אף אחד מאיתנו לא היה מתנגד להצליח יותר, להיות מאושר יותר, לממש את עצמו באופן מקסימלי ולחוות סיפוק בזוגיות, בעבודה ובכל היבט אחר של החיים. למרות זאת, כמובן, רבים מאיתנו נתקלים בקשיים הנובעים מגורמים בריאותיים, חברתיים ואישיים אשר עשויים להגביל את האפשרות למימוש עצמי. לשם כך התפתח תחום ההעצמה האישית אשר מיועד לסייע לפרטים וקבוצות אשר מסיבות שונות אינם זוכים לבטא את מלוא יכולותיהם.
מה היא העצמה אישית?
העצמה אישית היא שם כולל למגוון שיטות הדרכה, אימון ויעוץ המתמקדות בהרחבת עצמאותו של האדם, הידע שלו אודות עצמו ויכולתו לפעול למימוש הפוטנציאל האישי שלו באופן עצמאי. בבסיס ההעצמה האישית עומדת התפיסה כי גורמים פנימיים וחיצוניים עשויים לפגוע ביכולתנו לממש את הפוטנציאל שלנו, וכי סיוע מגורם מקצועי עשוי לשפר את יכולתו של האדם לקחת אחריות על חייו ולאפשר לו את החופש לעשות את בחירות החיים המתאימות לו; במקרים רבים מכוונת ההעצמה האישית לכך שהאדם ירגיש בטוח דיו ביכולותיו באופן שיאפשר לו למתן את תלותו באנשים וגורמים אחרים אשר עד כה לקחו אחריות על חייו.
למי מתאימה העצמה אישית?
העצמה אישית עשויה להתאים כמעט לכל אדם המעוניין להביא לשיפור תפקודו ועצמאותו, אך נפוצה במספר קבוצות מרכזיות:
- אנשים בריאים המעוניינים לשפר את תפקודם וביצועיהם: מאחר והעצמה אישית מכוונת להרחבת התפקוד בכל היבט חיים (תעסוקתי, זוגי, אישי), עשויים אנשים מתפקדים ובריאים המעוניינים בשיפור ביצועיהם בהיבט ספציפי להינות מהעצמה אישית. ההעצמה במקרים אלו תתמקד במיומנויות קבלת החלטות, זיהוי נקודות חוזק וקושי, מיומנויות גיוס משאבים, חיזוק האמונה ביכולות האישיות ועוד.
- אנשים המתמודדים עם מחלות גופניות: אנשים המתמודדים עם מחלות מסוכנות חיים ו/או כרוניות (איידס, סרטן וכד') חווים פעמים רבות תחושות של חוסר אונים, ייאוש ואובדן שליטה. במקרים אלו מתמקדת ההעצמה האישית בשיקום תחושת היכולת והשליטה, מתן מידע אשר יאפשר לאדם לקחת אחריות ולעשות בחירות בנוגע לטיפול בו ולאורח חייו כחולה, צמצום תלות בלתי הכרחית בקרובים ורופאים, חיזוק היכולת לגייס משאבים ולימוד טכניקות הרגעה ושליטה במתחים.
- קבוצות מיעוט/קבוצות הסובלות מאפליה: אנשים המשתייכים לקבוצות המתמודדות עם דיכוי, אפליה, סטיגמה או שלילת זכויות עשויים שלא לממש את מלוא יכולותיהם עקב מחסומים אישיים, משפחתיים או חברתיים. במקרים אלו מסייעת ההעצמה האישית בזיהוי רצונותיו והעדפותיו של הפונה, חיזוק אמונתו בזכאותו ויכולתו למימוש עצמי ובזיהוי הדרכים שיסייעו לו ליישם את הבנותיו החדשות בנוגע לעצמו. קבוצות היכולות להינות מהעצמה אישית בהקשר זה הן קבוצות מיעוט (ערבים, אתיופיים), נשים, האוכלוסיה ההומו-לסבית ועוד.
היכן ואצל מי ניתן לקבל העצמה אישית?
ההעצמה האישית נוגעת לתחומי חיים רבים ובהתאם, ניתנת ע"י מנחים מתחומים שונים, כפסיכולוגים, פסיכותרפיסטיים, מאמנים, יועצים ארגוניים, מנחי קבוצות וכן הלאה. העוסקים בהעצמה אישית אינם נדרשים להיות בעלי ידע בתחום הטיפולי ולכן חשוב להדגיש כי העצמה אישית אינה מהווה תחליף לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי: כאשר נמצאים במשבר או סובלים מקשיים ממושכים מוטב לפנות לאיש מקצוע (פסיכולוג, עובד סוציאלי, פסיכיאטר וכד') ולקבל את חוות דעתו המקצועית לגבי סוג הטיפול המתאים.
העצמה אישית ניתנת הן באופן פרטי והן באופן קבוצתי. לימודי העצמה אישית וסדנאות העצמה אישית ניתנות בדרך כלל לקבוצות בעלות מאפיינים דומים (נשים, עולים חדשים, אבות הומוסקסואלים), ומאפשרות לכל משתתף ליישם את הכלים אשר נרכשו למטרותיו האישיות. כמו כן, העצמה אישית ניתנת לכל הגילאים, כאשר העצמה אישית לילדים מתמקדת בדרך כלל בהעלאת הערך העצמי ותחושת היכולת, ורכישת מיומנויות להתמודדות עם קשיים ספיציפיים (הפרעות קשב וריכוז, מיומנויות חברתיות).
ביבליוגרפיה
Learning as an empowerment process in breast cancer self-help groups, Stang, Ingun; Mittelmark, Maurice B., Journal of Clinical Nursing. Vol 18(14), Jul 2009, 2049-2057.
What Is Self-Empowerment? Michael Shernoff, People With AIDS Newsline, January/February, 1992, Issue 73.