ריצ'רד הוא ספרה האחרון של מלאני קליין ומהווה תוספת משלימה לסִפרה פורץ הדרך פסיכואנליזה של ילדים.
בספר זה פורשת קליין תיאור מפורט של האנליזה שערכה לריצ'רד, ילד בן עשר, אשר נמשכה ארבעה חודשים, מאפריל עד אוגוסט 1941, בעיצומה של מלחמת העולם השנייה. על פי רישומים שערכה קליין בכל פגישה ופגישה, היא מתארת את המהלך היומיומי של האנליזה, תוך מתן פירוש לציוריו של ריצ׳רד, למשחקים ששׂיחק, לאסוציאציות המילוליות שלו ולתיאורי חלומותיו. היא מבהירה את ההשפעות של פירושים אלו על חומר שעולה בפגישות לאחר מכן.
עוד נכללים בספר שבעים ושישה מן הציורים שצייר המטופל, כאשר אלה מהם שצוירו במקור בצבע נדפסים כאן בצבע, דבר המאפשר לראשונה לקורא העברי הבנה עמוקה ונגישות בלתי אמצעית לציוריו ולניתוחיה המפורטים של קליין לגביהם. הצגת המקרה המעמיקה והמרתקת הזו מדגימה את התנודות המאפיינות פסיכואנליזה וחושפת את הדינמיקה של הצעדים המובילים בסופו של דבר להתקדמות בטיפול.
בסדרה של הערות המלוות את התיאור הקליני, מבארת קליין את החומר הקליני על ידי חיבור בין ההתרחשויות והמצבים שאירעו בפועל לבין תובנות תיאורטיות יותר. בזאת היא מספקת הכוונה יקרת ערך לטכניקה הפסיכואנליטית בילדים ובמבוגרים. לא בכדי מציין דונלד מלצר [1987] כי ניתן למעשה ללמוד על התיאוריה הקלייניאנית כולה מתוך ספר זה.
מטפלים ומטפלות בני זמננו, אשר עובדים במצבים של מציאות חיצונית קשה ומאיימת, עשויים למצוא עניין מיוחד בספר זה. יתרה מכך, לעבודתה האנליטית של מלאני קליין עם ריצ'רד עשויה להיות חשיבות מיוחדת למטפלים בישראל, שכן העבודה הטיפולית של רבים מתבצעת באזורים של עימות מלחמתי כמו יישובי עוטף עזה, או בערים הגדולות בעת מלחמה, פיגועים או התקפות טילים.
מלאני קליין (1882-1960) הייתה פסיכואנליטיקאית ופסיכותרפיסטית אוסטרית יהודייה. אחת מההוגות החשובות של תיאוריית יחסי האובייקט וטיפול במשחק.