פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית הוא פסיכולוג אשר סיים לימודי תואר שני המקנים לו את תואר הפסיכולוג, ומצוי בתהליך ההכשרה המקצועית בתחום של פסיכולוגיה קלינית. פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית מצוי בעיצומו של תהליך ההכשרה לעסוק בתחום של פסיכולוגיה קלינית, אך טרם סיים את ארבעת שנות ההתמחות הקלינית הנדרשות, וטרם עמד בבחינת ההתמחות החותמת את תהליך ההכשרה. לאחר סיום שנות ההתמחות ולאחר שיעבור את בחינת ההתמחות, יוכר על ידי משרד הבריאות כבעל הסמכה בפסיכולוגיה קלינית הרשאי לכנות את עצמו פסיכולוג קליני.
על אף שטרם סיים את הכשרתו המקצועית ואת תהליך ההסמכה הדרוש, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית נמצא בתהליך אינטנסיבי של הכשרה ועל כן רשאי להציע שירותים אבחוניים וטיפוליים כל עוד הוא מלווה בהדרכה מקצועית. בין השירותים אותם ניתן לקבל אצל פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית כלולים:
טיפול פסיכולוגי: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית רשאי להציע שירותי טיפול פסיכולוגי לילדים, מתבגרים ומבוגרים, תוך שימוש במגוון שיטות ומתודות טיפוליות. טיפול פסיכולוגי אצל פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית יכול לסייע בהתמודדות עם מגוון קשיים רגשיים, התנהגותיים ובין אישיים שביניהם דיכאון, חרדה, התמכרויות, הפרעות אכילה, הפרעות פסיכוטיות (סכיזופרניה, למשל), התפרצויות זעם, דימוי עצמי נמוך, תחושות תקיעות וחוסר סיפוק, קושי במציאת ושימור זוגיות, קשיי השתלבות במקום העבודה וכן הלאה.
אבחון פסיכודיאגנוסטי: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית עשוי להציע שירותי אבחון פסיכודיאגנוסטי – אבחון אשר מכוון להשגת תמונה מעמיקה של עולמו הפנימי של המאובחן על יכולותיו הקוגניטיביות, כוחותיו, מאפייניו ותכונותיו האישיותיים, דפוסי היחסים הבין אישיים שלו, מנגנוני ההגנה בהם הוא משתמש, דימויו העצמי ועוד. זאת, באמצעות שימוש בסוללת מבחנים הכוללת מטלות קוגניטיביות לצד מבחנים פסיכולוגיים השלכתיים המכוונים לחשיפת עולמו הפנימי של המטופל. במרבית המקרים, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית יערוך אבחון פסיכודיאגנוסטי באחד מהמצבים הבאים:
אבחון קשיים רגשיים בילדות: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית עשויה לערוך אבחון פסיכודיאגנוסטי לילדים אשר מפגינים קשיים רגשיים, התנהגותיים, חברתיים או לימודיים, במטרה לזהות האם קשיים אלו נגרמים עקב קושי רגשי ולהתאים לילד את התכנית הטיפולית המתאימה לצרכיו.
כניסה לתהליך הטיפולי: מוסדות, מרפאות ומכונים טיפוליים עורכים לחלק מהפונים אליהם אבחונים פסיכודיאגנוסטיים במטרה לקבל תמונה ברורה ככל האפשר של אבחנת המטופל ושל מצבו הרגשי, ולהתאים לו את שיטת ההתערבות הטיפולית המתאימה ביותר מבין ההתערבויות המוצעות במוסד הטיפולי (למשל, פסיכותרפיה, טיפול קבוצתי ו/או ייעוץ פסיכיאטרי). במקרים מסוימים עולים קשיים בקביעת אבחנתו של המטופל ו/או בבחירת תכנית הטיפול המתאימה לו גם לאחר התחלת התהליך הטיפולי, ובמצבים אלו פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית יוכל להציע אבחון אשר יעמיק את הבנת המטופל וצרכיו הטיפוליים.
הדרכת הורים: פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית עשוי להציע שירותי הדרכת הורים, בדך כלל במקביל לטיפול הפסיכולוגי בילד או המתבגר עצמו. במסגרת הדרכת הורים, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית יכול לסייע להורים להבין באופן מעמיק את קשייו של ילדם ואת עולמו הפנימי, לבסס עמדה הורית המאזנת בין תמיכה בילד לבין "דחיפה" שלו לתפקוד והתקדמות, ולרכוש כלים להתמודדות עם אתגרים הוריים שונים (הצבת גבולות, התמודדות עם פערים בעמדות ההוריות, והתמודדות עם סוגיות הנוגעות ליחסי אחים, קשיים חברתיים של הילד וכן הלאה).
לסיכום, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית רשאי להציע שירותים אבחוניים, הדרכתיים וטיפוליים הזהים לשירותים המוצעים על ידי פסיכולוג קליני מוסמך. פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה קלינית אמנם לא יהיה, בדרך כלל, בעל ניסיון רב שנים, אך הסמכתו, תהליך ההכשרה בו הוא מצוי וההדרכה המקצועית המלווה אותו מאפשרים לו להציע טיפול נפשי ראוי.