תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Buddhist Psychotherapy - פסיכותרפיה בודהיסטית

פסיכותרפיה בודהיסטית הנה ביטוי שמתאר סוגי פסיכותרפיה המשלבים אלמנטים מדת הבודהיזם עם גישות טיפוליות "מערביות". פסיכותרפיה בודהיסטית מתבססת על עקרונות בודהיסטים, לפיהם המצוקה של הפרט נובעת מהקושי שלו להיות נוכח בחוויה של הרגע, ומהמשקל שהוא מייחס למחשבות ורגשות שלו, כאשר אחד הכלים המרכזיים שהטיפול משתמש בו בכדי להקל על המצוקה, הנו מדיטציה. כיום, פסיכולוגים הדוגלים במגוון גישות טיפוליות שונות, מיישמים עקרונות של פסיכותרפיה בודהיסטית במסגרת הטיפולים שלהם.

פסיכותרפיה בודהיסטית – הנחות לגבי מצוקת האדם

לפי פסיכותרפיה בודהיסטית, האדם מגיב לחוויות במציאות באמצעות רגשות שונים, אשר מתורגמים למחשבות. כחלק מכך, אדם אשר נמצא במצוקה, סובל מרגש שלילי אשר הוביל למחשבות שליליות. תיאוריה זו דומה לתיאוריה שבבסיס פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, רק באופן מהופך, שכן לפי פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, מחשבה היא שמייצרת תגובה רגשית, ולא להפך. פסיכותרפיה בודהיסטית מתמקדת הן בשינוי המחשבות השליליות, והן בהתעלות מעל מחשבות ורגשות באשר הם, שכן אלו נתפסים בתור מגבלות המטשטשות את החוויה האנושית.

פסיכותרפיה בודהיסטית – כלים ועקרונות מרכזיים

פסיכותרפיה בודהיסטית מכוונת להביא להקלה במצוקה, הן על ידי התמקדות בחשיבה השלילית, באמצעות שיחה, והן על ידי מדיטציה, שמטרתה להתעלות מעל הרגש והחשיבה כאחד. ההתמקדות בחשיבה השלילית במסגרת פסיכותרפיה בודהיסטית, כוללת אלמנטים המשותפים לפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, שכן בשני המקרים מכוונים להקל על מצוקה רגשית באמצעות שינוי דפוסי חשיבה מעוותים. כמו כן, פסיכותרפיה בודהיסטית מאמינה כי אחת התובנות העמוקות והמשמעותיות ביותר בחוויה האנושית האוניברסלית, היא כי המציאות היא ארעית, מלאת סבל, ונעדרת עצמי. חיבור לתובנה זו, מתאפשר רק כאשר האדם מסוגל להתעלות מעל רגשותיו ומחשבותיו, וכחלק מכך משתחרר מתחושת המצוקה שאלה מסבות לו. הכלי המרכזי בדרך לתובנה זו הנו מדיטציה, שעוזרת לאדם להתרחק ממחשבות ורגשות, ע"י חיבור ל"כאן ועכשיו".

פסיכותרפיה בודהיסטית – האופן בו נתפס מנגנון החשיבה

כאמור, פסיכותרפיה בודהיסטית מתמקדת באופן בו הקוגניציה, כלומר החשיבה של האדם, מסבה לפרט מצוקה, ושואפת לסייע לאדם להתעלות מעליה ומעל הרגש. פסיכותרפיה בודהיסטית עוזרת לפרט להשתחרר מכבלי הקוגניציה באמצעות שימוש במספר עקרונות. ראשית, לפי פסיכותרפיה בודהיסטית, הקוגניציה אינה אמיתית כשלעצמה. היא תמיד צבועה ברגשות ובאמונות שלנו, ולכן ניתן להטיל בה ספק. שנית, הקוגניציה היא בלתי נמנעת וארעית - מדובר בפעילות מוחית שאין לנו דרך לנטרל לחלוטין, וגם לא לשלוט בה. עלינו לקבל אותה, גם אם היא לא נעימה, ולקבל את היותה משתנה וברת חלוף. כמו כן, לפי פסיכותרפיה בודהיסטית, אין לנסות להתעלם מהקוגניציה באופן מוחלט, שכן באפשרותה גם לסייע לנו. כחלק מכך ביכולתה לאותת לנו על צורך בשינויים באורח חיינו.


ביבליוגרפיה

A metacognitive therapy for anxiety disorders: Buddhist psychology applied. Toneatto, Tony. Cognitive and Behavioral Practice, Vol 9(1), 2002, 72-78

The use of Buddhist mindfulness meditation in psychotherapy: A case report from Sri Lanka. de Zoysa, Transcultural Psychiatry, Vol 48(5), Nov 2011, 675-683

תחומי מומחיות:
פסיכותרפיה בודהיסטית

אנשי מקצוע בתחום

פסיכותרפיה בודהיסטית