מפגש בין מזרח ומערב מתגלם בספר זה בסיפורי החיים של ארבעה נזירים בודהיסטים. הם נולדו ובגרו בתרבות המערב וספגו את ערכיה, אך בבגרותם ערכו שינוי רדיקלי ובחרו בדרך חיים בודהיסטית (מהזרם הטיבטי). מן הראיונות שערכה עמם המחברת עולים תיאורי חייהם לפני ואחרי שהחלו לתרגל בודהיזם, המאפשרים לעקוב אחר תמורות שחלו בחוויות העצמי והעולם שלהם במקביל לתרגול ובהשפעתו.
סיפורי החיים מהווים מסמך אישי וחשוף המוקדש לדרך שבה תרם התרגול הבודהיסטי להתמודדות עם מצבי חיים יומיומיים. הנזירים מתארים בהם בגילוי לב את מצוקות הנפש ואת משברי החיים שמהם סבלו, ואשר מתוכם צמחו בזכות עבודה פנימית עמוקה שבמרכזה התרגול. קריאה קרובה של תיאור המשברים בחייהם ותהליך ההתאוששות מהם מלמדת על התנועה הפנימית שחוו בין שבר לשיקום נפשי בעזרת התרגול הבודהיסטי.
הן הבודהיזם והן הפסיכואנליזה עוסקים בהרחבה באותו מבנה חמקמק שאנו מכנים "העצמי", ומייחסים לעצם תהליך הכרתו וידיעתו ריפוי והקלה מן הסבל. ניתוח הראיונות דרך הפריזמה של שתי הגישות מרחיב את הבנת תהליך השינוי, ומעורר דיון המצביע על קרבה רבה מכפי הנהוג להניח בין הרעיונות המונחים ביסוד שתי הגישות. כך, למשל, ניתן לשאול מהו המרכיב התרפויטי הכרוך בישיבה יומיומית על הכרית. מניתוח הראיונות עולה כי עצם הפניית תשומת הלב פנימה היא אשר מאפשרת שינוי תודעתי; כי אלו הם אותם תנאים פנימיים שמתהווים במהלך התרגול, הנושאים איכויות של 'סביבה מאפשרת' לפי ויניקוט; שזהו מצב פתיחות הלב המאפשר לקבל כפי שהיא כל תחושה, המקביל ל'רברי' של ביון.
נזירים מדברים הוא ניסיון להתחקות אחר אותה טרנספורמציה בכלים מחקריים והשוואתיים, והוא תמצית מחקר שערכה נטע דביר באוניברסיטת תל אביב בין השנים 2008–2015, בהנחייתו של פרופ' יעקב רז ולשם קבלת תואר דוקטור. בספר היא מציעה מבט אישי על הפסיכואנליזה והבודהיזם, תוך שיתוף אישי ואנקדוטות מחדר הטיפולים. הרעיונות הבודהיסטיים מקבלים בו חיים כחוויות יומיומיות ואישיות של הנזירים ושל המחברת.
ד"ר נטע דביר היא פסיכולוגית קלינית. מאז שנת 1999 מתרגלת בודהיזם מהזרם הטיבטי במרכזי דהרמה בהודו ובישראל. חברה בעמותת "ידידי הדהרמה". בשנים האחרונות, לצד עבודה נרחבת בקליניקה פרטית, הקימה מיזם קהילתי בשם דרך החיים. שותפים בו מטפלים הנרתמים לליווי אנשים הסובלים ממחלה מסכנת חיים, ולליווי אנשים בסוף חייהם. היא מטפלת בחולי סרטן בבית החולים רמב"ם, ומדריכה מטפלות ב"עמותת עמך".