תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

הנחיית קבוצות

קבוצות ממלאות חלק משמעותי בחיינו: אנחנו מהווים חלק ממשפחה, ממלאים תפקיד בקבוצה במקום העבודה אליו אנו משתייכים ופעמים רבות מהווים חלק מקבוצות חברתיות נוספות. הקבוצות שאנו מהווים חלק מהן לא רק משפיעות על חיינו, אלא מהוות גם גופים חזקים המניעים תהליכים משמעותיים בחיינו, בין אם מדובר בקבוצה המשפחתית הפועלת כתא מאוחד ובין אם מדובר בקבוצת הקולגות במקום העבודה הפועלת בשיתוף כדי להניע תהליכים שונים. בהתאם לכוחה וייחודיותה של הקבוצה, התפתחו כבר בשנות ה-60' מודלים של טיפול קבוצתי וגם כיום אנשי מקצוע רבים מתחומים שונים עוסקים בתחום של הנחיית קבוצות בהקשרים שונים.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום הנחיית קבוצות

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום הנחיית קבוצות

הנחיית קבוצות
מה עובר לעובדים שלך בראש? הערכת יתר של תרומת העובד לקבוצה
הנחיית קבוצות
איך תוכלו לשפר את האווירה במשרד?
איך תוכלו לשפר את האווירה במשרד?
הנחיית קבוצות
רוצים להרגיש קרובים ומחוברים? כדאי לכם לבכות ביחד
רוצים להרגיש קרובים ומחוברים? כדאי לכם לבכות ביחד

לימודיהם והכשרתם של אנשי מקצוע העוסקים בתחום של הנחיית קבוצות מקנה להם הכרות מעמיקה עם תהליכים אופייניים בקבוצות שביניהם שלבים בהתהוות הקבוצה, סוגי קבוצות ומטרות קבוצתיות, תפקידים אישיים בקבוצה, דפוסי תקשורת קבוצתיים, מקום המנחה בקבוצה והתנהלות הקבוצה ככלל וחברי הקבוצה בפרט מולו, התנגדויות קבוצתיות, התמודדות עם סיום התהליך הקבוצתי וכן הלאה. כמו כן, ההכשרה בתחום של הנחיית קבוצות מקנה לעוסקים בה מיומנויות הנחייה המאפשרות למנחה לזהות דינמיקות קבוצתיות ולהתייחס באופן אפקטיבי ומקדם הן לתהליכים הקבוצתיים והן לתהליכים האישיים שעובר כל אחד מחברי הקבוצה כחלק ממנה. מיומנויות הנחייה אלו מאפשרות לעוסקים בתחום של הנחיית קבוצות ליצור מסגרת אשר תאפשר למשתתפים בה, כפרטים וכקבוצה), להרחיב את מודעותם העצמית, להניע שינויים פנימיים ולשנות דפוסים רגשיים, התנהגותיים ובין אישיים בלתי אפקטיביים. הנחיית קבוצות היא תחום מגוון ביותר אשר יכול לסייע סביב תחומים ומטרות שונות.

הנחיית קבוצות טיפוליות

הנחיית קבוצות טיפוליות היא תחום בו עוסקים אנשי מקצוע אשר הכשרתם מבוססת הן על תחום הפסיכותרפיה והן על הכשרה ספציפית בתחום של הנחיית קבוצות. הנחיית קבוצות טיפוליות, או טיפול קבוצתי, הוא תחום טיפולי היוצא מהנחה שהקבוצה מאפשרת לפרט ללמוד על עצמו ולהשיג שינוי נפשי משמעותי מתוך ההתנסות הקבוצתית המאפשרת לו לבחון היבטים כתפקיד הקבוצתי אליו הוא נכנס, איכות הקשרים הבין אישיים שהוא יוצר והתמודדות עם מגוון נושאים שביניהם תחרות, התמודדות עם סמכות, התמודדות עם תוקפנות וכן הלאה.

הנחיית קבוצות תמיכה

הנחיית קבוצות תמיכה היא שם כולל למגוון סוגי קבוצות אשר מטרתן לסייע לאנשים המתמודדים עם קשיים על רקע דומה. דוגמאות לקבוצות מסוג זה יכולה להיות קבוצה לחולי סרטן ו/או בני משפחותיהם, קבוצת תמיכה למכורים, קבוצת תמיכה לאנשים המתמודדים עם חרדה חברתית וכן הלאה. הנחיית קבוצות תמיכה תתבצע בחלק מהמקרים על ידי אנשי מקצוע בעלי רקע טיפולי ובמקרים אחרים על ידי אנשים שאינם אנשי טיפול, אך ניסיונם בתחום ספציפי מאפשר להם ללוות את התהליכים הקבוצתיים.

הנחיית קבוצות מיומנויות חברתיות

סוג נפוץ של הנחיית קבוצות אשר התפתח בשנים האחרונות הוא הנחיית קבוצות המכוונות לשיפור מיומנויות חברתיות של ילדים, נוער או בוגרים. הנחיית קבוצות מסוג זה יוצאת מהנחה כי הקבוצה המונחית מהווה מסגרת בטוחה ואפקטיבית לרכישת ותרגול מיומנויות חברתיות: המשתתפים המתמודדים עם קושי בתחום הבין אישי יכולים לקבל מחברי הקבוצה ומהמנחה פידבק בונה ומקדם המלווה בהנחיות לשיפור ההתנהלות הבין אישית, ולתרגל בזמן אמת את המיומנויות החדשות.

הנחיית קבוצות למידה/הדרכה

הנחיית קבוצות יכולה להתקיים גם במסגרת של קבוצה המכוונת לרכישת ידע או מיומנויות ספציפיות. כך, למשל, אנשי מקצוע בעלי הכשרה בתחום של הנחיית קבוצות יכולים להנחות קבוצות המכוונות להקניית מידע ואסטרטגיות התמודדות להורים לילדים עם הפרעות שונות (הפרעות אכילה, הפרעות קשב וריכוז), קבוצות לשיפור היכולות ההוריות, קבוצות העוסקות בטכניקות לשיפור התקשורת הזוגית וכן הלאה.

הנחיית קבוצות בארגונים

התהליכים הקבוצתיים המתרחשים בארגונים יכולים להיות בעלי השפעה מכרעת על הצלחת הארגון או החברה. דפוסי תקשורת לקויים, התנהלות שאינה מכוונת מטרה, אי סדר בחלוקת התפקידים, תחרות סמויה, מאבקים בין עובדים להנהלה וכן הלאה עשויים לפגוע בשיתוף הפעולה הבסיסי בארגון ולפגוע הן ברווחת הפרטים והן בהתקדמותה של החברה כארגון. הנחיית קבוצות בארגונים היא תהליך בו עשויים להשתתף העובדים כולם (בארגונים קטנים), ההנהלה הבכירה או קבוצות ספציפיות. זאת, מתוך מטרה לבחון את הדינמיקות הקבוצתיות המניעות או מעכבות את הארגון ולרכוש אסטרטגיות יעילות יותר שיאפשרו לבוצה לפעול כגוף מאוחד וממוקד מטרה.