תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פחד מאינטימיות: מה כל כך מפחיד וכיצד ניתן להתמודד?

פחד מאינטימיות: מה כל כך מפחיד וכיצד ניתן להתמודד?

צוות בטיפולנט

אחד המאפיינים המרכזיים של מערכות יחסים קרובות הוא אינטימיות – תחושה של קירבה וחיבור אישיים ובעלי משמעות עם אדם אחר. בעוד אינטימיות נתפסת לעיתים קרובות כנעימה ורצויה, במקרים מסוימים היא יכולה להפוך לדבר מאיים ומעורר פחד. בכתבה הבאה נכיר את האופן בו פחד מאינטימיות בא לידי ביטוי, את הגורמים לו ואת הדרכים בהן ניתן להתמודד עימו.

מה זה פחד מאינטימיות?

"פחד מאינטימיות" הוא למעשה פחד מאותם מאפיינים של אינטימיות המייחדים קשרים אישיים, כמו שיתוף במחשבות וברגשות אישיים עם אדם בעל משמעות עבורנו, הבעת צרכים ורצונות והפגנת פגיעות. כתוצאה מכך, פחד מאינטימיות מקשה על יצירת קשרים קרובים מבחינה רגשית ופיזית.

כדאי לזכור כי הפחד מאינטימיות לא נובע מחוסר רצון באינטימיות, להפך – פעמים רבות אנשים המפחדים מאינטימיות כמהים ומעוניינים בקשרים אינטימיים, אך מתקשים לייצר אותם בגלל הפחד מההשלכות האפשריות של האינטימיות והקירבה.

כיוון שלאינטימיות תפקיד מרכזי במערכות יחסים, פחד מאינטימיות עלול להוביל לחוסר סיפוק מקשרים ולתחושת בדידות. כמו כן, מאחר שמערכות יחסים משפיעות על התפקוד והרווחה הנפשית שלנו, במקרים מסוימים, אנשים החווים פחד מאינטימיות עלולים לסבול גם מדיכאון וחרדה.

זהירות, אינטימיות! מה המאפיינים של פחד מאינטימיות?

ישנן רמות שונות של פחד מאינטימיות והוא עשוי להתבטא באופנים שונים. בעוד ישנם אשר ירגישו פחד זה במידה מועטה או רק בקשרים מסוימים, אחרים יתקשו באופן גורף לייצר קשרים קרובים ומשמעותיים. במסגרת טווח רחב זה, הפחד מאינטימיות יכול לבוא לידי ביטוי במגוון תחושות והתנהגויות:

שיחות וקשרים שטחיים – ניהול שיחות "על פני השטח" ושיח על נושאים כלליים תוך הימנעות ממאפיינים רגשיים או אישיים, כך שהקשרים עם אחרים נעדרים חיבור עמוק ותחושת קירבה.

מערכות יחסים קצרות-טווח – בעוד אנשים החווים פחד מאינטימיות יכולים לעיתים ליצור קשרים ראשוניים בקלות, כאשר הקשר נהיה קרוב ואינטימי, וחשיבותו עבור האדם עולה, ישנה נטייה "לקחת צעד אחורה" ולסיים את הקשר.

קושי בהבעת פגיעות, צרכים ורצונות – הימנעות מהבעת מצוקה והסתרה של צרכים, רצונות, משאלות ורגשות שמציגים אותנו כ"פגיעים" בפני אחרים, כמו צורך בתשומת לב או עידוד, חוסר בטחון, פחדים ועוד.

חבלה במערכת היחסים – פחד מאינטימיות עלול לחלחל למערכות יחסים רבות מבלי שנשים לב ולהוביל להתנהגויות המקטינות את הסיכוי לבסס קשר רגשי ומרחיקות אנשים, כמו ביקורתיות רבה כלפי הפרטנרים, התמסרות טוטאלית לעבודה, בגידות ועוד.

למה אינטימיות וקשרים קרובים מפחידים?

פחד מאינטימיות יתעורר במרבית המקרים בעקבות התנסויות שליליות משמעותיות אשר מייצרות את התחושה שאינטימיות מסכנת את שלומנו הנפשי. פחד זה מהווה לעיתים מעין הגנה מפני ההישנות של חוויות בין-אישיות שליליות.

