רגשית בתוך קשר?

צוות בטיפולנט

מהי אלימות רגשית?

אלימות רגשית מתייחסת לדפוס התנהגות במסגרתו הצד התוקף מעליב, משפיל ושותל פחד בצד המותקף על מנת לשלוט בו. התרחשות בודדת איננה בהכרח התעללות רגשית, אך דפוס התנהגות ממושך שיוצר פחד ושליטה כן. ההתעללות יכולה להתרחש במגוון קשרים בין אישיים, כולל יחסי הורים, קשר רומנטי או קשר מקצועי.

כאשר נמצאים במערכת יחסים הכוללת אלימות רגשית לאורך זמן, פעמים רבות תהיה לכך השפעה על כלל המציאות ותחומי החיים השונים. בטווח הקצר, אלימות רגשית עלולה להוביל לקשיים שונים כגון בלבול, פחד, קושי להתרכז, ביטחון עצמי נמוך, כמו גם סיוטים, כאבים וקצב לב מואץ. השלכות ארוכות טווח של התעללות רגשית בקשר עלולה לכלול חרדה, אינסומניה ונסיגה חברתית.

מהם הסימנים לאלימות רגשית בקשר?

באופן כללי, התעללות רגשית בקשר זוגי, או בכל מערכת יחסים בין אישית, נוגעת למאפיינים של שליטה, מניפולציה, בידוד והתנהגות דורשנית או מאיימת. סימנים לקיומה של התעללות רגשית:  

• מעקב ושליטה על התנהגותו של האדם

• איום על ביטחונו, רכושו או יקיריו של האדם

• בידוד ממשפחה, חברים ומכרים, ולעיתים גם סירוב לאפשר זמן לבד

• דרישות מוגזמות, השמצה, השפלת האדם

• קנאה קיצונית, האשמות, חשדנות ופרנויה

• ביקורתיות מתמשכת

• לעג או התגרות כדרך קבע

• יצירת מצב בו צד אחד המערכת היחסים מקבל את ההחלטות בצורה בלעדית (לרוב, על ידי התניות)

• סיכול מטרותיו המקצועיות או האישיות של האדם

• הטמעת ספק עצמי ותחושות חוסר ערך

• גזלייטינג (Gaslighting) – לגרום לאדם לפקפק ביכולת שלו ובחוויות התפיסה הבסיסיות שלו

לצד הסימנים הללו, לעיתים ישנם סימנים יותר מתונים, שקשה יותר לזהותם. הסימנים המעודנים יותר לאלימות רגשית בתוך קשר, לרוב יכללו קשר הכולל ביקורתיות, סרקזם מתמשך, האשמות וניסיונות להגיד לאחר כיצד הוא מרגיש או כיצד עליו להתנהג, בכדי "לעזור" לו. בפועל, לאורך זמן הדבר מוביל לתחושת שליטה חד צדדית ולתחושות חוסר ביטחון, נחיתות וערך עצמי פגוע מצד זה שחווה את האלימות הרגשית.

האם אלימות רגשית בהכרח תהפוך לאלימות פיזית?

לעיתים אלימות רגשית תבוא לצד אלימות פיזית, או שהיא תוביל לאלימות פיזית, אך הדבר אינו הכרחי. עם זאת, לרוב אלימות פיזית מתרחשת לאחר שהתקיפה הרגשית לא הצליחה להוביל לשליטה בהתנהגות האחר/ת. חשוב לציין כי להתעללות רגשית ופסיכולוגית השפעות הרסניות, לעיתים אף יותר מאפשר אלימות פיזית. שכן, אלימות פיזית נוטה להתרחש מדי פעם ובזמנים ספציפיים, ואילו אלימות רגשית היא עקבית ומתמשכת – כך שהיא עלולה לחלחל עמוק לחוויה הפנימית והרגשית של האדם הסובל ממנה. כמו כן, אלימות פיזית לרוב נתפסת כאשמת התוקף, ואילו קורבנות של אלימות רגשית נוטים פעמים רבות להפנים את ההאשמות ולחוש כאחראים לכישלון או למצבם.

למה זה קרה לי? מה עשיתי לא בסדר?

חשוב לדעת, שאין "אבטיפוס" לקורבנות של אלימות רגשית, ואין שום דבר שעשית לא בסדר! מחקרים בתחום מצאו כי כ-50% מהמבוגרים יחוו מערכת יחסים בעלת אופי הכולל אלימות רגשית במהלך חייהם. כמובן, קשה לאמוד ולמדוד זאת, וכן ייתכן כי אחד יתפוס קשר מסוים כאלים ואילו האחר לא (בניגוד לאלימות פיזית, קשה יותר להגדיר ולמדוד אלימות רגשית). בארה"ב, ההערכה היא שכ-11% מהילדים חווים אלימות רגשית בקשר, כך שלא ניתן להאשים את הקורבנות.

לחלופין, אם מסתכלים על אופי התוקף – לרוב, מדובר באנשים המתקשים לקחת אחריות על מעשיהם ונוטים להאשים אחרים בדפוסי ההתנהגות הפוגעניים שלהם. כמו כן, אלו אשר עלולים להפוך למתעללים בקשר יהיו אנשים בעלי תכונות אופי של רכושנות, רגישות יתר וצורך עז בשליטה. כמו כן, פעמים רבות מדובר באנשים פגועים אשר חוו בעצמם מערכות יחסים מתעללות או פגיעות נפשיות קשות, וכן בעלי הפרעות אישיות חמורות, כגון הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית או נרקיסיסטית.

האם גזלייטינג מהווה סוג של התעללות רגשית?

