כולנו מקיימים חיים כפולים. אנחנו מתנהלים בעולם כבני תרבות כאשר במחשכי נפשנו מתנהלים קרבות. יצרים וכוחות עזים נלחמים בתוכנו ומושכים אותנו לכיוונים סותרים: יצר המין מול יצר המוות, אהבה מול שנאה, גילוי מול כיסוי ועוד. אנחנו רוצים לבחור בטוב ובראוי, אך פעמים רבות מוצאים את עצמנו שוברים את הכללים ובוחרים ברע.
בספר מוצגים שבעה צמדים של מאבקים המתחוללים בנפשנו. כל מאבק בין צמד יצרים מודגם פעמיים: פעם דרך יצירה ספרותית, ופעם דרך מפגש טיפולי. כך, למשל, המאבק בין יצר החיים ליצר המוות מודגם באמצעות הסיפור 'הרוזן החצוי' של איטאלו קאלווינו, וכן באמצעות מפגש שבו מתחוללת "תאונת דרכים" בין המטופלת למטפלת, לאחר שהמטופלת מציפה טראומה מעברה של המטפלת. ואילו המאבק בין טוב לרע מודגם בעזרת 'השמיים שבתוכי', יומנה של אתי הילסום שנספתה באושוויץ, וכן בעזרת מפגש טיפולי שבו המטופלת מתפתלת בין חוויית הרוע הפנימי שלה ובין הצורך להיות טובה בעיני המטפלת.
מלחמות יצרים הוא תולדה של שלושה עשורים של עבודה קלינית של מירב רוט כפסיכולוגית ופסיכואנליטיקאית, לצד מחקר וכתיבה העוסקים בטראומה, באתיקה, ביצרים ובניסוח הדרך המובילה לחיים של חיבור לאמת רגשית, אהבה וראיית האחר.
הספר מיועד למטפלים ולקהל הרחב המתעניין בנפש האדם. כתיבתה הספרותית הקולחת של רוט מעניקה לקוראים חוויה משולבת של קריאה ברומן ובספר עיון בעת ובעונה אחת. הקוראים יוצאים עם הדמויות מן הספרות ומחדר הטיפולים למסע – מזדהים איתם ושופטים אותם, מיטלטלים איתם וחומלים עליהם, ובסופה של הקריאה מבינים שכדברי פלובר על מאדאם בובארי, הדמויות הן אנחנו והמאבקים שלהן הם מאבקינו אנו.
פרופ' מירב רוט היא פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מנחה. ראש התוכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב. מבין ספריה: 'מה קורה לקורא?' (כרמל, 2017) ו'אהבת-אמת כאהבת האמת' (עלמא, 2023).