יציאה של בן משפחה מהארון עשויה להיות תהליך מורכב ומאתגר עבור משפחות רבות. לעיתים קרובות תחושות קשות מלוות את המשפחה לאורך זמן, פוגעות בקשר ויוצרות ריחוק בין בני המשפחה.
״מחוץ לארון בתוך המשפחה״ הוא פרויקט שהוקם בשנת 2008 על מנת לעזור למשפחות שחוות קשיים בעקבות יציאה מהארון, הפוגעים באיכות היחסים בין בני המשפחה. מטרת הפרויקט הינה להמשיך לפתח ולבחון מודל טיפולי ממוקד קשר עבור מבוגרים מהקהילה הלהט"בית והוריהם.
טיפול ממוקד קשר הינו טיפול אשר עוצב במיוחד על מנת לעזור ללהט"בים והוריהם לאחות קרעים במערכת היחסים שנוצרו סביב הקושי של ההורים בקבלת הזהות המינית ו\או המגדרית של ילדם. הטיפול נשען על עקרונות טיפול משפחתי מבוסס התקשרות (ABFT), טיפול מבוסס רגש (EFT), תיאוריית ההתקשרות ומחקרים עכשוויים בשדה הפסיכולוגיה.
גם בבגרות, אנו כמהים לתחושת קרבה ושייכות למשפחתנו לצד צמיחה אישית ועצמאות. מטרת הטיפול לעזור לבני המשפחה לחלוק את רגשותיהם, משאלותיהם וצרכיהם תוך כבוד הדדי, ולעבוד בשיתוף פעולה על מנת לבנות מערכת יחסים אוהבת, פתוחה, בטוחה ומספקת יותר.
הפרויקט הינו חלק מתוכנית המחקר של פרופ' גארי דיימונד. פרופ' דיימונד הינו פסיכולוג קליני, מטפל משפחתי, חוקר פסיכותרפיה וחבר סגל בכיר באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. במהלך השנים הצטרפו לתוכנית ד"ר מאיה שפיגל, רותם בורוכוביץ'- זמיר, ענבל גת ואופיר ניר- גוטליב, שתרמו גם הן לפיתוחו של המודל ולמחקר על יעילותו ומנגנון פעולתו.
במסגרת הפרויקט משפחות מקבלות 20 מפגשים של טיפול ממוקד קשר ללא עלות. במהלך הטיפול המטפל נפגש לבד עם ההורים, לבד עם המבוגר הלהט״בי וכן מתקיימות פגישות משותפות של כל בני המשפחה.
כל המטפלים בפרויקט הינם פסיכולוגים או עובדים סוציאליים שהוכשרו במיוחד בסוג טיפול זה. בנוסף, על מנת שנוכל להבין בצורה טובה יותר כיצד הטיפול פועל, מה גורם לו לעבוד וכיצד ניתן לשפר אותו, המשתתפים מתבקשים למלא שאלונים ולהתראיין לפני, במהלך ואחרי סוף הטיפול. עד כה מעל 20 משפחות השתתפו בפרויקט. מניסיונינו עד כה, נראה שכל משפחה מגיבה לטיפול בדרכה היחודית. עם זאת, ניכר כי הטיפול עזר לרוב המשפחות להתקרב זה לזה, לדבר בפתיחות רבה יותר והביא להקלה בקושי האישי והבן אישי שחוו.
צוות הפרוייקט