גזלייטינג היא צורה של אלימות רגשית, המתרחשת באמצעות מניפולציה פסיכולוגית. במסגרתה, התוקף גורם לקורבן להטיל ספק בעצמו, בכושר השיפוט שלו ולפעמים אף בשפיותו באמצעות מניפולציות פסיכולוגיות שונות. שימוש בהכחשה, הטעיה והסתרה מאפשרים לתוקף לערער את היציבות הנפשית של הקורבן וגורמים להתנהגותו ואמונותיו להיראות מופרכות ובלתי לגיטימיות.

המניפולציות הפסיכולוגיות המאפיינות גזלייטינג עלולות לנוע בין הכחשתו של המתעלל כי אירועים פוגעניים קודמים התרחשו, זלזול ברגשותיו של הקורבן ועד לביצוע פעולות מוזרות על ידי המתעלל מתוך כוונה לבלבל את הקורבן במטרה לערער בהדרגה את ביטחונו של הקורבן ביכולת שלו או שלה להבחין בין אמת לשקר.

האם אני נמצא בקשר שכולל אלימות רגשית? 10 סימני אזהרה

1. אתם מרגישים שהאדם השני דוחף אתכם להאשים את עצמכם כשמשהו משתבש במערכת היחסים שלכם, בעוד הוא לא נושא בשום אחריות.

2. אתם מפקפקים בעצמכם לעיתים קרובות, ותוהים אם תפסתם את הסיטואציה באופן מדויק. לאורך זמן, ייתכן שאתם מטילים ספק אף באינטליגנציה שלכם או בשפיות שלכם.

3. אתם אומרים לעצמכם שאתם ״פשוט רגישים מדי״ ושאתם ״צריכים להתגבר על זה״ כאשר אתם מרגישים שבן הזוג שלכם פוגע בכם.

4. אתם מסתירים את ההתנהגות של בן הזוג שלכם מהמשפחה והחברים שלכם, כי אתם יודעים שיש בה משהו לא בסדר, אבל לא בדיוק בטוחים מה.

5. אתם מתרחקים מהמשפחה ומהחברים שלכם לאורך זמן.

6. אתם מתקשים לקבל החלטות כי אתם מרגישים שאתם עושים דברים לא כמו שצריך.

7. אתם מרגישים שההערכה העצמית שלכם צונחת, ואתם חשים מדוכאים, חסרי ערך או לא ראויים לאהבה.

8. הזיכרון שלכם מרגיש מטושטש ואתם מתקשים לזכור מה בדיוק קרה במהלך קונפליקטים עם בן הזוג.

9. קונפליקטים בקשר כמעט לעולם לא נפתרים באופן פרודוקטיבי ולא מתרחש שום שינוי. בדרך כלל, הצד השני תופס את עמדת הקורבן, גם אם התנהג באופן פוגעני כלפיכם.

10. לעיתים אתם מפקפקים בהבנה שלכם את המציאות.

כיצד ניתן (ורצוי) לסיים קשר הכולל מאפיינים של אלימות רגשית?

אם סימני האזהרה נראים לכם מוכרים, ייתכן שאתם חווים אלימות רגשית בקשר זוגי, או בכל מערכת יחסים אחרת בחייכם. לכן, ההצעה היא להעריך את ההשפעה של מערכת היחסים הזו על החיים שלכם ועל בריאותכם, ולשקול לפנות לעזרה. זכרו שמערכות יחסים אמורות לשפר את איכות החיים שלכם, להוות מערכת תמיכה מפרגנת, אוהבת ומעודדת. ההשפעות של אלימות רגשית בקשר הן הרסניות, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך ולכן הישארות בקשר מתעלל היא בעייתית ומסוכנת!

לעזוב קשר פוגעני זה דבר מאתגר אך אפשרי לחלוטין, בין היתר בגלל הקושי לזהות שמדובר בקשר מתעלל. יחד עם זאת, אם את או אתה חווים התנהגויות של שליטה כמו סחיטה, הפחדות, דיכוי, איומים, הטרדה, ביזוי והשפלה, מניעת קשרים חברתיים ובידוד חברתי, הפגנת שליטה מוחלטת, זלזול, מניעת חיבה, הפגנת קנאה קיצונית, מעקב אחרי כל פעולה, שימוש במניפולציות, חדירה לפרטיות, התפרצויות כעס והאשמות שווא, שתיקות ממושכות ומכוונות או התעלמות, אנא דעו כי התנהגויות אלו אינן לגיטימיות בשום מצב, והן עלולות להחמיר ואף להוביל לאלימות פיזית.

כדי להתחיל להחלים, מומחים מייעצים לאלו שעוזבים קשר פוגעני רגשית, לבקש תמיכה מהמעגל החברתי שלהם ואף לפנות לסיוע וטיפול מקצועי. פעמים רבות, ובמיוחד כאשר הקשר נמשך זמן רב וכולל מחויבויות שונות, לסיים את הקשר עלול לקחת זמן, תכנון ואף מספר ניסיונות. לצד זאת, קיימים מקורות תמיכה רבים, בין אם מדובר באלימות במשפחה או אלימות רגשית בקשר זוגי, במערכות יחסים מתעללות במקום העבודה או עם חברים. אל תאבדו תקווה וזכרו, ההתעללות הרגשית אינה באשמתכם, ויש לפנות לעזרה, הגנה וטיפול בכדי להתמודד עמה.

מקורות

Follingstad, D. R., Rutledge, L. L., Berg, B. J., Hause, E. S., & Polek, D. S. (1990). The role of emotional abuse in physically abusive relationships. Journal of family violence, 5, 107-120.

www.psychologytoday.com/us/blog/workings-well-being/201610/10-signs-gaslighting-is-destroying-relationship

www.psychologytoday.com/us/basics/emotional-abuse

אנשי מקצוע בתחום

טיפול בנפגעי אלימות

עוד מאמרים שיעניינו אותך