תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Binge Eating Treatment - טיפול באכילה כפייתית

הפרעת אכילה כפייתית מאופיינת בהתקפי זלילה בלתי נשלטים, המלווים בתחושות של גועל, חרדה ובושה, ומרבית הסובלים ממנה נזקקים לסיוע נפשי. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על דרכי הטיפול באכילה כפייתית.

הפרעת אכילה כפייתית היא הפרעת אכילה המתאפיינת בהתקפי זלילה בלתי נשלטים, לצד תחושות מצוקה קשות. לרוב, הסובלים מההפרעה מדווחים על התקפי אכילה המתרחשים בסתר, במהלכם נצרכת כמון מזון גדולה במיוחד, או אכילת מזונות או שילובים חריגים (למשל, מאכלים קפואים או שילוב בין טעמים). לצד זאת, התקפי הזלילה מלווים בתחושות חוסר שליטה, לצד תחושות גועל, חרדה ובושה. הפרעת אכילה כפייתית היא הפרעת האכילה השכיחה ביותר ופעמים רבות היא מלווה בהפרעות נפשיות אחרות. לכן, הטיפול בה הוא משמעותי ביותר.

כיצד ניתן לטפל באכילה כפייתית?

אחד המאפיינים הבולטים של דפוס האכילה הכפייתית הוא חווית חוסר השליטה ועל כן, טיפול באכילה כפייתית כולל פעמים רבות הקניית מיומנויות ואסטרטגיות שונות לשליטה בהתקפים. בנוסף, טיפול באכילה כפייתית נוטה להתמקד בזיהוי גורמי העומק והטריגרים המיידיים המובילים להתקף זלילה. כלומר, להתבונן במאפיינים העמוקים הנוגעים לדפוסי הילדות של המטופל, לצד ניטור וזיהוי תחושות או מצבים בהם ההתקפים נוטים להתגבר. כך, ניתן יהיה למנוע את ההתקפים על ידי התייחסות לרגש שעולה לפני הופעתם. לבסוף, כיוון שפעמים רבות ההפרעה מתפתחת על רקע קשיים רגשיים וחברתיים, הטיפול בהפרעה נוגע לרוב לתחומים נוספים בחיי המטופל.

גישות הטיפול העיקריות עבור הפרעת אכילה כפייתית הן:

1. גישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) – שיטת הטיפול אשר נמצאה כיעילה ביותר להפרעת אכילה כפייתית. טיפול על פי גישה זו מתמקד בשינוי דפוסי ההתנהגות והחשיבה אשר מובילים להתקפי הזלילה. זאת, על ידי זיהוי הטריגרים להתקפי האכילה, שיפור הדימוי הגופני וההערכה העצמית וכן הקניית אסטרטגיות שליטה והרגעה עצמית.

2. גישה דיאלקטית התנהגותית (DBT) – טיפול המבוסס על השגת שליטה במיומנויות מרכזיות אשר מסייעות להגברת השליטה העצמית. מיומנויות אלו נוגעות להגברת היכולת למודעות העצמית, רכישת מיומנויות וויסות מצב הרוח, הקניית אסטרטגיות להתמודדות עם תסכולים ושיפור היכולות הבין אישיות. מחקרים בתחום מצאו כי שיפור במיומנויות אלו מאפשר שליטה טובה יותר גם בהתקפי האכילה.

3. גישה דינאמית – טיפול באכילה כפייתית על פי גישה זו מתמקד בגורמי העומק להתפתחות דפוסי האכילה הבעייתיים, הנוגעים לחוסר שליטה ואכילה רגשית. הטיפול מכוון להתמודדות והגברת יכולת השליטה בהתקפי האכילה באמצעות עיבוד הרגשות הנלווים להפרעה ותובנות לגבי ההקשר הבין אישי של ההפרעה.


מקורות

Hilbert, A., Petroff, D., Herpertz, S., Pietrowsky, R., Tuschen-Caffier, B., Vocks, S., & Schmidt, R. (2019). Meta-analysis of the efficacy of psychological and medical treatments for binge-eating disorder. Journal of consulting and clinical psychology, 87(1), 91

https://www.psychologytoday.com/us/conditions/binge-eating-disorder-compulsive-overeating

אנשי מקצוע בתחום

הפרעות אכילה