מחקרים מעידים כי למערכות היחסים המוקדמות שלנו ישנה השפעה מרכזית על היכולת לפתח אינטימיות בבגרות. כך למשל, אנשים אשר קשריהם עם ההורים בילדותם התאפיינו בחודרנות ושתלטנות יכולים לחוש כי קרבה ואינטימיות מובילות בהכרח לוויתור על המרחב האישי ועל תחושת העצמאות.

בנוסף, במקרים של הזנחה, טראומה או התעללות בקשרים מוקדמים וראשוניים, כמו גם חוויות קודמות של בגידה, ניצול, נטישה ודחייה, עלולה להתבסס התפיסה לפיה קרבה ואינטימיות בהכרח מובילות לפגיעה. תפיסה זו גורמת להימנעות ממתן אמון ולקושי בפתיחות בפני אנשים אחרים.

כיצד ניתן להתמודד עם פחד מאינטימיות?

השלב הראשון בהתמודדות עם פחד מאינטימיות הוא ההכרה בו. לעיתים נעדיף לומר לעצמנו שאנו עצמאיים ולא זקוקים לאיש בחיינו או לתת הסברים שונים להימנעות מקשרים. אך ההכרה בפחד מאינטימיות מאפשרת לזהות ולבחון את ההתנהגויות הנובעות מהפחד ואף לשנותן.

בנוסף, על אף הקושי בחשיפת רגשותינו, הבעת הפחד מאינטימיות בפני בני זוג או הקרובים לנו עשוי לסייע בהתמודדות עימו – שיתוף הפחד יכול לאפשר להם להבין אותנו, להתאזר בסבלנות ולתמוך בהתמודדות שלנו במקרים בהם נרצה לשנות התנהגויות אלו.

דרך מרכזית נוספת להתמודדות עם פחד מאינטימיות היא באמצעות טיפול נפשי, אשר מאפשר התבוננות במקורות הפחד מאינטימיות, עיבוד של חוויות שליליות אשר הובילו להתגבשותו וזיהוי ההתנהגויות הנובעות ממנו.

כיוון שטיפול נפשי כולל למעשה קשר אינטימי עם אדם אחר, טיפול זה יכול לאפשר גם התנסות במערכת יחסים אינטימית בעלת מאפיינים מיטיבים וחיוביים. חוויה זו בתורה מחזקת את האמון באחרים ובאפשרות לקשר אינטימי ואף מסייעת בהפחתת הפחד מאינטימיות. כמו כן, כאשר פחד מאינטימיות משפיע על קשר זוגי קיים, ניתן לשקול גם טיפול זוגי, אשר מסייע בהתמודדות הזוגית עם פחד זה.

מקורות

Giovazolias, T., & Paschalidi, E. (2022). The Effect of Rejection Sensitivity on Fear of Intimacy in Emerging Adulthood: A Moderated-Mediation Model. European Journal of Psychology Open, 81(1), 1–12

Lyvers, M., Pickett, L., Needham, K., & Thorberg, F. A. (2022). Alexithymia, fear of intimacy, and relationship satisfaction. Journal of Family Issues, 43(4), 1068-1089

Peel, R., Caltabiano, N., Buckby, B., & McBain, K. (2019). Defining Romantic Self-Sabotage: A Thematic Analysis of Interviews With Practising Psychologists. Journal of Relationships Research, 10, 1-8

Thelen, M. H., Vander Wal, J. S., Thomas, A. M., & Harmon, R. (2000). Fear of intimacy among dating couples. Behavior Modification, 24, 223–240

www.psychologytoday.com/us/blog/the-angry-therapist/202412/why-fear-of-intimacy-is-sabotaging-your-chance-at-real-love

www.talkspace.com/blog/fear-of-intimacy/

www.verywellmind.com/fear-of-intimacy-2671818#toc-signs-and-manifestations

תחומי מומחיות:
זוגיות

אנשי מקצוע בתחום

זוגיות

עוד מאמרים שיעניינו אותך