תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

אני, עצמי ואנוכי: איך מזהים אדם נרקיסיסט, ושומרים על עצמנו?

אני, עצמי ואנוכי: איך מזהים אדם נרקיסיסט, ושומרים על עצמנו?

צוות בטיפולנט

נראה שהמילה "נרקיסיסט" נשמעת בכל מקום – על האקס של החברה, הבוס בעבודה, לעיתים אפילו על קרובינו. אך חשוב לזכור: לא כל מי שמצלם סלפי, נהנה להביט במראה או מדבר הרבה על עצמו הוא נרקיסיסט. נרקיסיזם היא תופעה מורכבת ולעיתים כואבת, המשפיעה על האדם שחווה אותה, וגם על סובביו. בכתבה הבאה נציג סימנים לזיהוי התנהגות נרקיסיסטית ונציע דרכים להתמודדות.

מהו נרקיסיזם?

נרקיסיזם הוא תכונה המבטאת ממוקדות בעצמי, הקיימת אצל כולנו במידה כזו או אחרת, ונהוג להתייחס אליה כרצף. בצד הבריא של הרצף, נרקיסיזם מתבטא באהבה עצמית וביטחון עצמי. ככל שמתקדמים על פני הרצף, הנרקיסיזם הופך יותר פתולוגי, העיסוק בעצמי הופך מופרז ומתעורר צורך עז להיות במרכז תשומת הלב ולהרגיש עליונות.

בקצה הרצף נמצאת הפרעת אישיות נרקיסיסטית, המאופיינת בתחושת עליונות מעוותת, חוסר באמפתיה כלפי אחרים ולעיתים גם מניפולטיביות. מצב זה מלווה בפגיעה משמעותית בתפקוד או במצוקה סובייקטיבית.

הסיבות להתפתחות נרקיסיזם שלילי אינן ברורות לחלוטין, אך נהוג לייחס זאת לשילוב בין גורמים סביבתיים וגנטיים. חוויות כמו חסכים רגשיים, התעללות בילדות או הערצת יתר עלולות לתרום לכך. כמו כן, מחקרים מעידים על תורשתיות גבוהה הקשורה לנרקיסיזם.

בכתבה זו נעסוק בטווח של התנהגויות נרקיסיסטיות שליליות, ובעיקר בהשפעתן על הסביבה הקרובה. לשם הנוחות, נכנה אדם המתאפיין בהתנהגויות אלה (או חלק מהן) ״נרקיסיסט״, אף כי לא בהכרח יעמוד בכלל הקריטריונים הנדרשים לאבחון הפרעת האישיות.

איך אדע שאני בקשר עם נרקיסיסט?

נרקיסיזם שלילי מתבטא בשני ממדים עיקריים: גרנדיוזי (כלומר מפואר) ופגיע. לעיתים קרובות, שני ממדים אלה מתקיימים יחד ומושפעים אחד מהשני. מאחר שמדובר ברצף, מאפיינים שונים של נרקיסיזם יכולים להופיע בעוצמות מגוונות ובאופנים שונים. ככלל, ככל שההתנהגות היא בעלת אופי נוקשה ופוגעני יותר, כך תיחשב לפתולוגית יותר. חלק ממאפייני הנרקיסיזם יכולים להופיע כך ביום-יום:

הממד הגרנדיוזי

קסם אישי וכריזמה: נרקיסיסטים נוטים להיות מסמר הערב ולשדר ביטחון והצלחה. עם זאת, ייתכן שעם הזמן הרושם יתפוגג ויתגלה כשטחי.

תשומת לב והערצה כצורך בסיסי: נרקיסיסטים נוטים להזדקק לתשומת לב תמידית, ולעתים נוצרת תחושה כי אתם הקהל בהצגה שלהם, ושלכם אין תפקיד. הדבר יכול לגרום לכם להרגיש בלתי נראים, מתוסכלים או אפילו מרוקנים אחרי שיחה.

תחושת עליונות: נרקיסיסטים נוטים להאמין כי הם מיוחדים במינם, חולמים על הצלחות וכוח לא מציאותיים, ומתנהגים כאילו מגיע להם יחס מועדף. אתם יכולים להרגיש שהם מפריזים בתיאור הישגיהם, מקטינים הישגים של אחרים, ושהם מתנשאים גם מעליכם.

