פסיכולוג / פסיכולוגית הנם אנשי מקצוע אשר מתמחים בטיפול ו/או מחקר באחד מתחומי הפסיכולוגיה כפסיכולוגיה תעסוקתית, קלינית, התפתחותית, חינוכית ועוד.. מחפש טיפול לחרדות, דיכאון, בעיות התנהגות של הילד, משבר אישי או זוגי? אם כן, סביר להניח שאתה מחפש פסיכולוג או פסיכולוגית קליניים המתמחים בסיוע בהתמודדות עם קשיים רגשיים שונים. אך מה לגבי התלבטויות בתחום הקריירה, צורך בייעוץ לגבי השתלבותו של הילד בבית הספר או עיכוב התפתחותי של תינוק? בתחומים אלו ואחרים ניתן להתייעץ עם פסיכולוג או פסיכולוגית בעלי התמחויות שונות.
פסיכולוג / פסיכולוגית - תחומי התמחות
פסיכולוג או פסיכולוגית לרוב בעלי בעל תואר שני לפחות בפסיכולוגיה כאשר לימודיהם והתמחותם התמקדו באחד מן התחומים הבאים ותפקידו קשור לתחומים אלו בהתאם:
פסיכולוגיה קלינית: התחום בפסיכולוגיה העוסק באבחון וטיפול בקשיים והפרעות בתחום הקליני הנפשי, הרגשי וההתנהגותי. לרשימת פסיכולוגים קליניים.
פסיכולוגיה התפתחותית: התחום בפסיכולוגיה העוסק בחקר התפתחות האדם לאורך חייו ובאבחון וטיפול בהפרעות התפתחותיות. לרשימת פסיכולוגים התפתחותיים.
פסיכולוגיה חינוכית: התחום בפסיכולוגיה המתמקד בהתפתחות הילד, סביבתו, משפחתו וקהילתו תוך התמקדות בהשתלבותו במערכת החינוכית והתאמת המערכת לצרכיו הייחודיים. תחום הפסיכולוגיה החינוכית פונה לילדים, הוריהם ואנשי חינוך ושם דגש רב על האינטראקציה ביניהם. לרשימת פסיכולוגים חינוכיים.
פסיכולוגיה חברתית: התחום בפסיכולוגיה העוסק בחקר יחסי הגומלין בין הפרט לחברה, התנהגות קבוצתית, מנהיגות, נורמות חברתיות והתנהגויות הסוטות מהן, השתלבות הפרט במערכות חברתיות שונות ועוד.
פסיכולוגיה ארגונית/תעסוקתית: התחום בפסיכולוגיה המתמקד באפיון התנהגויות ותהליכים ארגוניים, הגדרת תפקידים, אבחון והכוון מקצועי וניהול משאבי אנוש. כמו כן, פסיכולוג תעסוקתי מציע סיוע בהכוונת, בחירת וניהול הקריירה האישית. לרשימת פסיכולוגים תעסוקתיים.
פסיכוביולוגיה: התחום בפסיכולוגיה העוסק ביחסי הגומלין בין הגוף להתנהגות, הרגש והמוטיבציה האנושית. התחום משלב ידע בתחום מדעי החיים וידע פסיכולוגי המאפשרים להסביר התנהגויות אנושיות שונות.
פסיכולוג / פסיכולוגית - הכשרה בתחום
כל אדם אשר סיים את לימודי התואר השני בפסיכולוגיה הוא פסיכולוג, אך פסיכולוג או פסיכולוגית מומחים סיימו לימודי תואר שני לפחות, ואת חובות ההתמחותם בתחומם (כשנתיים-ארבע שנים בהן הוא עוסק בתחומו תחת פיקוח פסיכולוגים בכירים) וכמו כן עמדו בבחינת ההתמחות. פסיכולוג או פסיכולוגית אשר סיימו את לימודיהם אך עדיין לא השלימו את חובות ההתמחות או את מבחן ההתמחות הם מתמחים בפסיכולוגיה. את ההכשרה של פסיכולוג או פסיכולוגית ניתן לאתר בפנקס הפסיכולוגים שמפרסם משרד הבריאות.
פסיכולוג / פסיכולוגית - סוגי מטפלים
בהתאם לכך קיימים פסיכולוגים בעלי רקע הכשרתי שונה, למשל:
פסיכולוג קליני: בוגר תואר שני בפסיכולוגיה קלינית. מומחה באבחון של הפרעות ומצוקות נפשיות, על פי מערכות האבחון המקובלות, ובטיפול בהפרעות השונות.
פסיכולוג התפתחותי: פסיכולוג אשר סיים תואר שני לפחות בפסיכולוגיה התפתחותית. פסיכולוג ההתפתחותי מתמקצע באבחון, ייעוץ ובטיפול בכל הקשור להתפתחות הילד ולתמיכה והכוונה של הוריו, בייחוד במקרים בהם ישנם עיכוב או לקות התפתחותיים.
פסיכולוג חינוכי: בוגר תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית. עוסק ברווחה הנפשית של ילדים במערכת החינוך. מתמקצע באבחון פסיכולוגי, התפתחותי ודידקטי, לצד טיפולים אישיים וקבוצתיים בילדים, הדרכות הורים וליווי צוותים חינוכיים.
פסיכולוג חברתי: בוגר תואר שני בפסיכולוגי חברתית. חוקר את האופן בו אנשים חושבים ומרגישים, ביחס לאנשים אחרים. הכשרה בפסיכולוגיה חברתית הנה בעיקרה מחקרית.
פסיכולוג תעסוקתי/ארגוני: בוגר תואר שני בפסיכולוגיה עם התמחות תעסוקתית/ארגונית. מתרכז ביחסי הגומלין בין הפרט למערכת התעסוקתית שבה הוא משתלב.
פסיכולוג שיקומי: בוגר תואר שני בפסיכולוגיה ארגונית. מתמחה באבחון, ייעוץ וטיפול במקרים של מגבלות אשר נובעות מעקבות אירועים רפואיים, טראומות, בעיות נפשיות ועוד.