כיצד נערה יכולה לספר על רחשי אהבה באמצעות שיעול? מה מתרחש בקרבו של גבר שיצר פיצול בין גופו ונפשו ומאמין שגופו תוקף אותו? כיצד מטופלת הנאחזת ברזון מתמקדת בגוף הלא כל כך רזה של המטפלת שלה ומתמלאת?
הספר "שפות הגוף: להאיר תופעות נפשיות המבוטאות בגוף" מסכם חלק נרחב מעבודתה החשובה של ד"ר ניצה ירום בתחום הגוף בפסיכואנליזה. הספר מביא בפני הקורא את הבסיס התיאורטי לעשייה טיפולית בפסיכותרפיה המאפשרת נוכחות ומקום לגוף, באמצעות שפע דוגמאות קליניות. בשלל הדוגמאות ניתן לזהות מצבים אנושיים רבים המבוטאים דרך הגוף.
בספר זה מציגה ד"ר ירום מודל חדשני – מארג של שלוש שפות גוף פסיכואנליטיות: "שפת הגוף היצרי", "שפת הגוף הדיאדי" ו"שפת הגוף הבין-סובייקטיבי". בנוסף, ד"ר ירום מעדכנת בספר זה את מודל "מטריצת ההיסטריה". ארבעת החלקים האלו ביחד מאפשרים לחשוף, להבין ולעבד טראומות ועכבות מיניות ולמעשה לתרגם את הסימפטום הגופני למצוקה נפשית.
כך, ספר זה מצייד את המטפל/ת בתובנות מגוונות לגבי תהליכים ותופעות בגוף בראי הפסיכואנליזה, דרך דוגמאות מתוך הטיפול הפסיכולוגי.
הספר מחדש בשלושה תחומים:
1. הוא מאפשר למטפלים להכיל את הגוף במרחב ובשיח הטיפולי בתחום הפסיכותרפיה.
2. באמצעות שלוש שפות הגוף ומודל מטריצת ההיסטריה, משמשים מושגי מפתח המייצרים את שלושת זרמיה העיקריים של הפסיכואנליזה כדי להאיר חוויות נפש המסופרות בגוף. מוצע גיבוי תיאורטי בהיר לתהליך המורכב של כילול הנפשי והגופני.
3. הספר מציג פסיכואנליזה מעודכנת, אשר רואה את מושגי העבר המופנמים בעשייה הטיפולית ובחקר התרבות כהשראה ויודעת להתאים עצמה למציאות הקיימת.
הספר ראה אור בהוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה, בשיתוף עם הוצאת פרדס, ב-2013.
ד"ר ניצה ירום היא פסיכואנליטיקאית ופסיכולוגית קלינית. היא חוקרת, מרצה ומדריכה בתחומי הכלת הגוף במרחב הטיפולי ועדכון הטכניקה הטיפולית. הספר הנוכחי ״שפות הגוף״ הוא השביעי בספריה (בעברית ובאנגלית), והשלישי המוקדש לגוף בטיפול. הוא מרחיב ומעדכן סוגיות מפתח תאורטיות וטיפוליות.