חוסר אמפתיה: מכיוון שנרקיסיסטים נוטים להתמקד בעצמם, הם לעיתים מתקשים לזהות או להזדהות עם רגשות של אחרים. זה עשוי להתבטא בחוסר הקשבה לדבריכם, התעלמות מגבולותיכם, ואפילו בתחושה שלא אכפת להם מכם.

ניצול ומניפולטיביות: נרקיסיסטים, בייחוד בקצה הפתולוגי, עלולים להשתמש במניפולציות על האחר, ביניהן לקיחת קרדיט על הישגים של אחרים, גזלייטינג, שקרים ואף הונאה. שימו לב כי זוהי התנהגות פוגענית וחשוב להיות ערים להשפעתה על רווחתכם הנפשית ולנקוט בפעולות לשמירה על עצמכם, במידת הצורך.

הממד הפגיע

הערכה עצמית לא יציבה: מתחת לחזות של ביטחון עצמי מופרז, נרקיסיסטים עלולים לחוות תנודות עזות בין תחושת עליונות לחוסר ביטחון ונחיתות, שיתבטאו גם במצב רוחם. את הצד הפגיע הם ינסו להסתיר בכל מחיר.

רגישות עזה לביקורת: ביקורת, אפילו הקלה ביותר, יכולה לעורר אצל נרקיסיסטים תגובה דרמטית המתבטאת בהתגוננות מוגזמת או תוקפנות. עם הזמן, אתם עשויים להרגיש צורך "ללכת על קליפות ביצים" לידם.

אי יציבות רגשית: נרקיסיסטים נוטים לחוות תנודות חדות במצב הרוח שלהם. הם עלולים לעבור מהתרוממות רוח לעצבות עמוקה, ולעיתים לחוש תחושות של ריקנות, ריחוק או אפילו סימפטומים של חרדה ודיכאון.

מה אפשר לעשות?

קשר עם נרקיסיסטים יכול להיות מאתגר מאוד, אך ישנן דרכים לשמור על עצמכם:

הצבת גבולות ברורים: החליטו מה הקווים האדומים שלכם ועמדו עליהם בנחישות. נרקיסיסטים לרוב מתקשים להכיר בגבולות של אחרים, ולכן חשוב שתבהירו מה מקובל עליכם ומה לא.

טיפוח תחושת הערך העצמי: הדבר תמיד יכול להועיל, אך במיוחד כאשר הערך העצמי נמצא תחת התקפה. עסקו בפעילויות שממלאות אתכם ומשקפות את היכולות והייחודיות שלכם, וזכרו להישאר נאמנים לעצמכם. נסו לזכור כי ביקורת מצד נרקיסיסט לרוב מעידה יותר על הפגיעות שלו מאשר עליכם.

רשת תמיכה עצמאית: חשוב לשמור על קשרים עם אנשים קרובים אשר אינם תלויים בנרקיסיסט. רשת תמיכה כזו יכולה לספק לכם פרספקטיבה למערכת היחסים, חיזוק רגשי ועוגן לשמירה על הזהות האישית שלכם.

תמיכה מקצועית: אם אתם חווים תשישות רגשית, ספק עצמי, דימוי עצמי נמוך, דריכות גבוהה סביב האדם הנרקיסיסט וכדומה – זהו סימן כי הקשר גובה מכם מחיר רגשי כבד. במקרים כאלה, חשוב להיעזר באיש מקצוע לתמיכה וסיוע.

מקורות:

https://www.psychologytoday.com/intl/basics/narcissism

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/toxic-relationships/201812/how-to-spot-a-narcissist

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/laugh-cry-live/202212/6-keys-to-dealing-with-narcissistic-people

Brunell, A. B., & Hermann, A. D. (2024). Understanding and Coping in Social Relationships with Narcissists. Elements in Applied Social Psychology

Day, N. J., Townsend, M. L., & Grenyer, B. F. (2020). Living with pathological narcissism: a qualitative study. Borderline Personality Disorder and Emotion Dysregulation, 7, 1-14

אנשי מקצוע בתחום

טיפול נפשי

עוד מאמרים שיעניינו אותך