פסיכותרפיה ממוקדת באדם הינה שיטה טיפולית אותה הגה הפסיכולוג והתיאורטיקן קארל רוג'רס. רוג'רס האמין שכל היצורים החיים, וביניהם בני האדם, שואפים לבריאות ולהגשמה עצמית. יחד עם זאת, בגלל שבמהלך החיים רובנו למדנו שכדי לקבל הערכה חיובית עלינו להתאים את עצמנו לציפיותיהם של ההורים ושל הסביבה, פיתחנו עצמי אידיאלי, שאינו תואם את החוויה הפנימית שלנו, אלא מבוסס על ערכים חיצוניים.
לפיכך, תפקידו של המטפל בפסיכותרפיה הממוקדת באדם הינה להחזיר את האדם לעצמו, ללמד אותו להכיר את הרגשות, את הרצונות ואת השאיפות שלו עצמו ולהבין כי כל אלו הינם לגיטימיים וחיוביים. על מנת לעשות זאת, על המטפל להיות כן ואמיתי ולא להסתתר מאחורי הגנות של עליונות ומקצועיות. הוא צריך להאזין לדבריו של המטופל באמפטיה, כלומר, לנסות להיכנס לנעליו של המטופל כדי להבין בצורה הטובה ביותר את רגשותיו. לבסוף, באמצעות גישה נטולת ביקורת או שיפוטיות, יכול המטפל להעניק למטופל את החוויה החשובה של הערכה חיובית שאינה מותנית ברגשותיו, במחשבותיו או בהתנהגותו.
ביבליוגרפיה
ביטמן, א. ואחרים (1992). אישיות: תיאוריה ומחקר. תל-אביב: האוניברסיטה הפתוחה.
Rogers, C. R. (1951). Client-Centered Therapy: Its Current Practice, Implications, and Theory. Boston, Mass.: Houghton Mifflin Co.