פרויד זיגמונד הנחשב לאביה של הגישה הפסיכולוגית המכונה פסיכואנליזה שינה באופן דרמטי את האופן בו נהוג היה לתפוס חלומות עד לתקופתו. בעוד שבעבר חלומות נחשבו לבעלי כוחות נבואיים, פרויד הציע לראות בחלומות תופעה מנטלית אשר מייצרת את "דרך המלך" אל אזור המכונה לא מודע או תת מודע, זאת מאחר והחלום, על פי תפיסתו של פרויד, אינו נתון לשליטתנו המודעת ועל כן מבטא איזורים, נושאים וקונפליקטים בלתי מודעים אשר אינם נגישים עבורנו בעירות. בהמשך לכך, כיום גישות טיפוליות שונות, כגון טיפול פסיכודינמי או פסיכואנליזה יונגיאנית רואות בחלומות כלי מרכזי לביטויה של הנפש.
תפיסתו המהפכנית של פרויד מבוססת על ההנחה שבמהלך השינה מנגנוני הגנה רבים רפויים ונשלטים פחות, אך קיומם של חלומות צלולים מאתגר במידה מסוימת תפיסה זו.
מהם חלומות צלולים?
חלומות צלולים הם חלומות שבמהלכם החולם מודע לכך שהוא חולם. זאת, לעומת חלומות "רגילים" אשר מאופיינים בחוויה של אמיתיות גם כאשר ההתרחשות בהם יוצאת דופן. במצב של חלומות צלולים קיימת מודעות לכך ש"זה רק חלום" ובהתאם, חלק מהאנשים מסוגלים לשלוט במאורעות החלום, בהתנהגותן של הדמויות בחלום ובפעילות שלהם עצמם כדמויות בחלום. לא ברור מדוע מתקיימים חלומות צלולים, אך מחקרים מצביעים על כך שחלומות צלולים הם נדירים יחסית, אם כי חלק גדול מהאנשים יחלמו לפחות פעם אחת במהלך חייהם חלום צלול. כמו כן, קיימת סברה כי ילדים חולמים יותר חלומות צלולים, ומחקר שנערך ב-2010 מצביע על כך שאחוז גבוה יותר מחלומותיהם של ספורטאים מבוסס על חלומות צלולים ביחס לאוכלוסיה.
איך לייצר חלומות צלולים?
האפשרות לשלוט בהתרחשות בחלום מסקרנת ומושכת אנשים רבים ובהתאם פותחה טכניקה המגבירה את הסיכוי לחלום חלומות צלולים. טכניקה זו מבוססת על שני אלמנטים:
התמקדות בחלומות: גם אם לא חלמתם חלומות צלולים, הגבירו את תשומת ליבכם לחלומותיכם: כתבו יומן חלומות, נסו לזכור ולספר את חלומותיכם.
חדדו את ההבחנה בין חלום למציאות: חלומות צלולים מבוססים על מודעות לכך שמדובר בחלימה ולכן, שאלו את עצמכם במהלך היום האם אתם חולמים או ישנים. חזרה על שאלה זו בעירות מגבירה את הסיכוי שתשאלו את עצמכם האם אתם ערים גם בחלום, וכך תגדילו את הסיכוי לכך שתהפכו מודעים להיותכם שקועים בחלום.
האם כדאי או מוכן ליצור חלומות צלולים?
מעבדות שבחנו את השפעתם של חלומות צלולים לא מצאו כל עדות לנזק שגורמת חלימה צלולה ואף להיפך: מחקר שבחן את השפעותיו של "אימון" במסגרת חלומות צלולים מצא כי ביצועיהם של ספורטאים שהתאמנו במסגרת חלומות צלולים שחלמו השתפרו במידה מסוימת. יחד עם זאת, אנשים המיומנים בייצור חלומות עלולים עלולים "לשלם" על יכולת זו בירידה בספונטניות והאותנטיות של חלומותיהם- וכך להחמיץ את "דרך המלך" הייחודית אל הלא מודע שזיהה פרויד...