אימון אישי הוא תחום ייעוצי המכוון לקידום מטרותיהם של אנשים בריאים ומתפקדים המעוניינים לשפר את תפקודם והישגיהם בהיבטי חיים שונים. בכתבה זו נציע מתי מומלץ לפנות אל מאמן אישי, נציג את מסגרת האימון אצל מאמן אישי, ונתאר מתי מומלץ לפנות אל מאמן ומתי אל פסיכולוג.
בישראל, תחום האימון האישי והרשות לעסוק בו אינם נמצאים תחת פיקוח וחקיקה ועל כן כל אדם רשאי לכנות את עצמו מאמן ולהציע שירותי אימון אישי. עם זאת, אדם המכנה את עצמו מאמן הוא בדרך כלל אדם אשר עבר הכשרה פורמלית בתחום, אשר כוללת לימודים תיאורטיים ומעשיים. מאמן עשוי להיות בעל ידע וניסיון עשירים בתחום האימון בו הוא מציע שירותים (למשל, תזונאית ומאמנת כושר אשר עברה הכשרה בתחום האימון ומציעה שירותי אימון לאורח חיים בריא, או אשת עסקים מנוסה אשר מציעה שירותי אימון עסקי). לחלופין, מאמן עשוי להיות בעל הכשרה בתחומי הייעוץ, החינוך או הטיפול. בהקשר זה, חשוב להדגיש כי בדרך כלל מאמן אינו איש מקצוע בעל הכשרה טיפולית ועל כן אין באפשרותו להציע מענה מעמיק ומספק למצבי חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, טראומה, התמכרויות, הפרעות התנהגות וכן הלאה- במצבים אלו מומלץ לפנות אל פסיכולוג קליני, פסיכיאטר או פסיכותרפיסט.
אימון אישי הוא תחום אשר ממוקד בטווח הבריא של ההתנהגות האנושית ומציע מענה לאנשים בריאים נפשית אשר תפקודם תקין. בהתאם, הפנייה אל מאמן מומלצת לאנשים אשר אינם מתמודדים עם קשיים רגשיים או התנהגותיים משמעותיים, אלא חשים כי אינם ממצים את הפוטנציאל שלהם ומעוניינים לשפר את הישגיהם בהיבט חיים ספציפי.
אימון עסקי או אימון קריירה: מאמן המציע שירותי אימון עסקי או אימון קריירה מתאים לאנשים אשר חשים קושי בהיבט ספציפי של ניהול הקריירה שלהם, או מעוניינים להרחיב את תפקודם בתחום הקרייריסטי/עסקי. כך, לדוגמה, אנשים רבים פונים אל מאמן כאשר הם מעוניינים לפתוח/להרחיב עסק עצמאי, לשפר את יכולותיהם הניהוליות, לשפר את ביצועיהם בראיונות עבודה וכן הלאה.
אימון לאורח חיים בריא: מאמן לאורח חיים בריא הוא מאמן אשר מלווה את המתאמן בתהליך של ביסוס אורח חיים בריא ונכון יותר מבחינת שמירה על משקל, הקפדה על פעילות גופנית, ניהול זמן נכון וכן הלאה.
אימון לבעלי הפרעות קשב וריכוז: מאמן אינו איש מקצוע המוסמך לאבחן ולטפל בהפרעות קשב וריכוז, אך לאחר שהפרעת הקשב אובחנה וטופלה אצל איש מקצוע מתאים (פסיכיאטר, נוירולוג)- מאמן המתמחה בתחום של הפרעות קשב וריכוז יוכל לסייע בהתמודדות עם הקשיים הנלווים להפרעה כמו קשיי התארגנות, הרגלי עבודה/למידה לקויים, קושי בשימור מוטיבציה לאורח זמן, אימפולסיביות וכן הלאה.
אימון אישי: אנשים רבים פונים אל מאמן על רקע קושי במימוש הפוטנציאל האישי או מימוש החלום האישי. כך, למשל, אנשים עשויים להיעזר בשירותיו של מאמן כדי להתמודד עם קשיים בניהול זמן ודחיינות לימודית, קושי במציאת זוגיות, קושי בהקצאת משאבים להיבט חיים החשוב לאדם (למשל, קושי באיזון בין הורות ועבודה לבין עיסוק באמנות) וכן הלאה.
מאמן אישי יצא תמיד מהנחה כי המתאמן הוא בעל הידע, הכוחות והמשאבים להשגת מטרותיו והגשמת חלומותיו, וכי הוא זקוק למאמן כמלווה של תהליך הגדרת המטרות האישיות והדרך להשגתן. בהתאם, אימון אצל מאמן אישי יפתח תמיד בזיהוי והגדרת מטרותיו של המתאמן באופן ברור. לאחר שמוגדרת מטרה מרכזית, המאמן יסייע למתאמן לפרוט את המטרות לתתי יעדים קונקרטיים ומוגדרים ויבנה איתו תכנית פעולה ריאלית להשגתן. חלק מתפקידו של מאמן בשלב זה הוא לסייע למתאמן לזהות מכשולים וגורמים מעכבים אשר עשויים להקשות על תהליך השגת היעדים ולהיערך אליהם. היערכות זו עשויה להיות היערכות מנטלית ("איך תרגיש במידה ובת זוגך תתנגד לצמצום המשרה הקבועה לטובת הכנת הקרקע לפתיחת עסק עצמאי?"), או לכלול אימון, תרגול וסימולציות המכוונות לשיפור התפקוד (למשל, תרגול הצגה עצמית בריאיון עבודה). במקרים מסוימים, התהליך האימוני יבהיר כי יש צורך בפנייה אל אנשי מקצוע נוספים (דיאטנית, פסיכולוג, יועץ עסקי וכן הלאה). לאחר בנייתה של תכנית פעולה ברורה, הכוללת גם לוחות זמנים מוגדרים, המתאמן יוכל להתחיל לפעול למימוש היעדים שנבחרו כאשר המאמן מלווה אותו ומסייע לו לעמוד בלוחות הזמנים, להתמודד עם מכשולים וקשיים פנימיים וחיצוניים המתגלים בתהליך ולהגדיר יעדים חדשים במידת הצורך. באופן אידיאלי, האימון אצל מאמן אישי מסתיים כאשר המתאמן משיג את מטרתו ו/או מרגיש שרכש כלים יעילים דיים להמשך מימוש התכנית בכוחות עצמו.